Nézed a tévét, vagy látod is?

2007. július 6., péntek, Közélet
Érdekes szociálpszichológiai felmérésnek voltak alanyai azok a sepsiszentgyörgyi önkéntesek, akik részt vettek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem médiakutató csoportjának munkadélutánján. Szakkifejezésekkel élve: a verbális intelligenciát és az empátiás képességet mérték, valamint vizsgálták eme két jellemző és a hírértés viszonyát.

Gyakorlatilag annyi történt, hogy miután az ötvenhat jelentkező kitöltött egy tesztet, amelyről azt hihette, hogy embertársai iránti érzékenységét, valamint figyelemösszpontosító képességét ellenőrzik, tulajdonképpen kiderült, hogy bemelegítésről van szó, az igazi felmérés ezután következik. Két csoportban folytatódott a tesztelés, egyik csoport egy beszélgetős tévéműsor feliratozott szalaghíreit követte, a másik ugyanazokat egy bemondótól hallotta, majd emlékezetből tesztlapon kellett kiválasztani a megadott hírek közül azokat, amelyek tartalmilag a legközelebb álltak az olvasott, illetve hallott hírekhez.

Amíg a Sapientia egyetem Kutatási Programok Intézete kiértékeli a válaszokat, rávilágít a közöttük lévő összefüggésekre, és az eredményről a közvéleményt is tájékoztatja, addig is érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban mit hallunk, illetve olvasunk, és mit értünk a tévéhírekből. Említett teszt lehetséges válaszai éppen azt emelték ki, hogy milyen felületes a hírértésünk, a kapott információt milyen sokféleképpen tároljuk emlékezetünkben. Ha egy adott ágazatban jövő év elejétől drágítanak, máris készpénznek vesszük, hogy holnaptól az adott termék többe kerül, ha azt halljuk, hogy jövő hónapban megkezdik a városi uszoda építését, holnaputántól úszni akarunk a nem létező létesítményben. És ami súlyos ebben a félrenézésben/félrehallásban, hogy a hír terjed, mint a mese, szájról szájra, és közben nem csak köntöst, de tartalmat is változtat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1477
szavazógép
2007-07-06: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Nyugdíjháború

Amint várható volt, a Cotroceni- és a Victoriei-palota párviadala kiújult, s újra durvává és kíméletlenné vált. A kezdeményező most is az államelnök, Traian Băsescu — nagyon megerősödve került ki a referendumból —, a szívósan védekező pedig Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök.
2007-07-06: Közélet - Farkas Réka:

Megkezdik a park rendezését (Sepsiszentgyörgy)

Lezajlott a versenytárgyalás, és jövő héten megkötik a szerződést az Erzsébet-park rendezésére a három kiválasztott céggel — közölte Albert Álmos polgármester. Az egyik vállalkozás az infrastrukturális munkálatokat végzi, a csatornázást és a vízvezetékek szerelését, a villanyhálózat, a világítás kiépítését, egy másik a sétányok kavicsozását, a harmadik pedig a betonozást, aszfaltozást.