Lécfalva nem hagyja magát

2008. július 10., csütörtök, Faluvilág

Azt csak a helytörténet kiváló ismerője tudja, mennyire pezsgő közösségi élet jellemezte e községet. A rendszerváltás után a nagyborosnyói községi tanács lécfalvi tanácstagjai és néhai Deák László református lelkipásztor, Deák Anikó tiszteletes asszony, a tantestület és néhány helybeli lelkes faluszerető bizonygatta, hogy a közigazgatás kényszere miatt falusi rangra jutott közösség élni akar, nem hagyja magát.

A múlt év szeptemberétől új, fiatal lelkipásztora van a falunak. T. Incze Hunor püspöki kinevezéssel foglalta el állását a 375 lelket számláló gyülekezetben. Örömmel fogadta a zömében református falu, mert a lelkész nemcsak a szellemi életből veszi ki részét, hanem a falu határába telepítendő szeméttelep ügyében is képviselte a közösség véleményét. Gondokkal, feladatokkal vette át az egyházat. Látogatá­sunk idején éppen a parókia telkét övező új kerítésen dolgoztak. Mint elmondta, a templomépület belső állapota okoz nagy gondot, meglazult a mennyezet, hull a vakolat.

— Lépnünk kell, meg kell kezdeni a javítást. Az épületet övező akácfákat kivágtuk, hogy ne vezesse a gyökérzet a fundamentum felé a vizet. A templomkertet is be akarjuk keríteni, mert nincs rendjén, hogy a legelő jószág oda járjon. A lelkészi lakás központi fűtése is szükséges lenne, annál, hiszen ennek az eklézsiának nem volt erdőbirtoka, ahonnan könnyen téli tüzelőhöz tudnánk jutni.

Nemrég zajlottak le a Lécfalvi Napok. A faluközösség bebizonyította, hogy meg tudja szervezni az itt immár hagyományos népünnepélyt, megfelelő módon fogadta a falu testvértelepülése, Zalamerenye önkormányzatának küldöttségét. A lécfalviak életrevalóságáról Szőcs Levente nagyborosnyói alpolgármester, a községi RMDSZ elnöke beszélt.

— Hozzáértéssel szervezték meg a népünnepélyt — mondta. —, Incze tiszteletes mindvégig részt vett benne. Kertész Tibor Barna tanító, önkormányzati képviselő két Rejtő-bohózatot is betanított a fiataloknak, de idős ember is szerepelt velük. Jól sikerült, pergett a játék, s már vendégszerepeltek is vele. A vasárnapi ünnepi istentisztelet után a vendégek, akiket házaknál szállásoltak el, megtekintették a romosodó templomot, megnézték az iskolások műsorát, az illyefalvi táncegyüttes is fellépett, ételben és italban sem volt hiány. A Niky és Huni kft., a lécfalvi munkásokat foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Filstone nevű cég, a Diószegi pékség anyagiakkal segítette a lécfalviakat. Tűzijátékkal zártuk az ünnepséget, költségeit az önkormányzat állta. A falunap csapatmunka volt, Lécfalva nem hagyja magát! — jelentette ki Szőcs Levente

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-07-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kapuállító Dálnok

Több éve, hogy az önállóság útját járó Dálnok testvértelepülési kapcsolatot tart fenn a Balaton északnyugati közelségében lévő Cserszegtomaj nevű községgel. Szerencsés találkozás volt, ugyanis a kapcsolat kiterjedt a nagy bizantinológus, Darkó Jenő nevét viselő dálnoki I—VIII. osztályos iskolára is.
2008-07-10: Sport - Bogdán László:

Groza és elvtársai

Az alábbiakban a Magyar Kisebbség múlt héten már bemutatott, idei l—2-es számából (A pártállami diktatúra titoktalanításáról címmel jelent meg!) közlünk részleteket egy forrástanulmányból, amely a rendkívül ellentmondásos Petru Groza román miniszterelnök 1947-es magyarországi, budapesti látogatása kapcsán elemzi a háború utáni bonyolult román és magyar viszony történetének alakulását.