KovásznaBővült az ösztöndíjra jogosultak köre

2018. január 4., csütörtök, Közélet

Idén 155 Kovásznán tanuló diák részesül az önkormányzat által biztosított ösztöndíjakban. A rendszert a korábbi években Kopacz Levente tanácsos javaslatára építették ki, idén bővült a kedvezményezettek köre.

Eddig érdemdíjakat, a tanulmányi eredményekért, valamint a hátrányos szociális helyzetért járó ösztöndíjakat igényelhették a tanulók. Idén a tanügyi minisztérium által elismert versenyeken szerzett első, második és harmadik helyekért teljesítmény-ösztöndíjakat kérhettek – erről is döntöttek a városatyák az év végi tanácsülésen. Utóbbi ösztöndíjat a Kőrösi Csoma Sándor Líceum hat tanulója igényelte és kapta meg. Juttatásuk havi száz lej, de a havi járandóságot elveszíthetik, ha magaviseleti jegyük tízes alá esik. Ez utóbbi kritérium minden ösztöndíjasra vonatkozik – mondta el érdeklődésünkre Kopacz Levente tanácsos.
A tanács döntése értelmében a Kőrösiből 44 diák kap érdemösztöndíjat, az Avram Iancu Általános Iskolából hatan. Havi juttatásuk 70 lej. Tanulmányi eredményeikért 26-an, illetve nyolcan fognak kapni havi 35 lejt. Ugyanakkor a Kőrösiben 38, az Avram Inacuban 25-en részesülnek a hátrányos szociális helyzetben lévőknek juttatott ösztöndíjban. Utóbbiak esetében is kötelező a tízes magaviselet. Ha csökken a jegy, elvesztik ösztöndíjukat, ezzel is jobb tanulásra, iskolába járásra, helyes magaviseletre próbálják ösztönözni őket – magyarázta Kopacz.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2018-01-04: Közélet - Tibodi Ferenc:

Szakmai elismerés Szekeres Attila heraldikusnak

A Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjává választották dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust – lapunk munkatársát –, az első erdélyi szakembert, aki az intézmény kötelekébe került annak 68 éves fennállása óta.
2018-01-04: Közélet - Nagy B. Sándor:

Tanulmányúton a drámatagozatos diákok

A Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely a magyarországi Nemzeti Tehetség Program támogatásával átfogó művészeti tehetséggondozó projektet valósít meg, amely során decemberben budapesti szakmai tanulmány­úton vettek részt a sepsiszentgyörgyi drámatagozatos diákok.