Hírsaláta

2017. december 12., kedd, Belföld
AHOL MEGÉRI DOLGOZNI. A minisztériumok közül a külügyi tárca alkalmazottai lesznek a legjobban fizetett alkalmazottak jövőre – derül ki a büdzsé tervezetéből.
A több mint 2200 külügyér havi nettó átlagbére 10 ezer 300 lej lesz, és nő a diplomaták, konzulok, kulturális képviseletek javadalmazása is, a legjobban a külföldre kihelyezett munkatársak járnak. A listán az ügyészek szerepelnek a második helyen, a szaktárca több mint 6200 munkatársának átlagkeresete közel 8700 lej lesz jövőre, és hasonló bérek lesznek az üzleti szféráért felelős tárcánál is. Rosszabb helyzetben vannak a kulturális tárcánál dolgozók, ott 2700 lej lesz az átlagfizetés, két minisztériumban – az igazságügyi és a kutatási tárcánál – pedig az ideinél kevesebbet kapnak kézhez a közalkalmazottak. (Digi24)
RENDŐRÖKÉRT AGGÓDIK. A rendvédelmi szervek tekintélyének erősítését célzó törvényekre, a rendőrök fizikai és taktikai felkészültségének javítására van szükség annak érdekében, hogy biztonságuk ne jelentsen problémát – jelentette ki a hét végén Carmen Dan tárcavezető. Belügyminisztériumi szakemberekkel és a rendőrségi szakszervezetek képviselőivel együtt ki is dolgoztak egy, a rendőrök jogállását, illetve a rendőrség tevékenységét szabályozó törvényt módosító javaslatcsomagot. A belügyminiszter szerint sok esetben a rendőrök erőnléti felkészítése csak papíron valósul meg, ezért fizikai és taktikai felkészültségük is hiányos. Kijelentette, a hamarosan közvitára kerülő törvénycsomag ezen is változtatna. Rámutatott, aggodalomra ad okot, hogy csak ebben az évben kétszáz ügyben indult kivizsgálás hatósági közeg bántalmazása miatt. (Marosvásárhelyi Rádió)
IMPORT TEJBŐL ÉLÜNK. Az itthon megtermelt tej kevesebb mint negyedét vásárolják fel a feldolgozók, a behozatal értéke azonban tavaly meghaladta a 97 millió eurót. Szeptember volt az ötödik egymást követő hónap, amikor az Európai Unió tagországai közül Romániában volt a legalacsonyabb a tej felvásárlási ára. Az Európai Bizottság által közzétett adatok szerint szeptemberben a feldolgozók átlagban 1,37 lejt, vagyis 30 eurócentnél is kevesebbet fizettek egy liter tejért a gazdáknak. Az alapanyag alacsony árából főleg a feldolgozók nyerhetnének, a valóság azonban más. Hivatalos statisztikák azt mutatják: bár a belföldi termelés éves szinten megközelíti a 4,5 milliárd litert, a feldolgozó cégekhez csupán egymilliárd liter jut el. Ennek alapvető oka, hogy a mintegy kétmilliós szarvasmarha-állomány 60 százaléka kisgazdáknál található. (Maszol)
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2017-12-12: Belföld - :

Mihály királyra emlékeztek

Romániának kötelessége megvédeni volt uralkodója, I. Mihály király hagyatékát, stabil, méltóságteljes, megbecsült országként biztosítani polgárainak szabadságát és jólétét, olyan jogállamként, ahol senki sem áll a törvények felett – hangoztatta Klaus Iohannis államfő tegnap azon az ünnepélyes megemlékezésen, amelyet a parlamentben a szerdán elhunyt volt uralkodó tiszteletére tartottak.
2017-12-12: Belföld - :

Sürgetik az oltástörvényt

Átiratban kéri az orvosi kamara a képviselőház tagjait az oltástörvény mielőbbi elfogadására. A szakmai szervezet emlékeztetett: az oltások bevezetése döntő hatással volt a fertőző betegségek okozta elhalálozások számának csökkenésére és az életesélyek javulására.