Ötven éve indult a Megyei tükörKatedrától a szerkesztőségig

2018. február 24., szombat, Élő múlt

A hajdani megyei lap, a Megyei Tükör indulására visszaemlékezve első gondolatom az, hogy tulajdonképpen én soha nem képzeltem el magam újságírónak. Igaz, az egyetemi évek alatt a diákéletről jelent meg néhány hosszabb-rövidebb híradásom a kolozsvári Világosságban, s egyik alkalommal a főszerkesztő-helyettes, akivel földiek voltunk, meg is csillogtatta előttem az esetleges visszatartás reményét, de én mindenáron tanár akartam lenni. Még a Székely Népi Együttes koreográfus-igazgatója sem tudott ettől eltántorítani.


Aztán 1968 februárjában, egyik este megjelent Sepsiszentgyörgyön Dali Sándor, az Ifjúmunkás című lap főszerkesztője, akivel személyesen ismertük egymást, néhány írásomat – köztük a nagy visszhangot kiváltó, Vikingek a Szent Anna-tónál címűt – közölték is korábban, segítője voltam a Sepsi rajoni ifjúsági szervezet iskolaügyekkel foglalkozó előadójaként a környékünkön rendezett, igen nagy népszerűségnek örvendő ifjúsági matinéknak. Éppen szolgálatos voltam a rajoni pártszékháznál, amikor megérkezett, s közölte, hogy „lapot jött csinálni”. – Kivel? – kérdeztem. – Hát például veled – jött a válasz, így lettem talán az első alkalmazottja az akkor még meg sem született újságnak. Igaz, neki már előre elkészített listája volt, olyanokkal, akiket személyesen ismert, de olyanokkal is, akiknek a tehetségét ismerte. Ragyogó lista volt ez, ahogy mondani szokta, olyan csikóraj, amely sokra képes.
És tényleg ragyogott ez a lap! Irigylésre méltó fogat, amely éveken át magasra emelte a háromszéki újságírás csillagát. Jómagam sokszor éreztem oda nem illőnek magam. Nem is akartam kötélnek állni, egy hónapig tartott a győzködésem, végül Király Károly tett pontot ennek a végére.
A laphoz kerültem, tele szorongásokkal, a jeles költők, írók, publicisták között tébláboltam, nyeltem is jó nagyokat, mert a nagyok mellett még sok volt a tanulnivaló. Közben tanítottam óraadóként a Mikóban, ez is tartotta bennem a lelket, s végül akkor kerültem igazán egyensúlyba, amikor a lapnál én lettem a tanár úr, az iskolában pedig a szerkesztő úr. Azt, hogy végül visszatáncoltam a katedrára, nem bántam meg. De sokkal üresebbek lennének az emlékeim, ha nem számolhatnék be az újságalapítás és újságírás nagy kalandjáról!
Péter Sándor

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2018-02-24: Élő múlt - Czegő Zoltán:

Most jöttem Bikszádról (Ötven éve indult a Megyei tükör)

Dali Sándor hívott le szülőfalumból, Bukarestből, üzenvén, elvár a lapalapításhoz. De hiszen csak pár hónapja, hogy felhívtak bikszádi katedrámról az Előre laphoz kéziratjavítónak.
Alig se tudtuk huszonévesen, hogyan is kell lapot kezdeni s életre dédelgetni. Írtunk már, hogyne, de az más.
2018-02-24: Élő múlt - :

Gyere, indul az újság! (Ötven éve indult a Megyei tükör)

Ma is szinte eufóriás jóérzés tölt el, ha újraolvasom a Megyei Tükör első lapszámait. Azért csak szinte, mert ebbe a jóérzésbe bizony jó adag szkepticizmus is belevegyült. Mindannyian tudtuk, hogy ’56 és ’58, Nagy Imréék kivégzése után, aki reménykedett azokban az eszmékben, amelyek úgy feldobták az előttünk járó fényes szelek nemzedékét, azokat – enyhén szólva – nem lehet komolyan venni. Fiatalok voltunk, optimisták, szerettük az életet, de tudtuk, hogy ebben a reális szocializmusban nem lehet bizodalmunk.