Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2008. július 1., kedd, Gazdakör
Világélelmezési gondok

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint évi mintegy 30 milliárd dollárnyi mezőgazdasági beruházás kellene 2050-ig a világon ahhoz, hogy a világ lakosságának élelmezése megoldható legyen. A szervezet vezérigazgatója, Jacques Diouf a FAO innsbrucki regionális konferenciájának előestéjén újságíróknak elmondta: a klímaváltozás és az alapvető élelmiszerek drámai áremelkedése Európa és Közép-Ázsia számos küszöbországában semmissé teszi az élelmezés terén eddig elért eredményeket. Diouf szerint az élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak, a FAO véleménye szerint a világon többet kell a mezőgazdasági termelésbe fektetni. Legutóbb a június elején Rómában tartott világélelmezési konferencián több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás született az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére. A világon mintegy 850 millió ember alultáplált, s a jelenlegi élelmiszerválság további százmilliót veszélyeztet.

Terméskiesés

A szélsőséges időjárás, a középnyugati mezőgazdasági térség tizenöt éve legnagyobb esőzései és áradásai, valamint a kaliforniai szárazság eddig mintegy nyolcmilliárd dolláros terménykárt okozott az amerikai mezőgazdaságban. A középnyugati térség áradásai miatt az élelmezési, takarmányozási és bioetanol gyártására szánt kukorica ára egyaránt rekordszintre emelkedett. Az áradásoktól leginkább érintett Iowában a kukorica-terméshozamok 16 százalékos csökkenését várják, a kárt négymilliárd dollárra teszik. Más szövetségi államokban bár ennél kisebb, de tetemes a veszteség.

A méhek eltűnését vizsgálják

Több százezer dollárt szavazott meg a méhek rejtélyes eltűnésének vizsgálatára az amerikai törvényhozás költségvetési bizottsága. Az Egyesült Államokban a méhek megmagyarázhatatlan eltűnése az élelmiszerárak további növekedéséhez vezethet — figyelmeztették előzőleg farmerek és üzletemberek a kongresszus képviselőit. Ha nincs méh, nincs termény — fogalmazott tömören egy gazda. Szakértők tájékoztatása szerint az amerikai méhkolóniák 36 százalékának veszett nyoma idén, és a titokzatos eltűnési folyamatnak még nincs vége. A méheket az úgynevezett kolónia-összeomlás rendellenessége (CCD) sújtja, ami azt jelenti, hogy a méhpopuláció hirtelen lecsökken, de érthetetlen módon nem találni elpusztult méheket. Az először 2006-ban észlelt jelenséget a feltételezések szerint okozhatja rovarirtó szer, parazita vagy kórokozó, de az is lehet, hogy az állatok immunrendszere legyengül az elégtelen táplálkozás, a korlátozott vagy fertőzött vízkészletek, a nagy utaztatások miatt.

Tüntetés húsimport ellen

Több ezren tüntettek az amerikai marhahús importjának felújítása ellen a dél-koreai fővárosban, Szöulban vasárnapra virradóra. Mintegy tizenötezer ember azt követelte a hatóságoktól, hogy állítsák vissza az amerikai marhahússzállítmányokra korábban elrendelt tilalmat. A tüntetők közül sokan vascsövekkel szerelkeztek fel, illetve kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőrséget. A megmozdulás akkor vált igazán erőszakossá, amikor többen kötelek segítségével megpróbálták elvontatni a térségben kordonként felállított buszokat, amelyek útját állták embereknek abban, hogy az elnöki palota elé vonuljanak. Az országban azt követően robbant ki tiltakozások sorozata, hogy a kormány megállapodott az Egyesült Államokkal a behozatalra négy és fél évvel korábban, a kergemarhakór egyesült államokbeli megjelenése miatt bevezetett tilalom feloldásáról.

Állatvédelem

Július 1-je a vágóállat-kereskedelem elleni világnap. Osztrák kezdeményezésre 1998 óta szerveznek figyelemfelkeltő akciókat az állatvédők. A közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra hívják fel, hogy a hosszú távú vágóállat-szállítás kegyetlen és szükségtelen. Azt szeretnék elérni, hogy a vágóhídra szánt birkákat, sertéseket, lovakat, borjakat ne szállítsák napokon keresztül Európában, azok a tenyésztési helyhez legközelebbi vágóhídra kerüljenek, és csak a húsukat vigyék tovább. Az Európai Parlament 2001-ben a legfeljebb nyolcórás (vagy 500 km távolság) szállítási tilalom mellett foglalt állást, amit 2003 júniusában nyilatkozat formájában erősítettek meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1170
szavazógép
2008-07-01: Gazdakör - Incze Péter:

A megtérülési érték (Szakképzés)

Szénacsinálás — gazdagnak ígérkezik a nyárelő
Az elmúlt héten a háromszéki szaktanácsadók osztrák és francia szakemberek támogatásával ötnapos pályázatíró felkészítőn vettek részt. A tanfolyamsorozatot egy Phare-program elnyerése tette lehetővé, amelyre az Országos Szaktanácsadói Ügynökség és a francia, valamint osztrák mezőgazdasági kamarák közösen tettek le sikeres pályázatot. A sorozat utolsó találkozójára Kovásznán került sor, Dâmboviţa, Galac és Kovászna megyei szakemberek vettek részt, hiszen a Sapard előcsatlakozási program keretében itt készítették a legtöbb nyertes pályázatot.
2008-07-01: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Címerében szablyás sas

A szablyás sas a Gidófalvi család címeréből vándorolt a községcímerbe. Kevés olyan településünk van, ahol családi címerelem került a mai hivatalos jelképbe.