Röviden

2008. július 10., csütörtök, Világfigyelő
Csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását

Radikálisan csökkenteni kell középtávon a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét ― ismerte el tegnap Japánban, a G8-országok csúcstalálkozóján a világ tizenhat legnagyobb gazdaságát tömörítő fórum. A kibocsátás jelentős csökkentésére lesz szükség; ennek érdekében meg kell fogalmazni a középtávú célokat ― áll a tizenhat nagy gazdaság találkozóján elfogadott zárónyilatkozatban, amely azonban sem konkrét számokat, sem határidőket nem tartalmaz. A szöveg mindössze a Kormányközi Éghajlati Tanács javaslatainak ,,komoly figyelembevételét" ajánlja. Az ENSZ-testület nemrégiben megjelent ajánlása szerint 2000-hez képest 2050-ig 50―85 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást ahhoz, hogy a Föld légkörének melegedése megálljon a még elviselhető évi 2―2,4 Celsius-fokos szinten.

* Élesen bírálta a Nyolcak tojakói csúcstalálkozóján született, a klímaváltozás káros hatásainak csökkentését célzó határozatot tegnap az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója. Achim Steiner egyszerűen kijózanítónak nevezte a csúcs környezetvédelmi mérlegét. A tekintélyes német szakember hiányolta, hogy a konferencián semmifajta konkrét célkitűzést nem határoztak meg azzal kapcsolatban, milyen mértékben csökkentsék 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Steiner szerint az önmagában pozitív tényként értékelhető, hogy a célkitűzéshez az Egyesült Államok is csatlakozott, egyetértett ugyanakkor a különböző környezetvédelmi szervezeteknek azzal a bírálatával, hogy nem kielégítő kompromisszumról van szó. Több más szakértővel együtt Steiner is úgy vélekedett, hogy szükség van ugyan a hosszú távú víziókra, ezek azonban nem helyettesíthetik a gyors és konkrét intézkedéseket.

Rakétákat tesztelt Irán

Irán rakétakísérletet hajtott végre összesen kilenc közepes és nagy hatótávolságú rakétával. A tesztelt rakéták közül az egyik, a Sahab―3 típusú hatótávolsága kétezer kilométer, vagyis képes elérni Izraelt, illetve a Perzsa-öböl térségében működő amerikai katonai támaszpontokat. A rakétakísérlet egybeesett az alakulatnak a Perzsa-öböl vizein folytatódó tengeri hadgyakorlatával, egyszersmind azzal, hogy nőtt a feszültség Irán és Izrael között. ,,A cionista rezsim jelenleg nyomást gyakorol a Fehér Ház vezetőire, hogy támadják meg Iránt. Ha elkövetnek egy ilyen ostobaságot, az első válaszcsapás célpontja Tel-Aviv és az öbölben lévő amerikai hadiflotta lesz" ― jelentette ki kedden Ali Hameneinek egyik vezető tanácsadója.

Új NATO-tagság felé

Aláírták tegnap Brüsszelben az albán és a horvát NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet. Mindkét ország a NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján kapott meghívást a szervezetbe, és azóta sikeresen le is folytatták a csatlakozási tárgyalásokat. A csatlakozási okmányokat ratifikálnia kell mind a huszonhat NATO-tagországnak, valamint Albániának és Horvátországnak is. Ezután a dokumentumokat hivatalosan letétbe helyezik az Egyesült Államok kormányánál, és ezzel jogilag is megtörténik a csatlakozás, az atlanti szervezet huszonnyolc tagúra bővül.

Az ír népszavazás után

Három megoldás lehetséges a lisszaboni szerződést elutasító ír népszavazás nyomán előállt helyzetre: egy ünnepélyes uniós nyilatkozat, a módosított szerződés tagállami ratifikációsorozatának újrakezdése vagy a nizzai szerződés egyszerű módosítása ― mondták brüsszeli uniós források. Az első lehetőség: Írország vezetése tájékoztatja az Európai Uniót, melyek voltak azok az aggályos kérdések, amelyek miatt a nemek kerültek többségbe. A második lehetőség szerint az ünnepélyes nyilatkozat tartalmát jogi értelemben megerősítenék azzal, hogy beépítenék a lisszaboni szerződésbe, vagy függelékként csatolnák ahhoz. Ebben az esetben nagy valószínűséggel az összes többi tagállamnak ratifikálnia kellene az így kiegészített szerződést. A harmadik lehetőség, hogy elállnak a lisszaboni szerződés életbeléptetéséről, és azokat a változtatásokat, amelyek feltétlenül szükségesek a további tagfelvételekhez ― például az Európai Parlament létszámának, az európai bizottsági tagok számának a megváltoztatását ―, a jelenleg hatályos nizzai szerződés egyszerű, ratifikációt nem igénylő módosításaként kormányközi konferencián fogadnák el.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-07-10: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Melegség, amely nem mindenkit hevít (Határhelyzetek)

A magyarországi tömegkommunikációs csatornák — elsősorban a tévé és a rádió — a szó mindkét értelmében történő befolyása a csonka ország határain kívüli térségbe, ahol a mai magyarság legalább egynegyede él, annyira erős, hogy nem hagyhatjuk szó nélkül azt a kaotikus ricsajt, ami a mai Budapesten ,,a meleg büszkeség napja" körül az egekig fel- és a határokon is átcsap.
2008-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Újfalu új lépései

Száraz kánikulai időben mindenki menti zöldségeskertjében a mentenivalót. A kibővített vízhálózat hozama azonban ilyenkor nem bírja a terhelést, a magasabban fekvő családi házak egész sora marad ivóvíz nélkül, s így állandó a panasz.