Ötven éve indult a Megyei tükörGyere, indul az újság!

2018. február 24., szombat, Élő múlt

Ma is szinte eufóriás jóérzés tölt el, ha újraolvasom a Megyei Tükör első lapszámait. Azért csak szinte, mert ebbe a jóérzésbe bizony jó adag szkepticizmus is belevegyült. Mindannyian tudtuk, hogy ’56 és ’58, Nagy Imréék kivégzése után, aki reménykedett azokban az eszmékben, amelyek úgy feldobták az előttünk járó fényes szelek nemzedékét, azokat – enyhén szólva – nem lehet komolyan venni. Fiatalok voltunk, optimisták, szerettük az életet, de tudtuk, hogy ebben a reális szocializmusban nem lehet bizodalmunk.

  • Dali Sándor. Fotó: Bortnyik György /Székely Nemzeti Múzeum
    Dali Sándor. Fotó: Bortnyik György /Székely Nemzeti Múzeum


A megyésítés mintegy két hónapig tartó vitái azonban mégis olyan dolgokat hoztak a felszínre, amelyek valamiféle optimizmusra adtak okot. Voltak tehát fenntartásaink, de azok mellett az eszmények mellett – mert egyértelmű, hogy eszmények alapján indultunk – mindvégig kitartottunk. Én komolyan vettem – nevetséges is voltam sokszor bizonyos körök szemében –, hogy nekünk, akik egyetemet végeztünk, és rálátásunk van a világra, kutya kötelességünk szolgálni népünket. Visszatekintve nekem is furcsának és – bizonyos fokig – fellengzősnek tűnik az a népszolgálat, de ezt komolyan vettük, és eszerint próbáltunk cselekedni.
A Megyei Tükör indulása feldobta az egész vidéket. Én Kolozsváron születtem, az egyetem elvégzése után tudatosan jöttem Sepsiszentgyörgyre. Négy iskolában tanítottam éppen, az óráim fele Brassóban volt – amikor neszét vették, hogy megyésítés lesz, hogy ne maradjon építészeti iskola nélkül, Brassó két hónap alatt felépített egy épületet, az építész osztályokat gyorsan átköltöztette oda. Egyik nap a traktoriskolából jöttem be a szövetkezeti iskolába tanítani, olvadt a hó, latyakos, csúnya idő volt, alig lehetett közlekedni. A Csíki utcával szemben a járdán ott állt Farkas Árpád, Tömöry Péter, Znorovszky Attila, Zsehránszky István és Kisgyörgy Tamás, integettek hogy siessek, siessek. Znorovszky messziről kiáltotta, hogy gyere, mert indul az újság! Közelebb jöttem, s akkor Farkas Árpi mondta, hogy Dali Sándor lesz a főszerkesztő, én nem ismertem addig, de tudtam, hogy az Ifjúmunkás főszerkesztője, becsültem a lapot és Dalit is. Beültünk a Sugásba, alig kaptunk helyet, engem bemutattak Dalinak, Lazics odakiáltotta, hogy Gajzágó a filozófus, őt kell felvenni, főnök. Dali mosolygott.
Innen mentünk fel az első gyűlésre, közben Dali kérdezett ezt-azt, majd annyit mondott, próbaidőn leszek pár hónapig. Természetesnek vettem, írtam azelőtt egy-két cikket, a Korunkban jelentek meg, nem is gondoltam, hogy annak alapján felvehet. Aztán másnap elküldtek, hogy írjak a megye megalakulásáról.
Gajzágó Márton

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2018-02-24: Élő múlt - :

Katedrától a szerkesztőségig (Ötven éve indult a Megyei tükör)

A hajdani megyei lap, a Megyei Tükör indulására visszaemlékezve első gondolatom az, hogy tulajdonképpen én soha nem képzeltem el magam újságírónak. Igaz, az egyetemi évek alatt a diákéletről jelent meg néhány hosszabb-rövidebb híradásom a kolozsvári Világosságban, s egyik alkalommal a főszerkesztő-helyettes, akivel földiek voltunk, meg is csillogtatta előttem az esetleges visszatartás reményét, de én mindenáron tanár akartam lenni. Még a Székely Népi Együttes koreográfus-igazgatója sem tudott ettől eltántorítani.
2018-02-24: Élő múlt - :

Az első lapszám (Ötven éve indult a Megyei tükör)

Az 1960-as évek második felében, kolozsvári tanulmányaik elvégzése után, egy tehetséges fiatal gárda került Háromszékre. Az egyetem után hazajöttem. Azelőtt, vakációkban a kereskedelmi vállalatnál dolgoztam, ott azt ígérték, fenntartanak nekem egy helyet, hát azt foglaltam el.