Támogatáskifizetési helyzetkép

2018. február 6., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség közleménye szerint január utolsó napjáig 700 ezer támogatási kérés kifizetését engedélyezték az országban. A 700 111 pályázóval 816,85 millió lej értékben írtak alá támogatási szerződést – ismertette Adrian Pintea vezérigazgató. Ugyancsak január utolsó napján százezer kérvényező számára utaltak át támogatást 30,58 millió euró értékben. A 2017-es kampányban iktatott támogatási kérések alapján eddig 1,76 milliárd euró kifizetését engedélyezte a kifizetési ügynökség.


A mezőgazdasági minisztérium január második felében ismertette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségen keresztül lebonyolított direkt kifizetések és országos átmeneti támogatások ügyintézésének idei határidőnaplóját. Alig négy nappal később változtattak a rendelet néhány pontján. Ennek értelmében március 1.–május 15. között megvonások nélkül lehet leadni a támogatási kéréseket. Az előzetes és adminisztratív ellenőrzést június 1.– július 1. között végzik. A területen végzett ellenőrzéseket – beleértve az előző évben vállalt specifikus követelményekre vonatkozókat is – július elseje és október elseje között bonyolítják le. A rendelkezés szerint a 2018-ra esedékes támogatások előlegét október 16. és november 30. között utalják a jogosultaknak, a végleges elszámolásokra december elseje és jövő év március vége között kerül sor. Az ügynökség január 16-án közölte a kifizetések engedélyezésének helyzetét megyékre lebontva. Akkor az előlegeknél 90 százalék, a végső kifizetéseknél 72,08 százalék volt a jóváhagyott kifizetések átlaga. Kovászna megyében ez az átlag 89,06, illetve 57,49 százalék volt, Hargita megyében 85,95, illetve 63,02 százalék. Egyes megyékben – pl. Neamț, Vâlcea – a végső kifizetések jóváhagyása már akkor meghaladta a 80 százalékot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 279
szavazógép
2018-02-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Szakszerűen kell kezelni a műtrágyát

Komoly kockázatot jelent a műtrágya szállítása, tárolása és kezelése. A nem megfelelő bánásmód katasztrofális következményekkel, beláthatatlan anyagi károkkal, emberi veszteséggel járhat. A balesetek, károk, veszteségek megelőzése érdekében a marosvásárhelyi Azomureș műtrágyagyár a műtrágya biztonságos szállítására vonatkozó útmutatót adott ki közösen a Sürgősségi Esetek Ügyosztályával. Az útmutatót a műtrágyát mozgató közúti és vasúti szállítóeszközök vezetőinek szánták, hogy sürgősségi esetben helyesen háríthassák el a veszélyt. Több nyelvre is lefordították (magyarra, németre, lengyelre, csehre, szlovákra és angolra), figyelembe véve, hogy a gyár több országba exportálja termékeit. A járművezetők mellett, akik a szállítmány gyári átvételekor kapják kézhez, a forgalmazók, gazdák is kapnak útmutatót.
2018-02-06: Gazdakör - Incze Péter:

Eredmények az ötödik évben (Vidékfejlesztés )

A 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben 9,472 milliárd euróra lehet pályázni, ebből 8,125 milliárd euró az unió vidékfejlesztési alapjától jön, 1,347 milliárd eurót a román költségvetésből kell mellé rendelni. Az eddigi kifizetések azt mutatják, hogy a Romániának leosztott összérték közel 36 százalékát sikerült lehívni. A napokban a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség nyilvánosságra hozta a 2014 óta eltelt időszakban benyújtott, kifizethetőnek nyilvánított pályázatok, valamint kifizetések számát, illetve helyzetét. A kimutatást Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatója juttatta el szerkesztőségünkhöz.