Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szakszerűen kell kezelni a műtrágyát

2018. február 6., kedd, Gazdakör

Komoly kockázatot jelent a műtrágya szállítása, tárolása és kezelése. A nem megfelelő bánásmód katasztrofális következményekkel, beláthatatlan anyagi károkkal, emberi veszteséggel járhat. A balesetek, károk, veszteségek megelőzése érdekében a marosvásárhelyi Azomureș műtrágyagyár a műtrágya biztonságos szállítására vonatkozó útmutatót adott ki közösen a Sürgősségi Esetek Ügyosztályával. Az útmutatót a műtrágyát mozgató közúti és vasúti szállítóeszközök vezetőinek szánták, hogy sürgősségi esetben helyesen háríthassák el a veszélyt. Több nyelvre is lefordították (magyarra, németre, lengyelre, csehre, szlovákra és angolra), figyelembe véve, hogy a gyár több országba exportálja termékeit. A járművezetők mellett, akik a szállítmány gyári átvételekor kapják kézhez, a forgalmazók, gazdák is kapnak útmutatót.

  • Elővigyázatosan kell bánni a műtrágyával
    Elővigyázatosan kell bánni a műtrágyával


Többek között figyelmeztetnek, hogy az esetleg kigyulladt műtrágyát nem szabad poroltóval oltani. Nagy a veszély, ha műtrágyát szállító jármű balesetezik, és a szállítmány üzemanyaggal vegyül. Egy szikra is elég, hogy bekövetkezzen a robbanás, amelynek igen komoly következményei lehetnek.
A január 23-án kiadott útmutató fontosságát a közelmúltban bekövetkezett több esemény is megerősíti. Októberben a Prahova megyei Breaza állomáson ammónium-nitrátot szállító tehervonat gyúlt ki, csak a vasutasok és a tűzoltók hathatós közbelépése következtében nem következett be robbanás, amely az egész környéket letarolhatta volna. Novemberben Buzău megyében egy bolgár teherautó borult fel. Több mint negyventonnányi műtrágyát szállított, a baleset során a nyerges vontatóból gázolaj folyt ki, de a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően itt sem történt robbanás.
Egy évtizeddel ezelőtt ugyancsak Buzău megyében balesetezett egy műtrágyát szállító teherautó, akkor viszont bekövetkezett a tragédia. A tűzoltás közben felrobbant a jármű szállítmánya, hét tűzoltó, két újságíró, három helybeli vesztette életét. A robbanás húsz méter átmérőjű, hat méter mély krátert hagyott maga után.
A most megjelent, hiánypótló útmu­tató szerint a szállítóeszköz tiszta, száraz kell hogy legyen, a rakfelületen nem lehetnek olyan tárgyak, alkotóelemek, amelyek a műtrágya göngyöleganyagának kiszakadását okozhatják. Tilos a nitráttartalmú műtrágyát együtt szállítani savakkal, tűzveszélyes anyagokkal. A járműben és közelében tilos a dohányzás, nyílt láng használata, a szállítmányt nem érheti 170 Celsius-fok feletti hőhatás. Tűz esetén tilos vegyi oltókészülékeket – hab- vagy poroltó – használni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 613
szavazógép
2018-02-06: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kiszolgáltatottan Bodokon

Oltfej kapujának hármas települése, a községközpont Bodok, a hozzákapcsolt Oltszem és Zalán a harmadik szociáldemokrata kormány pénzügyi hálójában vergődik, biztosan csak annyit tud a községvezetés, hogy lényegesen szűkebb lesz az idei büdzsé, mint a tavalyi volt. Nem értik, hogy a bukaresti kormány miért éppen a jól gazdálkodó önkormányzatokat bünteti, ilyen körülmények között kérdéses egy sor beruházás kivitelezése, de még csak tervezni sem lehet, pedig tennivaló lenne elég. Egyelőre azonban az önkormányzati alkalmazottak fizetésére sincs meg az év végéig szükséges fedezet.
2018-02-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatáskifizetési helyzetkép

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség közleménye szerint január utolsó napjáig 700 ezer támogatási kérés kifizetését engedélyezték az országban. A 700 111 pályázóval 816,85 millió lej értékben írtak alá támogatási szerződést – ismertette Adrian Pintea vezérigazgató. Ugyancsak január utolsó napján százezer kérvényező számára utaltak át támogatást 30,58 millió euró értékben. A 2017-es kampányban iktatott támogatási kérések alapján eddig 1,76 milliárd euró kifizetését engedélyezte a kifizetési ügynökség.