Külföldi hírek

2008. július 11., péntek, Közélet
Módosítanák a gyülekezési törvényt

A gyülekezési törvény módosítását szorgalmazza az MSZP budapesti elnöke olyképp, hogy egy időben, egy helyen egy tüntetést és egy ellentüntetést ne lehessen megtartani. Burány Sándor elmondta, azt szeretnék, hogy a rendőrség mérlegelhesse ezen rendezvények engedélyezését. Kijelentette, az utóbbi hónapok zavargásainak árát elsősorban a budapestiekkel fizetteti meg a szélsőjobboldal, több mint fél milliárd forintba kerültek eddig a zavargások Budapesten.

Irán újabb rakétakísérletei

Az erőteljes nyugati tiltakozás ellenére Irán a Perzsa-öböl térségében tegnap újabb rakétakísérleteket hajtott végre. A Press TV iráni műholdas televízió csak annyit közölt, hogy a forradalmi gárdisták az öböl vizein zajló haditengerészeti gyakorlatuk harmadik napján újabb föld-víz, föld-föld és víz-föld osztályú rakétákat lőttek ki. Az elmúlt két napon az irániak összesen kilenc rakétát lőttek ki. Ezek egyikének a hatótávolsága lehetővé teszi, hogy a hordozóeszközzel izraeli területeket is célba vegyenek.

Koszovó ellen nem vetik be

Az új szerb kormány azt akarja, hogy 2010-ben már csak hivatásosokból álljon az ország hadserege — jelentette ki Dragan Sutanovac védelmi miniszter. A politikus kizárta annak a lehetőségét, hogy Koszovó problémáját katonai erővel oldják meg. Nem hiszem, hogy bárki hajlandó lenne háborúra, életek feláldozására, annak ellenére, hogy Koszovó kérdése az egyik legfontosabb állami ügy — mondta. Szólt arról is, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által háborús bűnökért körözött személyek elfogására kidolgozott akcióterv keretében a szerb hadsereg is mindent megtesz a bűnösök kézre kerítéséért.

Az EU bővítése mellett

Az Európai Parlament (EP) szilárdan elkötelezett minden tagjelölt ország iránt azzal a feltétellel, hogy a koppenhágai kritériumokat teljes egészében és pontosan teljesíteni kell — olvasható az EP által tegnap elfogadott EU-bővítési állásfoglalásban. A korábbi bővítések általában nagy sikert jelentettek, aminek az előnyeiből az EU régi és új tagállamai egyaránt részesültek — állapította meg a jelentéstevő, Elmar Brok német néppárti EP-képviselő. Az EP szerint az unió bővítési stratégiájának meg kell felelnie az EU-szerződés előírásainak és az unió által már vállalt kötelezettségeknek, egyúttal egyensúlyt kell teremtenie az unió geostratégiai érdekei, a határain kívül zajló politikai fejlemények hatása, valamint az unió integrációs kapacitása között.

A grúziai vérontás ellen

A moszkvai külügyminisztérium arról számolt be tegnap, hogy csak az orosz légierő berepülése akadályozott meg előző nap egy grúz katonai behatolást Dél-Oszétia területére; egyúttal hathatós lépéseket sürgetett a vérontás megakadályozására. Condoleezza Rice is arra kérte Moszkvát, hogy segítse a grúziai szakadár területeken kialakult feszültség felszámolását. Az amerikai külügyminiszter szerint nagyon fontos, hogy mindegyik fél vesse el az erőszak alkalmazását, és hogy a tárgyalások magas szinten folytatódjanak. Rice szerint Grúziában biztosítani kell, hogy az ellenzék is hallassa hangját a politikai életben. Ez egyebek között a szabad sajtó, a civil társadalom és a szabad választások révén lehetséges.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-07-11: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Minimálbér: eredménytelen tárgyalások
Eredménytelenül zárult a szakszervezeti tömbök képviselői és Călin Popescu Tăriceanu kormányfő közötti tegnapi megbeszélés, amelynek fő témája a minimálbér emelése volt. A találkozón mindössze annyiban sikerült megállapodniuk a feleknek, hogy jövő héten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és meghívják a Román Nemzeti Bank képviselőit is.
2008-07-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nyaralási lehetőségek és korlátok

A turisztikai irodák jobbnál jobb ajánlatokkal csábítanak: napfényes Görögország, kék színben játszó Adria, az arisztokrata Itália, a közeli Bulgária, az izgalmas román part, de vannak utak Párizsba, Svájcba, a távoli Tunéziába, a világ majd minden tájára.