Zöldségtermesztésünk végnapjai?

2008. július 3., csütörtök, Faluvilág

Bába Levente: ez a gazdasszonyhagyma

Azt írja a történelem, hogy Brassóban letelepedésünk előtt bolgárok éltek. Bolgár vár állott a Cenk tetején, neve Brassovia, s innen eredne Brassó neve is. A város Bolgárszeg nevű részét ki ne ismerné, s híresek is voltak a bolgár kertészek. Szotyori idős zöldségtermesztő mesélte, hogy egy bolgár kertész ide telepedett, s aprómunkásainak nagy szorgalommal tanította a zöldségkertészet mikéntjét. A székely tanulékony lévén, ezt a mesterséget tökélyre vitte.

Amikor a kilyéni Bába Lajos bátyáméknál évekkel ezelőtt jártunk, friss biozöldséghalmok álltak az udvaron, készültek a szentgyörgyi piacra. ,,Annak az időnek vége — mondta Lajos bácsi, akit nemcsak a lepergett esztendők, hanem a brassói öntődében szerzett szilikózis kényszerített az árnyékba. — Ezek a nagy bevásárlóközpontok lassan megölik az egyéni, a kisebb termelőket. Nyugaton erőteljesen támogatják ezt az ágazatot, hatalmas mennyiséget tud ide szállítani az unió, sokkal olcsóbban kapja meg azt a levesbe való zöldséget, mondjuk, a Sparban a vásárló, mint amennyiben mi itt elő tudjuk állítani. Nem akarok vészharangot húzni, de az az érzésem, hogy ennek a régi fajta, de jó és ízletes falusi zöldségnek, a mi zöldségtermesztésünknek valahol készítik a végnapjait."

Bábáéknál még a kertben a paradicsom, a hagyma, a káposzta, a karfiol, de elmondták, hogy ennek termesztésével, éppen az önköltség miatt, már nem nagyon érdemes foglalkozni, különösen ha a család nem tudja elvégezni, s még aprómunkásokat is kell fizetni. No de azt is természetesnek tartják, hogy nem lehet lemondani róla. Mindenesetre fordulóponthoz, változáshoz kezdett érni ez a városperemi foglalkozás.

— Lajos bácsi évtizedekig jeles termelő volt, rengeteg tapasztalatot szerzett, mivel érdemes hát foglalkozni? — kérdeztük fiától, Bába Leventétől, aki mindennapi munkája mellett a kertészettel is foglalkozik.

— Pillanatnyilag holtszezon van, végére értünk a palánták értékesítésének. Nos, ez az, ami még jövedelmező, és érdemes foglalkozni vele. Palántáinkat már sok helyen ismerik. Árusítjuk a megye városainak piacain: Baróton, Kézdivá­sárhelyen, Kovásznán. Engem már sokan ismernek, palántáink állnak jót hírnevünkért. Bár Erdővidéken is vannak jeles termesztők, mégis Barót egyike a legjobban menő piacoknak. Vannak magfélék, melyeket mi termelünk meg. Ilyen a hagymamag. Megpróbáljuk bevinni a köztudatba az igen jó tulajdonságokkal rendelkező gazdasszonyhagymát, ami nagyon bírja a téli tárolást, tavaszig áll a pincében-kamrában. A fő az, hogy jó minőségű árut adjunk a vevőnek, mert ha az elégedett, jövőben is hozzám fog jönni.

Kilyénben érezhetően alábbhagyott a zöldségtermesztés. ,,,Ötnél több család nincsen a faluban, mely ezt a mesterséget űzné" — mondták a faluban, hozzátéve, hogy ez az esztendő nagyon kedvezett a palántatermesztésnek. Bába Levente idén egy szál palántát sem hozott vissza a piacról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1849
szavazógép
2008-07-03: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

A vidékfejlesztési program egy éve
A 2007 szeptemberében hivatalosan is elfogadott Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eddig eltelt közel egy évét értékelte a kormány tegnapi ülésén. A program keretében mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési forrás áll a hazai agrárium és vidékfejlesztés rendelkezésére. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, részletezve a program eddigi teljesítését, közölte: összességében valamivel több mint 35 000 támogatási kérelem érkezett a program terveihez. Ez mintegy 500 milliárd forint támogatási igényt jelent. Ebből már kifizettek 23,2 milliárd forintot, és további, mintegy 300 milliárd forintos igény jogosságáról döntöttek a szakértők.
2008-07-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Jeleket adni, jeleket hagyni... (Iskolai névadó Páván)

Füle Lajos Jeleket adni című versének kezdősora volt a vasárnapi névadó ünnepség mottója az orbaiszéki Páván. Deák Béla (1902—1993) református kántortanítót, faragómestert, pomológust, kiváló nevelőt választotta a helybeli I—IV. osztályos iskola névadójának a pedagógusközösség.