Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hűséges bábkormány

2018. január 30., kedd, Máról holnapra
Mózes László

Hangosan dübörgött tegnap a szavazógépezet a parlamentben. A harmadik Dragnea-kabinet miniszterjelöltjei délelőtt zsinórban kapták meg átmenő osztályzataikat a szakbizottságokban.

Senkit nem buktattak meg, a meghallgatás valójában előrevetítette a délutáni bizalmi szavazás végeredményét. Dél körül a liberálisok reménykedve tárgyalni hívták az RMDSZ küldöttségét, Kelemen Hunorék meghallgatták őket, majd a szövetség elnöke leszögezte: új barátságok lehetőségéről nem az utolsó pillanatban, hanem hónapokkal előtte kellene egyeztetni. Az RMDSZ ad még egy esélyt az új kormánynak, a szociálliberális koalíciónak többsége van, az ellenzéknek pedig nincs életképes javaslata, mondta később Kelemen. Ha a hét végén még úgy fogalmazott, mintha két sör között írták volna a kormányprogramot, tegnap már azt mondta, két alkalommal megszavazták a dokumentumot, nincs okuk felülbírálni korábbi döntésüket. Következetesség, színházi kellékekkel.
Ám az indulatok a délutáni parlamenti ülésen szabadultak el. Miután Viorica Dăncilă kormányfőjelölt és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök beruházásokról, építendő regionális kórházakról, 350 kilométernyi autópályáról, növekvő bérekről mondott szép szavakat, támadásba lendült az ellenzék. A liberálisok ostorozták a szociáldemokrata vezetőt: Raluca Turcan azt kérte a honatyáktól, ne hagyják, hogy Dragnea tudathasadása teljesen tönkretegye Romániát. Kiegyensúlyozottabban, ám határozottan bírált Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke, figyelmeztetve, Dăncilă feladata az igazságügyi törvények módosítása, s a bizalmi szavazás az utolsó lehetőség annak megakadályozására, hogy Románia újra diktatúrává váljon. Kelemen Hunor problémákat sorolt: növekvő romániai szegénység több mint hétmillió érintettel, autópályák hiánya, de főképp az a baj, hogy nincs politikai vízió. Varujan Vosganian egykori matematikusként azt számolgatta, bírálói hányszor emlegették Dragnea nevét, s lejegyezte, az kereken hetvenötször hangzott el. Traian Băsescu volt államfő szerint a meglebegtetett beruházások megvalósíthatatlanok, eközben az ország kormánya Európa legnépesebb kabinetje, két-három értékes emberrel, néhányan pedig gerincproblémával küszködnek. A Vasilica Viorica Dragnea-kabinet színvonala siralmas, reméli, rövid élettartamú lesz, tette hozzá Băsescu. Viszontválaszában Viorica Dăncilă békítően kifejtette, bízik az együttműködésben, amelyet az Európai Parlamentben is tapasztalhatott. Függöny le, következett a fehér és fekete golyócskás, rendkívül innovatív titkos szavazás.
A látott parlamenti képsorok újólag elszomorítóak és nevetségesek. Viorica Dăncilă az avatottság látszatát keltve szólt brüsszeli tapasztalatairól, mintha titkon egy hazai Angela Merkel lenne. S bár nagy lendülettel szavaztak bizalmat neki és kormányának, személyében nem az első, karakteres, politikai vízióval rendelkező miniszterelnöknő köszönthető, hanem a pártelnökének örök hűséget fogadott szociáldemokrata nőszervezeti vezető. Újra van kormányunk, hűséges bábkormányunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2018-01-30: Belföld - :

Ígéretekben nincs hiány (A harmadik Dragnea-kormány)

Románia első női miniszterelnöke bő kétharmados támogatottsággal kezdheti meg munkáját: a parlament két háza tegnap bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezetésével felálló új kormánynak. A kabinet beiktatását a szükséges 233 helyett 282-en támogatták: az SZDP–LDSZ koalíció mellett az RMDSZ és a többi nemzeti kisebbség képviselői is. A három ellenzéki párt – az NLP, az MRSZ és az NMP – 135 voksot tudott felvonultatni.
2018-01-30: Közélet - :

Találkozzunk, nyerjünk Kovásznán (Laptalálkozó, könyvbemutató és nyereményjáték)

Január 31-én, szerdán Kovásznán találkozunk olvasóinkkal. A helyi kultúrotthonban 18 órára várjuk mindazokat, akik a Háromszék munkatársaival szeretnének találkozni, ugyanakkor bemutatjuk szerzőink legújabb, a Kaláka könyvek sorozatban megjelent köteteit. Hívjuk hűséges olvasóinkat és mindazokat, akik részt kívánnak venni interaktív nyereményjátékunkban.