Tanulmányúton a drámatagozatos diákok

2018. január 4., csütörtök, Közélet

A Regisztrált Tehetségpont minősítéssel rendelkező Osonó Színházműhely a magyarországi Nemzeti Tehetség Program támogatásával átfogó művészeti tehetséggondozó projektet valósít meg, amely során decemberben budapesti szakmai tanulmány­úton vettek részt a sepsiszentgyörgyi drámatagozatos diákok.

A fizikai tudatosságra épülő tehetséggondozó program által a drámatagozatos diákok népi hagyományokkal való kapcsolatának elmélyítése és színészi készségtárának fejlesztése érdekében az Osonó csapata alkotóműhelyeket, tanulmányi utakat és szakmai táborokat szervez Sepsiszentgyörgyön, Budapesten és Gyimesben.
A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai számára szervezett decemberi szakmai gyakorlat a budapesti Bakelit Multi Art Centerben zajlott. A kiegészítő programok között a várossal való ismerkedés, film és színházi előadások megtekintése, valamint színházi alkotókkal való találkozások szerepeltek. Délelőttönként a sepsiszentgyörgyi diákok Kovács Timi és Kocsis Hunor táncos koreográfusok irányításával színpadi mozgás műhelyfoglalkozásokon vettek részt.
 Megtekintettek négy színházi előadást: a Kolozsvári Állami Magyar Színházban a Vakok című produkciót, amelyet a drámatagozat egykori diákja, Nagy Botond rendezett, a Temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színházban a Kokan Mladenović által rendezett Shakespeare, Sonnet 66 című előadást, a budapesti Nemzeti Színházban a Figaro Házasságát Sardar Tagirovsky rendezésében, majd a Katona József Színházban a Pintér Béla által jegyzett Ascher Tamás Háromszéken című előadás főpróbáját. Az előadások megtekintése után a diákok találkoztak és beszélgettek az alkotókkal.
A projektet Fazakas Misi, a társulat rendezője, egyben a drámatagozat vezetője és színészmesterség-tanára, valamint Mucha Oszkár, az Osonó színésze és a drámás diákok szaktanára hozta létre azzal a céllal, hogy a drámatagozaton tanuló fiatalok nonformális oktatási módszerek által is kibontakoztathassák tehetségüket, fejleszthessék szakmai és emberi kompetenciáikat, új helyzetekkel és szakmai impulzusokkal találkozhassanak. Az Osonó Színházműhely működését a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány támogatja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2018-01-04: Közélet - Bokor Gábor:

Bővült az ösztöndíjra jogosultak köre (Kovászna)

Idén 155 Kovásznán tanuló diák részesül az önkormányzat által biztosított ösztöndíjakban. A rendszert a korábbi években Kopacz Levente tanácsos javaslatára építették ki, idén bővült a kedvezményezettek köre.
2018-01-04: Kármentő - Nagy D. István:

Szorgos rendőrök, berobbanó újév

Ha esetleg valakinek nem tűnt volna fel, igen szorgalmasak voltak a karhatalmi szervek az ünnepek során, országos szinten és Háromszéken is szép számban értek tetten bűncselekményeket elkövetőket, de jócskán kerülnek gépjárművezetők is, akik jogosítványukat gyászolhatják különböző kihágások miatt.