Jóreménység

2007. július 7., szombat, Magazin

S. Zoltánnak megadatott, hogy houstoni geológus kutatómérnökként a világ olyan térségeibe jusson el, ahol — köznapian szólva — az öreg Glóbus kitakarja magát s igazi énjét, belsőségeit feltárja a kutató előtt, akinek nem kell a föld mélyébe alászállnia, hogy az ott található jelenségeket tanulmányozza, hanem egy hegyfokról, egy sziklafalról leolvashatja és megpróbálhatja kibogozni a föld belsejének rejtelmeit.

Barátunk és kutatómérnök társai keresik tehát a földtani, földtörténeti extrém helyeket, a földrajzi szélsőségeket. Nemrég éppen Dél-Afrikában kutattak, bejárták Fok-félszigetet is, voltak tehát a Jóreménység-fokánál, és S. Zoltán, természetesen, ha írásban nem is, de fényképezőgéppel megörökíti, és blogjában — sylvester.blogspot.com — közzé is teszi ezeket.

A Jóreménység-fokánál az Atlanti-óceán s az Indiai-óceán vívja örökös háborúját. A két óceán közti szintkülönbség, az erős szél hatalmas hullámokat kelt, amelyek a Fok-sziget szikláinak csapódva újabb és újabb ostromba kezdenek. Francis Drake, aki 1580-ban befejezte Föld körüli útját, hízelgően a ,,földkerekség legszebb fokának" nevezte a híres fokot, hívták ezt megelőzően a Viharok fokának is (Cabo Tormentos), míg János portugál király meg nem adta a Jóreménység-fok nevet.

Görög Péter, aki magyar hajósként elsőként Kelet—Nyugat irányban négy év alatt elsőként járta körbe a Földet, arra a kérdésre, hogy volt-e a túrájának csúcspontja, azt felelte:

,,Igen, a Jóreménység-fok megkerülése. Itt a délről érkező hideg áramlatok és az északról érkező meleg szelek csapnak össze, amiatt nagyon kényes terület. Durban-ben többen várakoztunk a kedvező időjárásra, naponta jártunk a helyi guruhoz, aki csak annyit mondott, hogy menjünk-e, vagy még ne. Akik ezt elmulasztották, gyakran visszafordulni kényszerültek. Itt dőlt el, hogy meg tudom-e kerülni a Földet, tulajdonképpen ez volt az egyetlen pont, ahol a kerülés érdekében valós biztonsági kockázatot is vállaltam."

Mondják, hogy a Jóreménység-fokán túl bolyong fantomhajójával a Bolygó hollandi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-07: Magazin - Pásztori Tibor Endre:

Sokkal régebbi (Nem kell kitalálni!)

Kitűnő ötlete támadt az Erdély délkeleti csúcsát német lovagrend vitézeinek adományozó II. Endre királynak, hogy az elidegenített javakat visszavegye, Barcaságot a szászok földjéhez kapcsolja, kiknek kiváltságait 1224-ben újból megerősítse.
2007-07-07: Magazin - x:

Muuuvi-fesztivál amatőr és hivatásos filmeseknek

A muuuvi nemzetközi rövidfilm és animációs fesztivál bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget, valamint szakmai fórumot biztosít valamennyi amatőr és hivatásos rövidfilm-, illetve animációkészítő egyénnek és műhelynek.