Nyaralási lehetőségek és korlátok

2008. július 12., szombat, Máról holnapra
Farcádi Botond

A turisztikai irodák jobbnál jobb ajánlatokkal csábítanak: napfényes Görögország, kék színben játszó Adria, az arisztokrata Itália, a közeli Bulgária, az izgalmas román part, de vannak utak Párizsba, Svájcba, a távoli Tunéziába, a világ majd minden tájára.

A városi nyár füllesztő melege pedig mintha minden erejével taszítana: el innen, ki a szabadba, vizet és napfényt, hegyeket és hűvöst álmodunk. Hol, persze, kedvünkre kikapcsolódunk, szórakozunk, a zenekar csak nekünk játszik, a pincér csak minket szolgál ki, a nap is csak azt nézi, mikor keltünk már fel, hogy kiáraszthassa végre fényét és melegét, és mi napozunk keveset, hogy szépen, fokozatosan barnuljunk, majd árnyékba vonulunk, miután megmerítkeztünk a tenger langyos vizében, jégben hűtött sörök várnak ránk és szebbnél szebb lányok, akiket titokban, szemünk sarkából nézhetünk, ha éppen nem látja a feleség...

Lassan-lassan mifelénk is egyre többen engedhetik meg maguknak az ilyen nyaralást, vannak, akiknek eddig sem okozott gondot, mások pedig valahogy csak kispórolják a pénzt, meglesz majd a böjtje, de legalább ,,voltak egyet külföldön". Csakhogy ez a réteg még mindig nem elég nagy, jóval nagyobb számban vannak azok, akik nem engedhetik meg maguknak a külföldi családi nyaralást, jó, ha legalább a gyereknek jut egy néhány napos táborra valahol a közelben, mert az sem olcsó mulatság. És vannak családok, nem is kevés, ahol erre sem futja...

Ezért is dicséretesek a civil szervezetek kezdeményezései, hogy táborokat szerveznek olyan gyerekek számára, akiknek nem adatik meg a nyaralás fentebb leírt módozata. Persze, a problémát teljességében megoldani nem tudják, de örömet szereznek néhány gyerek számára. És egyben jelzik: vannak a nyaralásnak, ha nem is oly divatos, de talán szebb módozatai. Akadnak olyanok is, akik munkatáborba mennek vagy éppen jönnek, mihozzánk. Naponta több órát dolgoznak, ingyen. Lehet, sőt, valószínű, hogy majd másutt is nyaralnak, hiszen egy nyugati ország állampolgára megengedheti ezt magának. De valamit mégis tett másokért. Mint a civil szervezeteink is. Amelyek azonban éppen itthon nem kapnak elég anyagi és erkölcsi támogatást.

Már csak az kérdés, hogy a távoli nyaralások után mikor lesz divatos mifelénk a társadalmi felelősségérzet, a segíteni akarás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2008-07-11: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Módosítanák a gyülekezési törvényt
A gyülekezési törvény módosítását szorgalmazza az MSZP budapesti elnöke olyképp, hogy egy időben, egy helyen egy tüntetést és egy ellentüntetést ne lehessen megtartani. Burány Sándor elmondta, azt szeretnék, hogy a rendőrség mérlegelhesse ezen rendezvények engedélyezését. Kijelentette, az utóbbi hónapok zavargásainak árát elsősorban a budapestiekkel fizetteti meg a szélsőjobboldal, több mint fél milliárd forintba kerültek eddig a zavargások Budapesten.
2008-07-12: Közélet - Mózes László:

Nyírfaliget szaunával (Fürdőavatás Székelypetőfalván)

Mezőföld szívében, búzatáblák hullámzó kalászai közt, s távolabbi, kékeszöld hegykaréjok ölelésében avatták fel csütörtökön késő délután az újjáépített Fortyogó-fürdőt.