Felső-háromszéki polgármesterek találkozója DálnokonNövelni szeretnék a véradók számát

2017. október 20., péntek, Közélet

Országszerte és megyénkben is óriási a vérhiány, a vérközpontok nincsenek felkészülve arra, hogy tömeges balesetek, természeti katasztrófák esetén kellő mennyiségű vérkészítményt biztosítsanak a súlyos sérültek ellátására, ezért a felső-háromszéki községvezetők támogatására is szükség van – jelentette ki dr. Andy Rosin, a Kovászna Megyei Transzfúziós Központ igazgatója, az egészségügyi minisztérium transzfúziós bizottságának elnöke tegnap Dálnokon a kézdiszéki polgármesterek soros találkozóján.
 

 

Az általa vezetett intézményben havonta mintegy 250 önkéntes véradó fordul meg. Egyesek beteg hozzátartozójuk, barátjuk számára adnak vért, s egyre kevesebben jelentkeznek azért, hogy ebédjegyeket kapjanak. Kézdivásárhelyen létezik egy közel ötvenfős bázis. Október 12-én a megyei vérközpont munkatársainak részvételével szerveztek nagyszabású váradási kampányt a kézdivásárhelyi municípiumi kórházban, ahol negyvenkét jelentkezőt találtak véradásra alkalmasnak. A megyei vérközpont igazgatója azt is elmondta, hogy a véradók a 4,5 deci vér ellenében jogosulttá válnak egy szabadnapra, továbbá hét 9,57 lej értékű étkezési jegyet kapnak. Ezeken túlmenően nem elhanyagolható az sem, hogy ingyenesen elvégeznek különféle laboratóriumi analíziseket (B és C típusú hepatitis, HIV-vírus, szifilisz stb.), a rendszeres donorok pedig évente egyszer igényelhetik véranalízis elkészítését, mindezen alapvető laborvizsgálatok értéke pedig meghaladhatja a 150–200 lejt. Az eredményt pár nap múlva a megfelelő polgármesteri hivatalhoz juttatják el. Ezenkívül a véradó a Bertis cég jóvoltából egy kolbászt, Rétyi Ödöntől pedig egy kenyeret kap.
Az igazgató azt is elmondta, hogy a megyei vérközpont hamarosan Jászvásárból egy ott kihasználatlan autóbuszba szerelt vérközpontot kap, amellyel remélhetőleg a jelenleginél nagyobb mennyiségű vért tudnak összegyűjteni. Azt is közölte, hogy a kézdivásárhelyi véradási akciót hamarosan egy szombati napon megismétlik, mivel a ruhagyárak alkalmazottjai is vért szeretnének adni. A sepsiszentgyörgyi vérközpont egyedüli az országban, amely heti két alkalommal délutáni műszakban is dolgozik – tudtuk meg.
Molnár István, Kézdialmás polgármestere azt javasolta, hogy az akció népszerűsítése érdekében készítsenek magyar nyelvű szórólapokat, amelyeket ők eljuttatnak majd a lakosság postaládáiba. A vérközpont vezetője szerint nagyon jó az együttműködésük a kézdivásárhelyi Vöröskereszttel. A vérbegyűjtési akció jövő héten elkezdődik. A véradás népszerűsítésében Tamás Sándor megyeitanács-elnök a megyeháza segítségét ígérte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1282
szavazógép
2017-10-20: Kármentő - Kuti János:

Próbálja ki, nagykövet úr!

Péntekről szombatra virradóan a szabad ég alatt aludt Nagy-Britannia bukaresti nagykövete, Paul Brummel és még vagy húsz társa, többen a nagykövetség alkalmazottjai közül. Ezzel hívták fel a figyelmet a hajléktalanok helyzetére. A nagykövet úr könnyedén átvészelte az éjszakát, mert némi kartonpapír is került alája, és volt egy régi hálózsákja is.
2017-10-20: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyen változatlan a szemétdíj

A legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülés második felében Zonda Balázs közgazdász, a Gosp Com Kft. vezérigazgatója kifejtette: bár a közelmúltban Lécfalván beindult az új hulladéktároló, már nem kell Brassóba szállítaniuk a háztartási szemetet – ami miatt pár banival csökkenthetnék az árakat –, mégsem lesz olcsóbb a szemétdíj, legalábbis egyelőre.