Életre szóló kötelék

2017. december 7., csütörtök, Család

Korunk divatos irányzatai nem tudatosítják, hogy a szülők számára a gyermekek javának elsőbbséget kell élveznie a házastársi ellenségeskedésekkel szemben. A bulvársajtó naponta tudósít arról, mely híresség vált el már megint, mintha ez olyan magától értetődő lenne, mint szabót vagy fogorvost cserélni. Azokat pedig, akik bevallják: hitbeli meggyőződésből, hűségből ragaszkodnak ahhoz, hogy a házasságnak az életük végéig kell tartania, gyakran az elavult, unalmas, bigott és merev jelzőkkel bélyegzik meg.


Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallok panaszkodni házasfeleket, amint azt hajtogatják: nem tudják már elviselni társukat, válni akarnak. Aztán a beszélgetésből kiderül, hogy ennek az indítatásnak nem valamilyen súlyos alkalmatlanság az oka, hanem a szokásos házassági válság. A házastársak már meglátták, megismerték egymás gyengéit, elharapóztak a kényelmi dolgok, tapintatlanságok, kölcsönös szemrehányások váltanak ki rossz reagálásokat. A felek a távolmaradásban keresnek kitérőket, a testi együttlét megvonásával büntetnek, gyakoriak a dühkitörések, az elhallgatások, kisebb-nagyobb hazugságok.
Ezekre az esetekre elég gyakran jellemző, hogy a házaspárok még kiskorú gyermekeket nevelnek, és gyakran fel sem mérik a válás következményeit: ha szétköltöznének, ha lakhelyet változtatnának, akkor is, ha új kapcsolatra lépnének, a törvény értelmében mindkettőjüknek gondoskodniuk kell a közös gyermekekről – bárhogyan fest is konkrét esetben a szülők úgynevezett látogatási és felügyeleti joga.
A felmérések is bizonyítják: a fészekrombolás által rendszerint a gyermekek szenvednek, még akkor is, ha a szülők elhatározzák, hogy amennyire csak lehet, megkímélik őket.
A boldogság, hogy gyermekkel ajándékozták meg egymást, valójában olyan feladatot ró a szülőkre, amely életük végéig összeköti őket. Még felnőttkorukban is szenvednek az utódok, ha szüleik elváltak; és maguk is kevésbé jól tartanak ki saját házasságukban.
Az a tény, hogy napjainkban minden tíz házasságból öt-hat felbomlik, bizonyítja, hogy az érintettek korántsem figyelnek a döntés meghozatalakor a közös gyermekekért való felelősségre.
Aki kiélezi a válságot abban a hiedelemben, hogy végül is el lehet válni, ha az ember számára elviselhetetlenné vált a társa, figyelmen kívül hagyja, hogy a gyermekekről való gondoskodás valójában sokkal több egy tetszés szerinti hivatalos viszonynál. A házasság ugyanis életre szóló elkötelezettség, és ezért szokott gyakran rosszul végződni, ha az ember veszi a kalapját és odébbáll, egyedül hagyja a társát a kisgyerekekkel, vagy könyörtelenül elszakítja őket tőle.
Ezért lenne fontos minden elképzelhetőt megtenni annak érdekében, hogy a házasság válsága jóra forduljon. Már a legelső gyermek világrajötte előtt tudatosodnia kell a házastársakban, hogy a házasság ezentúl különleges gondosságot is megkövetel, nehogy veszélybe sodorják a gyermekek számára oly létfontosságú, védelmező fészket.
Ha a házasságot a gyermekeink egészséges lelki-szellemi növekedéséhez szükséges értékes, törékeny edénynek fogjuk fel, akkor el fogjuk kerülni azt is, hogy hűbelebalázs módjára bánjunk vele. Ezért kell veszélyes szeretetlenségként tekinteni a kölcsönös lekicsinylésre, akadékoskodásra, követelőzésre, szemrehányásra.
Az együvé tartozás értékének tudata segíthet abban, hogy a házasságot a növekvő jóság, a nagylelkűség és a kölcsönösen újra és újra kifejezett elismerés irányítsa.
Kertész Tibor, a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkatársa
(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint felbomlik-e a kormánykoalíció a jövő évi választások előtt?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2017-12-07: Sport - :

Nem indulhatnak orosz színekben (Téli olimpia)

Az orosz sportolók olimpiai zászló alatt indulhatnak Phjongcshangban a februári téli játékokon – döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága.
2017-12-07: Család - :

Tanulási zavar

Világszinten a gyermekek 10 százaléka tanulási zavarral küzd, és 3–5 százalékban súlyos esetekről van szó. Romániában 250 ezerre becsülik a tanulási zavarral küzdő gyermekek számát – hívja fel a figyelmet közleményében a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége.