Újfalu új lépései

2008. július 10., csütörtök, Faluvilág
Száraz kánikulai időben mindenki menti zöldségeskertjében a mentenivalót. A kibővített vízhálózat hozama azonban ilyenkor nem bírja a terhelést, a magasabban fekvő családi házak egész sora marad ivóvíz nélkül, s így állandó a panasz.

A községvezetés ebben az esetben csak a lakosság lelkiismeretére tudott apellálni. Új lépés azonban Mikóújfalu életében, hogy egymillió eurós pénzalapból épül a szennyvízhálózat, s hamarosan nekifognak az Olt alacsony árterületére tervezett szennyvíztisztító állomás építésének is. A községi ravatalozó is elkészül hamarosan. Gyepesi Botond tervei alapján építette a Santana Edile nevű cég. Integrált pályázatot készíttetnek a településfejlesztés céljaira. Mint megtudtuk, a mellékutcák teljes feljavításának tervezését meg is kezdték, a főutca ugyanis itt nem más, mint a Csíkszereda felé tartó DN 12-es műút. A település életéért felelősnek mutatkozó újfalusiak annak is örvendenek, hogy minden bizonnyal sportterem is fog készülni a községben, s a jelenlegi tömblakások mellett újabb épül a fiatal családosoknak és azoknak, akik családalapításra készülnek.

Nyáguly Vilmos polgármester régi terve, hogy a falu állítson szobrot Fejér Ákos egykori testnevelő tanárnak, s ez jó visszhangra talált a faluközösség körében is. Azok a kerékpárosok, akikkel eljutott a müncheni olimpiára, majd Rodostóba, már felkarolták a gondolatot. Fejér Ákos idén lenne 80 éves, s minden év október végén tartják itt a Fejér Ákos-napot a nevét viselő iskolában. Kovács Géza sepsiszentgyörgyi képzőművész ezt el is vállalta — mondta Nyáguly, s ebben kiváló társra talált Urszuly Sámuelben, a kőfaragás szakértőjében. Bízom abban, hogy az anyagiakat is meg tudjuk teremteni. Feleségemmel a Szent György-napok alkalmával 50 kg pacalból pörköltet készítettünk, ennek bevétele képezi a szoboralapot. A Szent Istvánkor sorra kerülő falunapon szobortámogatás céljára külön urnát akarunk állítani. Ebben a munkánkban számítunk mindazok anyagi támogatására, akik Ákos bácsi baráti és ismeretségi körébe tartoztak.

Az önkormányzat, a polgármester igyekezett megerősíteni a baráti-testvéri kapcsolatokat a község régebbi testvértelepüléseivel, felkeresték a magyarországi Mikófalva polgármesterét, Kelemen Károlyt, akit az ottani képviselő-testülettel együtt meghívták az Újfalusi Nap rendezvényeire.

Július 5-én különleges esemény helyszíne volt a helybeli római katolikus templom. A hívek népes serege előtt mutatkozott be Málnási Demeter fiatal újmisés pap, Újfalu lakója, akit Péter-Pál napján szentelt pappá dr. Jakubinyi György érsek Gyulafehérváron. Eddigi útját — 1990-től — Újfalu három papja, Tóth József, Ferencz Imre és a jelenlegi lelkész, Simó Gábor is egyengette. A primiciális misén jelen volt Puskás Bálint máltai lovag, az újmisés kispapot egy misézőkehellyel ajándékozta meg Nyáguly Vilmos polgármester. Július utolsó napjaiban újra hangos lesz a Nagypatak völgye. A Csutakos és a Szilas alatti festői helyen ebben az esztendőben is megnyílik a Máltai Gyerek- és Ifjúsági Tábor.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2008-07-10: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását
Radikálisan csökkenteni kell középtávon a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét ― ismerte el tegnap Japánban, a G8-országok csúcstalálkozóján a világ tizenhat legnagyobb gazdaságát tömörítő fórum. A kibocsátás jelentős csökkentésére lesz szükség; ennek érdekében meg kell fogalmazni a középtávú célokat ― áll a tizenhat nagy gazdaság találkozóján elfogadott zárónyilatkozatban, amely azonban sem konkrét számokat, sem határidőket nem tartalmaz. A szöveg mindössze a Kormányközi Éghajlati Tanács javaslatainak ,,komoly figyelembevételét" ajánlja. Az ENSZ-testület nemrégiben megjelent ajánlása szerint 2000-hez képest 2050-ig 50―85 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást ahhoz, hogy a Föld légkörének melegedése megálljon a még elviselhető évi 2―2,4 Celsius-fokos szinten.
2008-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Facsemeték megszállottja

Vargyason, de a környéken is mindenki ismeri a 84 éves Szőcs Andrást, aki négy évtizedig volt az olaszteleki erdészet alkalmazottja, ebből 35 esztendőt brigádos.