A nyaralás ára

2008. július 4., péntek, Közélet

Egymásnak adják a kilincset a sepsiszentgyörgyi turisztikai irodákban az ügyfelek, s noha a nyaralók szinte minden igényéhez számtalan ajánlat pászítható, az elsődleges kérdés — mint minden évben — most is az, hogy ki mennyi pénzt tud fordítani az egyhetes szabadságolásra.

Mivel már a leginkább elérhetőnek számító román tengerparton is beállt a főszezon, egy háromfős családnak legkevesebb 2000 lejes költséggel kell számolnia, miközben egy önfeledtebb üdülés során ennek akár a duplája is könnyűszerrel elkölthető. A külföldi utazások közül az olcsóbb görögországiak keresettek, ezek ára kevéssel drágább, mint a romániaiaké.

A turisztikai irodákban hemzsegnek az ajánlatok, s bár tetőz a nyár, vannak, akik már most külföldre szóló, szeptemberi, azaz főszezon utáni — tehát olcsóbb változatok — felől érdeklődnek. A főszezonnak tartott időszak térségenként változik, nálunk augusztus 15-től lehet olcsóbb árakra számítani, addig azonban hetente, naponta változnak. Július elejétől folyamatosan emelkednek, s most már a román tengerparton is feltűnt az a jelenség, ami a görög és török partokon eddig is megszokott volt, hogy például a fagylalt ugyanaznap, ugyanott este kétszer annyiba kerül, mint reggel. Míg június végén egy háromfős család Jupiteren 1500—2000 lejből nyaralt egy hé­tig (igen visszafogott költekezés mellett), mostantól ugyanez legkevesebb 2000 lejbe kerül a lehető legtakarékosabb életmód mellett.

Az irodába betérő ügyfelek többsége — mintegy 65 százaléka — külföldi tengerparti üdülést vásárol, 35 százaléknyian választják a Fekete-tenger hazai partját — mondja Szabó Zsolt, a Treff turisztikai ügynöke. Inkább a félpanziós ellátás (szállás reggelivel és vacsorával) keresett, a szolgáltatás ára tavalyhoz ké­pest tíz százalékkal emelkedett. A román tengerparton a szállás hét éjszakára, félpanziós ellátással, egy főre számítva a következőképpen alakul: négycsillagos szállodában (Mamaián) 1060 lej, háromcsillagosban (Észak-Eforián) 681 lej, míg kétcsillagosban 579 lej, szintén Mamaián. Igen keresett ellenben a görögországi nyaralás, amely csak kevéssel drágább a romániainál, de más a szolgáltatás, főként az autóbuszos szállítást választják sokan, brassói indulással — magyarázza. Az utazás 20—22 órát tart, hét éjszakáért, félpanziós ellátással négycsillagos szállodában, szállítással 300 eurót kell fizetni, az étkezés megoldható egyénileg is, konyhával felszerelt szálláshelyet ugyanott már 200 euróért is meg lehet kapni. Törökországban és Spanyolországban drágább az üdülés, az árak 400 eurótól kezdődnek, például a török partokon 500 euróért lehet igényes, ,,all inclusive" ellátást vásárolni, repülőúttal, de a költségekhez hozzáadódik még a 95 eurós reptéri illeték. Bár közkedvelt, Horvátországba szervezett kirándulás nincs, ide saját járművel mennek a nyaralók, a szállás 200 eurótól kezdődik, ehhez természetesen hozzáadódik még az utazás és az étkezés költsége (a horvát határőrök semmilyen élelmiszert nem engednek be az országba, mindent ott kell megvásárolni). Hasonlóképpen keresett Bulgária, oda is személygépkocsival mennek, 400 euróért négycsillagos szállodában lehet teljes, mondhatni ,,korlátlan" ellátást vásárolni. Tunéziába mintegy 350 euróért lehet menni, de ezt inkább ősszel és tavasszal választják, nem csak azért, mert olcsóbb mintegy 80—100 euróval, hanem, mert nincs annyira meleg, mint most. Az úgynevezett ,,last minute" akciókkal mintegy húsz százalékkal olcsóbb nyaralás választható, ehhez persze az is kell, hogy három héttel az indulás előtt tudjon valaki rendelkezni a szabad idejével. A magyarországi lehetőségek közül a hajdúszoboszlói kikapcsolódás nagyon közkedvelt (ára 350 eurótól kezdődik), a hazai lehetőségek közül pedig Szovátát említi, amely ugyan nem olcsó (legkevesebb 1400 lej), mégis sokan mennek oda. Bár számos európai körutazást is ajánlanak, ezek többnyire ősszel és tavasszal kelendőek, most például egy tíznapos olaszországi út 455 euróba kerül, idegenvezetéssel, de múzeumi belépők nélkül.

További részletek holnapi lapszámunkban

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-07-04: Közélet - Farcádi Botond:

Egyesítő erő: az autonómia kérdése (Beszélgetés TAMÁS SÁNDORRAL, a Kovászna Megyei Tanács új elnökével)

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács új elnöke 1995-ben Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett jogi oklevelet, Tőkés László püspöknek volt közéleti tanácsosa. 1996 és 2008 között Háromszék egyik parlamenti képviselőjeként tevékenykedett. Ezek a periódusok különböző típusú ismeretek megszerzésére voltak jók: a szakmai ismeret éppúgy fontos volt, mint a politikai kapcsolatok kiépítése ― mondja. 2003-tól ügyvédi pályafutást kezdett, ám ezt a tanácselnöki funkciójával való összeférhetetlenség miatt a napokban felfüggesztette.
2008-07-04: Közélet - Fekete Réka:

Pünkösdi királyság a Napsugár-táborban

A táborlakók Illyefalva felfedezésére indulnak
Egy hétig királyi székhellyé varázsolták az illyefalvi református templomkertet a tizenötödik Napsugár-tábor lakói. Valamennyien nemesi ivadékok, mivel valamilyen nemes tettet hajtottak végre év közben.