Új orosz—EU-partnerségJövő héten kezdődnek a tárgyalások

2008. június 28., szombat, Világfigyelő

Az Oroszország és az Európai Unió közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója július 4-én Brüsszelben kezdődik ― jelentették be a Hanti-Manszijszkban tartott orosz―EU-csúcsról tegnap kiadott közleményben.

A tárgyalások célja stratégiai megállapodás megkötése lesz, amely átfogó alapot nyújt Oroszország és az Európai Unió kapcsolataihoz a belátható jövőre, és elősegíti a partnerségben rejlő lehetőségek fejlesztését. A megállapodás a feleket összekötő nemzetközi kötelezettségekre épül, és tartalmazza majd az együttműködés hatékonyságának fokozásához szükséges intézményi alapokat is. A közlemény kimondja, hogy a jelenlegi szerződés érvényben marad mindaddig, amíg az új érvénybe nem lép.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök sajtóértekezleten hivatalosan is bejelentette a tárgyalások megkezdését. A partnerségi szerződésnek eszközzé kell válnia az Oroszország és az EU közötti tényleges közeledéshez az egyenjogúság, a pragmatizmus, az érdekek kölcsönös tisztelete és a biztonsági kulcsproblémák azonos megközelítésének elvei alapján. Az orosz elnök elmondta: a belbiztonsági kérdéskör menetrendjében szerepel távlati célként a vízummentesség ügye is, s úgy vélte, legelőször a célt szolgáló konkrét lépéseket és a határidőket kellene felvázolni. Kijelentette: Moszkvát aggasztja, hogy az EU számos tagállama az uniós szolidaritás elvét a kétoldalú problémák megoldására igyekszik felhasználni. Medvegyev elismerte, hogy ezenkívül is vannak éles kérdések az orosz―uniós kapcsolatokban, így például Moszkvát változatlanul aggasztja polgárai helyzete Lettországban és Észtországban, a történelem egyes fejezeteinek átírására való törekvés, a túlságosan engedékeny viszonyulás a fasiszták segítőinek heroizálásához. Általában óvatosságra intenek a közös történelem átpolitizálására irányuló tendenciák, hiszen számos állam jóléte, sőt, némelyik fennmaradása is csupán a Szovjetunió népeinek és más európai népeknek az áldozatai árán vált lehetővé. Így a fasizmus feletti győzelem közös szellemi-erkölcsi vívmányunkká vált, és a felszabadító katonák emlékének bemocskolása teljességgel megengedhetetlen ― mondta. Szólt arról is, hogy megítélése szerint előrelépés történt az általa Berlinben javasolt európai biztonsági szerződés kidolgozása terén. Az amerikai rakétapajzs elemeinek tervezett kelet-európai telepítésével kapcsolatban Medvegyev a korábbi orosz álláspontot ismételve kijelentette, hogy az elképzelés káros, és nem használ az európai biztonságnak, és közös fellépést sürgetett. Nyilvánvaló, hogy Európa a közös házunk, államaink a gazdái, s e minőségünkben teljesítenünk kell a ház fenntartásával járó kötelezettségeket. Ezeket nem lehet a szomszédra hárítani, még egy nagyon gazdag szomszédra sem ― mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2008-06-28: Világfigyelő - x:

A vajdasági magyarok is részt vesznek a kormányban (Aláírták a szerb koalíciós megállapodást)

A kormányalakításra készülő szerb pártok aláírták koalíciós megállapodásukat — közölte tegnap Slavica Djukic Dejanovic, a szerb parlament szocialista párti elnöke.
2008-06-28: Világfigyelő - Szekeres Attila:

Adj, kormány, katonát!

Adj, kormány, katonát!
A magyar honvédség létszámának ezerfős bővítését kéri a kormánytól a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre a tárca és a költségvetés tartalékából javasol átcsoportosítást katonai feladatok, illetve haditechnikai fejlesztések megoldására. A honvédelmi miniszter szerint a NATO Pápára települő Stratégiai Légiszállítási Képessége miatt is létszámbővítésre lenne szükség. Összességében azt javasolja, hogy az Országgyűlés 750 fővel, 24 700-ra növelje a honvédség létszámát, de lehetne az emelés ezerfős is, mert így 250 tartalékkal is rendelkezne a Magyar Honvédség.