Kapuállító Dálnok

2008. július 10., csütörtök, Faluvilág

Több éve, hogy az önállóság útját járó Dálnok testvértelepülési kapcsolatot tart fenn a Balaton északnyugati közelségében lévő Cserszegtomaj nevű községgel. Szerencsés találkozás volt, ugyanis a kapcsolat kiterjedt a nagy bizantinológus, Darkó Jenő nevét viselő dálnoki I—VIII. osztályos iskolára is.

A két település tanulói azóta is cseretáborozásokon vesznek részt, élénk a két iskola, de az önkormányzat kapcsolata is. Túl a rendszeres találkozásokon a dálnoki községvezetés és az említett iskola két székely kaput állított a Balaton menti községben: nagykaput a községháza elé (képünk), kisebbet az iskola bejáratához. A nagykaput a gelencei Both testvérek ácsolták-faragták, az iskolának adományozottat Vén Ferenc albisi asztalosmester ácsolta, virágindás motívumait Bara Sándor, a dálnoki iskola tanára faragta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2008-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Facsemeték megszállottja

Vargyason, de a környéken is mindenki ismeri a 84 éves Szőcs Andrást, aki négy évtizedig volt az olaszteleki erdészet alkalmazottja, ebből 35 esztendőt brigádos.
2008-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Lécfalva nem hagyja magát

Azt csak a helytörténet kiváló ismerője tudja, mennyire pezsgő közösségi élet jellemezte e községet. A rendszerváltás után a nagyborosnyói községi tanács lécfalvi tanácstagjai és néhai Deák László református lelkipásztor, Deák Anikó tiszteletes asszony, a tantestület és néhány helybeli lelkes faluszerető bizonygatta, hogy a közigazgatás kényszere miatt falusi rangra jutott közösség élni akar, nem hagyja magát.