Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Beszélgetés BIHARI EDÖMÉRREL, Nagyajta új polgármesterévelTisztességesen, törvényszerűen, lelkiismeretesen

2008. július 2., szerda, Közélet

Nagyajta frissen választott polgármestere, a harmincegy esztendős Bihari Edömér a községfejlesztést tartja elsőrendű feladatának. Véleménye az, hogy politikai meggyőződéstől függetlenül mindenkivel együtt lehet és kell dolgozni, ha abból a közösségnek származik előnye.

— Bihari úr, szoros küzdelemben, alig tizenegy szavazattal nyert ellenjelöltjével szemben. Mi volt sikerének titka? A programjában megfogalmazottak vagy talán a kereskedelmi banknál szerzett tapasztalata miatt gondolhatták úgy választói, hogy jó vezetője lenne községének?

— Hogy mi miatt gondolták úgy, jó polgármester lennék, ne kérdezze, mert — úgy gondolván, az általános, amúgy is nyilvánvaló gondolatokat nem kell nekem is megfogalmaznom — még programom sem volt. Persze, én is fontosnak tartom az útjavítást, meg kell javítanunk intézményeinknek otthont adó ingatlanjainkat, ápolnunk kell testvértelepülési kapcsolatainkat, viszont ezek annyira magától értetődő dolgok, hogy úgy éreztem, nem kell leírni. Még azokat a gondolataimat sem mondtam el szélesebb körben, amelyek megkülönböztethettek volna a többiektől. Egyetlen ígéretre voltam hajlandó, és lehet, hogy ez hatott: tisztességes és törvényszerű, munkámban pedig lelkiismeretes leszek.

— Néhány nap múlva beiktatják, így már valami konkrétumot is kellene mondania. Mivel kezdi a munkát?

— Egyszer s mindenkorra tisztázni kell a tulajdonviszonyokat. Leginkább Középajtán van, mit tenni, ott a birtoklevelek többsége nincs kiadva, és számos az elégedetlenkedő gazda is. Minden egyes esetet külön-külön meg fogunk vizsgálni. Fokozottan oda kell figyelnünk az ivóvíz kérdésére is. Nagyajtán be van vezetve, de ha jól tudom, elég komoly gondok voltak, tehát újra kell gondolnunk az egész rendszert. Középajtán most folyik a vízvezetés, viszont egyúttal a csatornázást is meg kell oldanunk. A jelenlegi mellékhelyiségek környezetszennyezőek, az ülepítőkből kiszivárgó lé kútjaink vizét és földjeinket is szennyezi. Fontos lenne, hogy a környező dombokról gyorsan befolyó esővíz ellen is találjunk megoldást. Az elmúlt napokban Középajtán a temető és a templom mellett olyan gyorsan zúdult le az esővíz, hogy elmosta az utak egy részét, az udvarok pedig megteltek iszappal, Csihányszegen annyira rossz lett az út, hogy a szekereket borulás fenyegeti. Hogy ezt orvosolhassuk, az elkövetkezőkben elsősorban az árkokat kell javítanunk, hiszen ha ott nem talál utat magának a víz, akkor a kertek felé veszi az irányt. Ez nem is kerülne olyan sok pénzbe, hiszen a tisztítást és mélyítést mi is meg tudjuk oldani, a béleléshez szükséges betonlapokat pedig olcsóbban is be tudjuk szerezni, ha egy kicsit jobban tájékozódunk a piacon.

— A képviselő-testület igencsak sokszínű: négy RMDSZ-es, két MPP-s, egy liberális és négy független vesz részt a munkában, ön pedig független. Ilyen körülmények közt miként oldható meg, hogy ötleteit támogassák, előterjesztéseit elfogadják?

— Úgy érzem, a többséget nem kell kialakítanom, mert már megvan. A vezetőtestület felfrissült, s úgy vettem észre, hogy községfejlesztési kérdésekben hasonlóan gondolkodunk. Ha ezekben megszületik az egyetértés, akkor a többi, az ,,egyéb" már nem is fog annyira számítani.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 166
szavazógép
2008-07-02: Máról holnapra - Simó Erzsébet:

Áremelkedés ellen szócséplés

Politikai tőkét kovácsolna magának Traian Băsescu a Románia lakosságára zuhanó hatalmas árhullámból, összehívta a politikai pártokat, hogy a Cotroceni-palotában e kérdésről tárgyaljanak.
2008-07-02: Közélet - x:

Kihelyezett EP-frakcióülés Erdélyben

Első alkalommal tartja kihelyezett frakcióülését egy EP-képviselőcsoport Romániában. Tőkés László meghívására ma Marosvásárhelyen ülésezik a Zöld Párt és az Európai Szabad Szövetség, csütörtökön délután Sepsiszentgyörgyre érkezik a küldöttség. A konferencián környezetvédelmi és kisebbségi kérdésekről egyaránt szó lesz.