Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megkezdődött a gombagyűjtés

2008. július 4., péntek, Közélet

A Kovászna és Kommandó környéki erdőkben most tetőz a gombaszezon. Az elmúlt hetek esős-párás időjárása kedvezett a gombáknak, így sokan járják keresztül-kasul a rengeteget ínyenc gombafajták után kutakodva.

Van, ki kedvtelésből, kikapcsolódásból gombászik, de zömük megélhetési gyűjtögető, aki róka- vagy medvegombával megrakott kosarakkal és műanyag vedrekkel már kora délelőtt elindul értékesíteni a zsákmányt. A kovásznai roma ,,gombakereskedők" házalva értékesítik a gombát (5 lejért adnak közel egy kilogrammot), míg Kommandó apraja-nagyja a gombabegyűjtő-központokban adja el a napi termést.

Amint Opra Béni János kommandói alpolgármestertől megtudtuk: a faluban minden nyáron több gombabegyűjtő-központ is szokott működni, de idén csak kettő indult be, az is csak pár napja. Kommandó tengerszint fölötti magasságának köszönhetően hidegebb a hőmérséklet, itt később kezd teremni a róka- és medvegomba, amit viszonylag jobban lehet értékesíteni, mint a többi fajtát. A rókagomba kilogrammjáért jelenleg 10 lejt, a medvegombáért 11 lejt fizetnek a felvásárló cégek. A megyei erdészeti igazgatósággal kilenc cég kötött szerződést az állami erdőkben termő gombák felvásárlására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2008-07-04: Közélet - Fekete Réka:

Pünkösdi királyság a Napsugár-táborban

A táborlakók Illyefalva felfedezésére indulnak
Egy hétig királyi székhellyé varázsolták az illyefalvi református templomkertet a tizenötödik Napsugár-tábor lakói. Valamennyien nemesi ivadékok, mivel valamilyen nemes tettet hajtottak végre év közben.
2008-07-04: Nyílttér - x:

Az utca hangja

CSÉPLŐ GYULÁNÉ, Sepsiszentgyörgy. A megyei utászcégtől állítólag menesztett villanyszerelő felesége vagyok, és sehogy sem értjük a történteket. A férjem ugyanis nem vett részt a sztrájkban ― csak az azelőtti spontán megmozduláson ―, mert június 1-jétől rendes évi pihenőszabadságát töltötte, amit 25-én lábpanaszok miatt betegszabadságra váltott. Tehát a múlt hónapban egyáltalán nem dolgozott, és szabadság alatt nem lehet senkinek a munkaszerződését felbontani.