Kézdivásárhelyen változatlan a szemétdíj

2017. október 20., péntek, Közélet

A legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülés második felében Zonda Balázs közgazdász, a Gosp Com Kft. vezérigazgatója kifejtette: bár a közelmúltban Lécfalván beindult az új hulladéktároló, már nem kell Brassóba szállítaniuk a háztartási szemetet – ami miatt pár banival csökkenthetnék az árakat –, mégsem lesz olcsóbb a szemétdíj, legalábbis egyelőre.
 

 

Zonda Balázs érvelése szerint 2019 januárjától életbe lép az európai uniós illeték, s akkor jelentősebb összeg­gel kellene drágítani. Így a megtakarított pénzből inkább négyezer kukát vásárolnak, és a szelektív hulladékgyűjtésre való áttéréssel igyekeznek elérni, hogy kevesebb háztartási szemetet kelljen begyűjteniük, és majd a jövőben kevesebbet kelljen fizetniük a lakóknak. Okfejtését több tanácstag kifogásolta, Constantin Pătru arra kérte a vezérigazgatót, hogy a soros ülésre konkrét adatokkal támassza alá azt, hogy miért kell a szemétdíjnak a jelenlegi szinten maradnia. Zonda Balázs egyébként eleget tett Gál Elemér EMNP-s önkormányzati képviselő kérésének, és beszámolójában ismertette a Gosp Com Kft. alkalmazottjainak bérét. A beszámoló szerint a cégnél a legnagyobb fizetés bruttó 5435 lej, a legkisebb pedig 1450 lej. Kimutatásuk szerint nem csökken, hanem évről évre nő a szemétgazdálkodási cég által begyűjtött háztartási hulladék mennyisége. Összehasonlították a 2016-os, illetve az idei év első háromnegyedét. Tavaly a kézdivásárhelyiek 4730 tonna szemetet „termeltek”, az ugyancsak hozzájuk tartozó Csernátonban 446, míg Esztelneken 135 tonnát. Idén minden településen nőtt a mennyiség, a kézdivásárhelyiektől körülbelül 200, a csernátoniaktól 130, míg az esztelnekiektől 40 tonnával több hulladékot gyűjtöttek be, ez pedig átlagosan négyszázalékos növekedést jelent. Az is kiderült, jelentősen, mintegy 35 százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, de az összes hulladékhoz viszonyítva ez még mindig elenyésző, ugyanis 2016-ban mindössze 136, míg az idei év első háromnegyedében 185 tonna volt a különválogatott és újrahasznosítható szemét súlya. A legjelentősebb mennyiséget a papír teszi ki: 2016-ban 78 tonnát gyűjtöttek össze a céhes városból és a két felső-háromszéki településről, míg az idei év első kilenc hónapjában 121 tonnát. További növekedés a pillepalackoknál tapasztalható: 2016-ban 8,3 tonnát, míg idén 15,3 tonnát tudtak begyűjteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2017-10-20: Közélet - Iochom István:

Növelni szeretnék a véradók számát (Felső-háromszéki polgármesterek találkozója Dálnokon)

Országszerte és megyénkben is óriási a vérhiány, a vérközpontok nincsenek felkészülve arra, hogy tömeges balesetek, természeti katasztrófák esetén kellő mennyiségű vérkészítményt biztosítsanak a súlyos sérültek ellátására, ezért a felső-háromszéki községvezetők támogatására is szükség van – jelentette ki dr. Andy Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója, az egészségügyi minisztérium transzfúziós bizottságának elnöke tegnap Dálnokon a kézdiszéki polgármesterek soros találkozóján.
 
2017-10-20: Közélet - Nagy D. István:

A biztonságosabb túrázásért

Tizenhét, a Bodoki-havasokat behálózó turistaösvény kijelölését végezte el az elmúlt időszakban a háromszéki Természetvédelmi és Hegyimentő Központ. Emellett háromnyelvű tájékoztató táblákat helyeztek ki minden olyan településen, ahonnan ilyen ösvények indulnak.