SzakképzésA megtérülési érték

2008. július 1., kedd, Gazdakör

Szénacsinálás — gazdagnak ígérkezik a nyárelő

Az elmúlt héten a háromszéki szaktanácsadók osztrák és francia szakemberek támogatásával ötnapos pályázatíró felkészítőn vettek részt. A tanfolyamsorozatot egy Phare-program elnyerése tette lehetővé, amelyre az Országos Szaktanácsadói Ügynökség és a francia, valamint osztrák mezőgazdasági kamarák közösen tettek le sikeres pályázatot. A sorozat utolsó találkozójára Kovásznán került sor, Dâmboviţa, Galac és Kovászna megyei szakemberek vettek részt, hiszen a Sapard előcsatlakozási program keretében itt készítették a legtöbb nyertes pályázatot.

A fő cél a szaktanácsadói munka minőségének javítása volt, a külhoni szakemberek bemutatták az általuk használt és a legeredményesebbnek mutatkozó szaktanácsadó módszereket. Szerintük nálunk is szemléletváltásra van szükség, a hazai szaktanácsadók aránylag kis létszáma miatt csak a közepes és a nagyobb gazdaságokkal érdemes foglalkozni, a törpe- és kisgazdaságokra időt és energiát fordítani túl költséges, és a megmutatkozó eredmények sem lesznek kielégítőek. Meglátásuk szerint nálunk is ajánlatos lenne az agrárkamarai rendszer létrehozása. Az agrárkamarák megalakítása már régóta téma itthon is, eddig az idevágó rendelet és törvény tervezetének több változata is elkészült, a szakminiszter szerint még ebben a kormányzati ciklusban sürgősségi kormányhatározattal megkezdik a hálózat kiépítését.

A szakemberek a gazdasági számításoknál az úgynevezett standard megtérülési (vagy hozzájárulási) érték használatát javasolták. Ez a háromszéki szaktanácsadók számára már nem új fogalom, hiszen a Sapard és a vidékfejlesztési terv pályázatainál már ezt használták. A standard megtérülési érték az egész uniós szinten elfogadott számítási technika, amelyet úgy határoznak meg, hogy a termelés összes jövedelméből kivonják a változó költségeket, az állandó (fix) költségeket pedig nem veszik figyelembe. A mutatót minden egyes kultúrára és állattenyésztő ágazatra kiszámítják, és a legnagyobb megtérülési értékkel rendelkező ágazatokat javasolják a gazdáknak meghonosítani, illetve tovább fejleszteni. Ugyanakkor a megtérülési érték megmutatja, hogy mely ágazat vagy növénykultúra megy jól az illető régióban, végeredményben mi hozhat jó eredményeket a gazdának. Ez a módszer jól alkalmazható az egyes gazdaságok összehasonlítására is, valamint a termelési költségek csökkentésére. Az osztrák szaktanácsadó szerint náluk az egyes megtérülési értékeket összeadják, és csak a 6000—120 000 euró közötti összértékkel rendelkező gazdaságokat támogatja az állam. Az osztrák farmerek szakmai felkészítőkön sajátítják el a farmkönyvelés alapjait, majd ezekkel számolva szaktanácsadó számítja ki nekik a standard megtérülési értéket.

Jelenleg Ausztriában több mint 200 000 gazdaság van, de számuk évről évre csökken. Ebből az osztrák szakemberek több mint 2200-nál teljes könyvelést folytatnak, és komoly gazdasági elemzéseket végeznek. A területnagyság és az állatlétszám szerint az összes farmot osztályozzák, az így kiválasztott 2200 gazdaság eredményeit kivetítik minden egyes farmra. A farmerek a megtérülési érték használatának elsajátítására kis, tizenöt-húsz fős csoportokat alakítanak ki, majd minden egyes gazdaságot végiglátogatnak, tanulva egymástól és kielemezve az adott farmon elért megtérülési értékeket.

Az osztrák agrárkamara, amelyben természetesen a szaktanácsadók is alkalmazottak, tíznaponként előrejelzéseket postáz ki a gazdáknak a várható növénybetegségek megjelenéséről, szűk körű szakmai tanácskozásokat szerveznek az illető betegségekről és az ellenük való védekezés, megelőzés vagy kezelés módszereiről.

A felkészítőn a szaktanácsadók programba iktattak egy farmlátogatást, ezúttal a szentkatolnai Bakk István tehenészetét tekintették meg. A házigazda közel három éve újította fel az istállóit, kihasználva a román szakminisztérium nagyon rövid ideig tartó programját, áttért az egyedi pihenőbokszos, kötetlen tartási rendszerre. Így a korszerűsítés és az állatvásárlás költségeinek felét a szakminisztériumtól nyerte el pályázat útján. A vendégeknek nagyon tetszett a telep, hiszen náluk is kevés az ennyire korszerű farm. Bakk István az állatállomány növelését tervezi, hiszen a magas költségeket csakis nagyobb állománnyal, illetve nagyobb mennyiségű eladott tejjel lehet ellensúlyozni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 231
szavazógép
2008-07-01: Gazdakör - Incze Péter:

Kedvezményes kölcsönt ígérnek (Egyesületi élet)

A megyei egyesület vezetősége múlt pénteken Kolozsváron tárgyalt a szakminiszterrel az ágazat problémáiról. Ötvös Mózestől, a megyei elnöktől kapott információk szerint a szakminiszter nyitott a felvetett gondok megoldására, és nem zárkózik el a további találkozóktól sem. Felmerült a tavalyra járó területalapú támogatások kifizetése, hiszen a gazdák egy része még nem jutott azok birtokába. A szakminiszter ígérte, senki nem veszíti el ezt a pénzt, rövidesen mindenkinek a számlájára utalják az összeget.
2008-07-01: Gazdakör - Ferencz Csaba:

Hírlugas

Világélelmezési gondok
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint évi mintegy 30 milliárd dollárnyi mezőgazdasági beruházás kellene 2050-ig a világon ahhoz, hogy a világ lakosságának élelmezése megoldható legyen. A szervezet vezérigazgatója, Jacques Diouf a FAO innsbrucki regionális konferenciájának előestéjén újságíróknak elmondta: a klímaváltozás és az alapvető élelmiszerek drámai áremelkedése Európa és Közép-Ázsia számos küszöbországában semmissé teszi az élelmezés terén eddig elért eredményeket. Diouf szerint az élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak, a FAO véleménye szerint a világon többet kell a mezőgazdasági termelésbe fektetni. Legutóbb a június elején Rómában tartott világélelmezési konferencián több mint 6,5 milliárd dollárnyi felajánlás született az éhezés és a szegénység elleni küzdelem segítésére. A világon mintegy 850 millió ember alultáplált, s a jelenlegi élelmiszerválság további százmilliót veszélyeztet.