Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Körvonalazódnak az új választókerületek

2008. június 28., szombat, Közélet

A választókerületek kijelölésével kapcsolatos elképzeléseket ismertette sajtótájé­koztatóján Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, a feladattal megbízott szakbizottság tagja. Mint mondta, a behatárolást jövő hónap közepéig kell befejezni, legutóbbi ülésükön a bizottság tagjai abban egyeztek meg, hogy a pártok bemutatják erre vonatkozó javaslataikat.

Kovászna megyében négy képviselői kerület lesz. Az RMDSZ elképzelése szerint Sepsiszentgyörgy lenne az egyik, Kézdiszék a másik, Orbaiszék és Bodza-vidék a harmadik, Erdővidék és a sepsiszéki falvak a negyedik. Márton Árpád szerint a megye kisrégiók szerinti tagolódása is ezt a felosztást indokolja, vitatott még egy-egy község hovatartozása.

Márton Árpád hangsúlyozta: az új választási rendszer miatt nagyon fontos, hogy minél többen szavazzanak, hiszen a leadott voksokat összesítik, és eszerint osztják el a mandátumokat, így nem vesznek el akkor sem, ha abban a kerületben nem a győztest támogattuk. Közölte: három szinten történik a mandátumok elosztása. Biztosan nyerő az, aki a kerületben leadott voksok több mint a felét gyűjtötte össze (ha pártja eléri az ötszázalékos választási vagy az alternatív küszöböt). Ilyen azonban megyénkben, de országos szinten is kevés lesz. Éppen ezért döntő fontosságú, hogy egy-egy alakulat milyen eredményt ér el, mert ennek függvényében kapja a további mandátumokat. A választási rendszer visszásságai közé tartozik, hogy nem lehet kiszámítani, mely kerületben jut majd mandátumhoz egy párt. A harmadik lépésben a maradék szavazatok eddig ismert visszaosztásával ítélik oda a fennmaradt mandátumokat. Márton Árpád szerint valószínűsíthető, hogy lesz román képviselője is a megyének, ám egyáltalán nem biztos, hogy az éppen a Bodza—Orbaiszék kerület jelöltje lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 167
szavazógép
2008-06-28: Máról holnapra - Bogdán László:

Kéz kezet mos

A Világbank hét elején közzétett jelentése szerint Romá­niában továbbra is a korrupció, a média és az igazságszolgáltatás függősége a legnagyobb probléma, s a fokozódó nemzetközi nyomásra sem következtek be érdemi változások, a korrupcióellenes ügyészek hiába tárják fel a politikai elithez, a pártok vezetőihez, a kormány bizonyos tagjaihoz fűződő törvénytelenségeket, a parlament következetesen meggátolja a bűnvádi eljárások megindítását.
2008-06-28: Közélet - Farkas Réka:

Vita a szenátori körzetekről

Csak részben ért egyet Petre Străchinaru demokrata képviselő és pártjának megyei szervezete az új törvény szerinti választókerületek kijelölésének RMDSZ által javasolt módjával. A parlamenti döntés szerint megyei egyezségeknek kellene születniük, mielőtt a szakbizottság elfogadja a végleges felosztást, ezért ült tárgyalóasztalhoz Márton Árpáddal, hogy számba vegyék a lehetőségeket — mondta el Străchinaru.