Tudose részegre győzte magát Dragneával szembenRománia a Centenárium küszöbén

2017. október 21., szombat, Glossza

Úgy hozta a véletlen, hogy az 5. Fest(in) pe Bulevard fesztivál éppen egy nagyon jó előadást tűzött műsorra, Székely Csaba Bányavakságát Catinca Drăgănescu rendezésében és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában. A darab cselekménye a mesterségesen zaklatott Székelyföld egyik falujában zajlik.

Ez a hajdan községrangú falu korábban bányásztelepülés volt, de ma már senkinek sincs munkája. Ezért mindenki halálra issza magát. A volt községben a polgármesteré az egyetlen fizetett tisztség. Látszólag azért, hogy megőrizhesse a bérecskéjét, a tisztség jelenlegi betöltője igyekszik kiiktatni a játékból kihívóját, aki semmivel sem jobb nála. Súlyos korrupciós ügyekkel, jogtalan erdőirtásokkal vádolja őt, és a vádakat Florin Popescu rendőrnek kell kivizsgálnia. De a törvény rettenhetetlen embere – meglepetésre! – felfedezi, hogy maga a feljelentő még nagyobb korrupt, aki aztán – mindenki örömére – börtönbe is kerül. Így aztán már a legkisebb akadály sem áll a másik polgármesterjelölt útjában. Mindenki boldog a változás, a helyi közigazgatás új sztárjának megjelenése miatt, így ezt újabb részegeskedéssel ünneplik meg.
Bizonyos mértékig és nagy vonalakban ez a forgatókönyv zajlott le néhány óra alatt a román szociáldemokraták Kiseleff sugárúti luxusszékházában tartott CEX-ülésen (Végrehajtó Bizottság – a szerk.).
Mihai Tudose kormányfő nagy tétben játszott, lemondással fenyegetőzött, és végül – nagy nehezen – elérte Sevil Shhaideh és Rovana Plumb asszony távozását a kormányból. Akiket azzal vádolnak, hogy az SZDP-elnök, Liviu Dragnea fő cinkosai a Belina-ügyben. Velük együtt távozik még Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is, de úgy tűnik, hogy a másik két miniszter a helyén marad, egyik alkalmatlanabb a másiknál. Az egészségügyi, Florian Bodog és az oktatásügyi, a műveletlen Liviu Pop.
Amikor este visszaértem a szállodába, a különféle tévék – mindegyik a saját stílusában és saját vagy a moguljai érdekei szerint – a helyzet folyamatos változását kommentálták. A benyújtott, megszavazott, elutasított, fenntartott lemondások egész cirkuszát. Hogy aztán, amikor bizonyossá vált, hogy Shhaideh, Plumb és Cuc tényleg távoznak, boldogan üdvözöljék Tudose Dragnea felett aratott győzelmét. Dragnea pedig kész, elvesztette a játszmát, eléggé vége lett SZDP-n belüli hatalmának, és – akárcsak Székely Csaba darabjában a polgármester – könnyen meglehet, hogy nagyon is hamarosan megfizet majd minden csalásáért.
A stúdiókban jelen lévő vagy telefonon bejelentkező nagy politikai elemzők közül szinte senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a kormányátalakítás egyáltalán nem az ország érdekében történik, hanem csak egy SZDP-n belüli hatalmi harc részeként.
Az persze nagyon jó, hogy óriási pénzösszegek sorsa nem függ majd továbbra is néhány, tisztességtelen tettekkel vádolt hölgy tollvonásától, amelyeket eddig úgy osztogattak, ahogy azt a tollak tulajdonosai jónak látták, és főleg úgy, ahogy Liviu Dragnea úr akarta. De vajon ugyanilyen jó, hogy a mindennapi élet, de Románia jövője szempontjából is létfontosságú tárcák, amilyen az oktatási és az egészségügyi, továbbra is olyan emberektől függnek majd, akik júniustól mostanáig, vagyis amióta hatalomra került a román szociáldemokrácia új sztárja, a Mihai Tudose úr által vezetett kormány, semmit sem voltak képesek rendesen véghezvinni?
Attól tartok, nagyon hamar rájövünk majd, hogy a legkisebb különbség sincs Dragnea és Tudose között. Vagyis az egyik kutya, a másik eb. Ennek első bizonyítékát már rögvest megkapjuk, amikor megtudjuk (közben meg is tudtuk – a szerk.), hogy kik töltik majd be azokat a miniszteri állásokat, melyek azután ürültek meg, hogy az SZDP-s főnökök majdnem egymás torkának ugrottak.

