Hobbihoz színes szemüveglencsét

2008. július 1., kedd, Magazin

Kaphatók már kimondottan a szabadidős tevékenységekhez kifejlesztett napszemüvegek, amelyek különbözősége elsősorban a lencsék színében nyilvánul meg. Más-más színezés szükséges ugyanis a vízparti időtöltéshez vagy a kerékpározáshoz, golfozáshoz használt fényvédő szemüvegekhez.

A fokozott ultraibolya sugárzás a szem szaruhártyájának és kötőhártyájának a gyulladásához vezethet. Ez a szürkehályog kialakulását okozhatja, illetve gyorsíthatja. A szürkehályog csak műtéttel gyógyítható, ezért — különösen a nyári hónapokban — ajánlott fokozottan óvni a szemünket. A káros sugarakat a napszemüveg megszűri, de ennél sokkal többet is tud a lencseszínezésnek köszönhetően. Az egyik magyarországi lencsegyártó cég szakértője, Szabó Dalma elmondása szerint a színszűrő legfontosabb feladata, hogy a fény bizonyos sugarait kiszűrje, ezáltal megszüntesse azok kellemetlen vakító, illetve károsító hatását. Másik alapvető funkciója a kontraszt fokozása. Ez a folyamat a fény kék tartományának kiszűrésén alapul, amelynek segítségével élesebb képet kapunk, ám színérzékelésünk változatlan marad. A jó minőségű színezett lencsék közel száz százalékban szűrik az UV-A és UV-B sugarakat, mivel a színezőréteget már eleve ultraibolya-szűrős lencsére viszik fel. A színezés lehet egyenletes vagy átmenetes, utóbbinál a lencse fentről lefelé fokozatosan világosodik. A különböző színű lencsék más-más szabadidős tevékenységek esetén fejtik ki előnyös tulajdonságaikat — magyarázta Szabó Dalma.

A meleg tónusú barna színárnyalat felhős időben, városnézésre, kirándulásra ajánlott, mert megkönnyíti a mélységérzékelést. Kiváló választás az olyan sportokhoz is, ahol a távolságokat kell megbecsülni, mint például az íjászat. Hasznos lehet kedvezőtlen fényviszonyok esetén is, mondjuk, egy kora reggeli vagy késő délutáni horgászásnál. A zöld színű lencse nyugtató hatású, pihenteti a szemet. Golfozáshoz kifejezetten ajánlott, mert a kék és piros sugarak kiszűrése mellett a zöld fényt átengedi, így a fűzöld háttérből minden jól kiemelkedik. Ez az előnye élvezhető asztaliteniszezés közben is. A sárga színezés csökkenti a vakító fényt, így a tűző napon játszott teniszmeccs közben is növeli a kontrasztot a pálya és a sárga labda között. Tökéletes látást biztosít éjszakai vagy ködös időben, ami leginkább járművezetésnél előnyös. A sízők is jó hasznát vehetik, mert kiemeli az előttük felbukkanó hepehupákat. A narancssárga lencse különösen erős kontraszthatása miatt alkalmas viselet változó fényviszonyok esetén, kirándulásra, illetve városnézésre. Előnyös azoknak is, akik kedvelik a sebességet, de száguldás közben is szeretnének élesen, kontrasztosan látni. Elsősorban rossz látásviszonyok esetén hasznos a rózsaszín lencséjű szemüveg viselése, mert segíti a mélységérzékelést, előhozza a szintkülönbségeket. Megfelelő viselet még sízés, hódeszkázás vagy terepen való biciklizés közben is egy felhősebb napon. A szürke színezés az árnyalatok megváltoztatása nélkül engedi át a színeket. ,,A szürke ideális választás vízi sportokhoz. Erős napsütésben sötétebb, felhős időben világosabb árnyalatot válasszunk" ― tanácsolja a szakértő.

Nem éppen szabadidős sport ― hacsak a számítógépes sakkozást nem vesszük figyelembe ― a számítógépes tevékenység, de erre is kifejlesztettek már úgynevezett színes lencséket. Az Office-zöldet és Office-barnát kifejezetten ilyen jellegű munkavégzéshez készítik. Előnyük, hogy csökkentik az indirekt fény okozta csillogást. A zöld nyugtató hatású, míg a barna növeli a kép kontrasztját. Tükröződésmentesítő réteggel kiegészítve, a monitor előtt töltött idő alatt is kímélhetjük a szemünket.

Móritz Rita

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 104
szavazógép
2008-07-01: Magazin - x:

Egyre kevesebb a fekete manöken

Mounia, Naomi, Katoucha, Iman vagy Alek: a 80-as évek óta ők voltak a fehér topmodellek mellett a divatbemutatók sztárjai — mára azonban a fekete csillagok szinte eltűntek a divatparádékról, elsöpörte őket a keleti nők sikere és esztétikai értékeik hulláma.
2008-07-02: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Áremelkedés ellen szócséplés

Politikai tőkét kovácsolna magának Traian Băsescu a Románia lakosságára zuhanó hatalmas árhullámból, összehívta a politikai pártokat, hogy a Cotroceni-palotában e kérdésről tárgyaljanak.