Fürdőavatás SzékelypetőfalvánNyírfaliget szaunával

2008. július 12., szombat, Közélet
Mezőföld szívében, búzatáblák hullámzó kalászai közt, s távolabbi, kékeszöld hegykaréjok ölelésében avatták fel csütörtökön késő délután az újjáépített Fortyogó-fürdőt.

Székelypetőfalva határában nem csak egy borvízbuborékos, fából komponált térplasztika került az ünneplő tekintetek elé, hanem a térség felemelkedéséért szurkolók hite is újjászületett egy picit: igen, számos Hargita megyei fürdővarázslat után Háromszéken is megtört a jég, pusztuló, szétfolyó feredőink, ,,gübbögtetőink" közül íme, egyik feltámadt, új, vonzó köntösbe öltözve várja a látogatókat. Természetesen, az ezt megálmodók, megteremtők, vagyis petőfalviak, zabolaiak, háromszékiek nagy büszkeségére. Az avató nem csak a pontban 76 évvel ezelőtti fürdőszületés hangulatát idézte — a nyírfaliget patinás szaunaházának oldalán (mert a Fortyogó-fürdőbe immár skandináv elemeket is beloptak) látható az a sárguló fénykép, amely egy felemelkedni képes kisközösséget mutat 1932. július 10-i dátummal, ugyanennek a fürdőnek az első avatójáról; ezt utánozandó, a mintegy másfél száz jelenlévőt, a borvízfürdő előtt most is megörökítették —, a helybeliek szemében elégedettség is csillant: a Fortyogó-fürdő újra az övék, apró falucskájuk parányi ékszeres doboza.

Erre az érzékelhető örömre villantott rá Ádám Attila, Zabola község polgármestere is, ,,e piciny falu számára jelentős napon" ugyanakkor külön köszönetet mondott a megyei tanács két, turizmussal, illetve környezetvédelemmel foglalkozó fiatal szakemberének — Albert Zoltánnak és Papucs Andrásnak —, akik felvállalták, ,,szívvel-lélekkel" irányították ezt a fürdő-helyreállítást. A petőfalviak nevében Faragó Gergely méltatta a fürdőt s a kivitelezőket, Papucs András és Albert Zoltán is szólt a feljavításról, majd Kisgyörgy Zoltán „fortyogóink és lábáztatóink nagyon-nagyon elhanyagolt állapotát" vázolta, Péter Sándor imecsfalvi plébános pedig megáldotta a létesítményt. Végül, az esti ünneplés, szaunázás és fürdőzés előtt Ádám Attila stílszerű székelyességgel, bicskával vágta el a Fortyogó-fürdő piros szalagját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2008-07-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nyaralási lehetőségek és korlátok

A turisztikai irodák jobbnál jobb ajánlatokkal csábítanak: napfényes Görögország, kék színben játszó Adria, az arisztokrata Itália, a közeli Bulgária, az izgalmas román part, de vannak utak Párizsba, Svájcba, a távoli Tunéziába, a világ majd minden tájára.
2008-07-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Javítják az iskolákat

A tavalyhoz képes jó ütemben haladnak a tanügyi beruházások Háromszéken: kétheti vakáció után a kiosztott pénz 59,50 százalékát felhasználták, és készülnek a kiegészítő alapokat igénylő összeírások is.