Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Áremelkedés ellen szócséplés

2008. július 2., szerda, Máról holnapra

Politikai tőkét kovácsolna magának Traian Băsescu a Románia lakosságára zuhanó hatalmas árhullámból, összehívta a politikai pártokat, hogy a Cotroceni-palotában e kérdésről tárgyaljanak.

S mivel az árak alakulása nem a pártvezetők akaratától függ, máris borítékolható, hogy elsősorban populista szájtépés folyik majd, s egy-egy már előre bejelentett javaslat hangzik el, melynek aligha lesz kézzelfogható hatása. Az energiahordozók árának tegnapi megugrása után 5—15 százalékos drágulást jósolnak az élelmiszeriparban, a szolgáltatásokban, a szállításban, de többet kell majd fizetnünk az ipari termékekért is. A levegőn kívül majdnem mindenért.

Világjelenségről van szó, védekeznek, akik épp hatalmon vannak, elszabadult a kőolaj és a földgáz ára, nem áll jól a világ élelmiszer-tartaléka sem, vannak, akik már világválságról beszélnek, mely Európát és az Egyesült Államokat is leteperi, de ennek egyelőre nem nagy a valószínűsége, ha nincs is az előző évekhez mérhető túltermelési válság, az ősz, illetve a betakarítás majd változtat ezen is, áru, termék lesz bőségesen, csak pénz legyen a bugyellárisban. S ez igen kevés itt, Kelet-Európában, s főként Romániában. És a hazai piac teljes mértékben kiszolgáltatott energiatéren Oroszországnak, az élelmiszer tekintetében pedig a nyugat-európai multinacionális kereskedelmi vállalatoknak. Ezek meg nemcsak a számunkra lenyűgöző árubőséget teremtették meg, de szinte kiiktatták polcaikról a hazai termékeket, spanyol és olasz almát eszünk, német krumplit, görög paradicsomot, a halat, vadat, tőkehúst Magyarországról, Lengyelországból, Spanyolországból szállítják, de még a virág is Hollandiából érkezik hatalmas repülőgépeken. Az élelmiszer-feldolgozók zöme is a multik kezében, kartellárakat szabnak, amikből csak az ő nyereségük nő, az a néhány hazai beszállító, melyet úgymond befogadtak, úgy táncol, ahogy húzzák, s a maga során a kistermelőről ránt le hét rend bőrt.

A pártok megoldásjavaslatai kicsivel érnek többet, mint holt lovon a patkó. A minimálbér és a nyugdíjak, segélyek esetleges emelése, a pedagógusfizetések 50 százalékos növelése, az alapélelmiszerek áruforgalmi adójának öt százalékkal való csökkentése keveset enyhít a kisemberek, nagy családok, öregek gondjain. De Cotroceni-ben a politikusok nyugodtan csépelhetik elnöki irányítással a szót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2008-07-01: Magazin - x:

Hobbihoz színes szemüveglencsét

Kaphatók már kimondottan a szabadidős tevékenységekhez kifejlesztett napszemüvegek, amelyek különbözősége elsősorban a lencsék színében nyilvánul meg. Más-más színezés szükséges ugyanis a vízparti időtöltéshez vagy a kerékpározáshoz, golfozáshoz használt fényvédő szemüvegekhez.
2008-07-02: Közélet - Hecser László:

Tisztességesen, törvényszerűen, lelkiismeretesen (Beszélgetés BIHARI EDÖMÉRREL, Nagyajta új polgármesterével)

Nagyajta frissen választott polgármestere, a harmincegy esztendős Bihari Edömér a községfejlesztést tartja elsőrendű feladatának. Véleménye az, hogy politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkivel együtt lehet és kell dolgozni, ha abból a közösségnek származik előnye.