Adj, kormány, katonát!

2008. június 28., szombat, Világfigyelő
Adj, kormány, katonát!

A magyar honvédség létszámának ezerfős bővítését kéri a kormánytól a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre a tárca és a költségvetés tartalékából javasol átcsoportosítást katonai feladatok, illetve haditechnikai fejlesztések megoldására. A honvédelmi miniszter szerint a NATO Pápára települő Stratégiai Légiszállítási Képessége miatt is létszámbővítésre lenne szükség. Összességében azt javasolja, hogy az Országgyűlés 750 fővel, 24 700-ra növelje a honvédség létszámát, de lehetne az emelés ezerfős is, mert így 250 tartalékkal is rendelkezne a Magyar Honvédség.

Barroso benyomása

Biztatónak értékelte az Európai Bizottság elnöke tegnap Dmitrij Medvegyev orosz államfővel tartott első találkozóját, nyitott, a jogállamiságra ügyelő emberként írva le őt. Olyan emberrel találkoztam, akivel, azt hiszem, jó szellemben lehet együttműködni, akit nyitottnak és felszabadultnak ismertem meg ― mondta Barroso újságíróknak az Európai Unió és Oroszország hanti-manszijszki csúcstalálkozója alkalmával rendezett csütörtöki vacsorán szerzett benyomásairól.

Moszkva aggódik

Oroszország ellenzi a befagyott konfliktusok erővel való feloldását ― jelentette ki az orosz elnök tegnapi sajtóértekezletén az európai uniós vezetőkkel folytatott tárgyalásai után. Dmitrij Medvegyev rendkívül aggasztónak nevezte, hogy újabban egyes országok az uniós szolidaritást kihasználva folytatnak kétoldalú vitát Oroszországgal. Medvegyev szerint a NATO nem képes biztosítani az egész európai kontinens biztonságát. Az Egyesült Államok tervéről, hogy rakétavédelmi rendszerét kelet-európai elemekkel bővítse, azt mondta: káros elképzelés, megvalósítása nem szavatolja Európa biztonságát.

Felosztanák Abháziát

Grúzia gyakorlatilag Abházia befolyási övezetekre osztását javasolja Moszkvának azzal, hogy az orosz befolyási övezet nagy, a grúz lényegesen kisebb legyen, de formálisan állítsák helyre Grúzia szuverenitását Abházia felett. Erről a Kommerszant orosz lap számolt be tegnap. A csomagban a Kommerszant értesülése szerint egyebek között szerepel grúz menekültek bizonyos térségekbe való tömeges visszatelepítése, de Grúzia eltekintene ettől azokban a körzetekben, ahol ezt Abházia kategorikusan ellenzi. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter cáfolta a lap értesülését.

Népszavazást kezdeményeznek

A baszk parlament elfogadta tegnap az autonóm kormány elnökének javaslatát, hogy írjanak ki népszavazást a Baszkföld és Spanyolország többi része közötti kapcsolatok jövőjéről. A népszavazás kiírását a madridi központi kormány már akkor alkotmányellenesnek ítélte, amikor a javaslat felmerült. Az októberre tervezett népszavazás lényegében Baszkföld önrendelkezéséről szólna egy többlépcsős folyamat végeredményeként. A baszk parlamenti szavazás nagyon szoros volt, a javaslatot 34:33 arányban hagyták jóvá, miközben heten tartózkodtak, egy képviselő pedig nem volt jelen. A döntő szavazatot a Baszkföldi Kommunista Pártnak tulajdonítják, amelyet a szakadár politikája miatt betiltott Batasuna párt örökösének tartanak. A spanyol miniszterelnök helyettese, María Teresa Fernández de la Vega bejelentette, hogy a kormány megtámadja a döntést az alkotmánybíróságon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2008-06-28: Világfigyelő - x:

Jövő héten kezdődnek a tárgyalások (Új orosz—EU-partnerség)

Az Oroszország és az Európai Unió közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója július 4-én Brüsszelben kezdődik ― jelentették be a Hanti-Manszijszkban tartott orosz―EU-csúcsról tegnap kiadott közleményben.
2008-06-30: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Politikai libikóka

Funar Ghiţă újra hallat magáról, s ha C. V. Tudor az utóbbi időben meghúzta magát, hát fölkent pártfőtitkára, az egykori elménc kolozsvári bíró ténykedik helyette: törvényjavaslatokat kezdeményez és préseltet át a román felsőházon, s az a döbbenetes, hogy a beteg agy szüleményeinek támogató tábora is van. Jobb- és baloldalon egyaránt, ha egyáltalán lehet beszélni mifelénk politikai oldalakról, körülhatárolt pártkarakterekről, jogállami preferanciákról.