MIRCEA MORARIU (Adevărul /Főtér)

A Dragnea-rezsim testvérháborúi
Dragnea úr elsősorban a cinkosai szintjén sebezhető. Személyiségéhez kapcsolódik, hogy vérszomjasan küzd az ellen, hogy bármin is osztozkodnia kelljen. Ez a vérszomj pedig a bukását is okozhatja. A mostani harcok azt is felfedhetik, hogy a kormánypárt és a Dragnea-rezsim a helyi vezetőknek osztogatott feudumok hálózatától függően szerveződik. Dragnea úr helyzete csak akkor válna igazán súlyossá, ha jelentős mértékű dezertálások történnének ebből a támogatói rétegből. Niculae Bădălău ennek az SZDP-alapnak a megtestesítője. Dragnea úr rezsimje ennek az alapnak a hiányában nem képes fennmaradni.
A mostani testvérháborúk jelentik az 1918-as Egyesülés centenáriuma küszöbén álló Románia pillanatképét. Ez Románia: egy különféle táborok által maguknak követelt uradalom, egy demagógia által lepusztított és hírtévék által elkábított térség. Valódi ellenzék hiányában Dragnea úr félreállítására csak az a forgatókönyv képes, amely Victor Ponta bukásához is vezetett: saját cinkosainak kell széttépniük. Nem a nemes elvek fognak számítani, hanem a riválisok azon képessége, hogy felmutassanak egy hihető politikai támogatást. Ez a támogatás viszont azt jelenti, hogy azok fognak még jobban megerősödni, akik már amúgy is rendkívül erősek.
A mostani testvérháborúk egy rezsim agóniájának lehetnek a jelei. De megbocsáthatatlan naivitás lenne, ha Dragnea úr ellenségeit a jó kormányzás védelmezőinek tekintenénk. Itt nincs helye idealizmusnak. A mostani pészédés bizánci stílus a kommunista stílus reinkarnációja. Az SZDP továbbra is ugyanaz a tartós fejletlenségre szánt eszköz marad. Dragnea úr eltávolítása semmit sem képes módosítani e politikai gépezet működésén. A csipek kicserélhetők, de a gépezet – kivédhetetlenül – tovább működik.

IOAN STRANOIU (Contributors.ro/Eurocom)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2017-10-21: História - :

Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora (Részletek /37.)

Ifjabbik Rózánál a festészetre mutatkozott nagy hajlam, elhatározták tehát, hogy „apja” elviszi Münchenbe, ahol  nagy előmenetelt tanúsított, úgyhogy A lőcsei fehér asszonyhoz 1884-ben már ő csinálta az illusztrációkat, amelyekkel Jókai boldogan dicsekedett.
2017-10-21: Magazin - Bokor Gábor:

Rosszcsont Zénó a gyermekotthonokban

Egyhetes turné, húsz előadás hat megyében, hatszáz gyereknéző – nem mindennapi Zorkóczy Zenóbia előadóművész teljesítménye, de még jelentősebb, ha hozzáfűzzük: a fellépések mind Böjte atya gyermekotthonaiban zajlottak. Közelebb akarta vinni a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadását a hátrányos helyzetben lévő gyerekekhez, hogy ne kelljen pénzt költeniük utazásra, jegyre – tudtuk meg a turné hátterét az előadóművésztől.