Hiánycikk a főépítész

2018. március 8., csütörtök, Közélet

A Háromszéken tapasztalható urbanisztikai szakemberhiányra nyújt segítséget Kovászna Megye Tanácsa, amely harmincegy helyi önkormányzattal írt alá megállapodást a feladatkör ellátására.


A negyven közül mindössze tíz községnek – Előpatak, Gelence, Hidvég, Kézdiszentlélek, Kökös, Lemhény, Nagypatak, Szitabodza, Torja, Zágon – van urbanisztikai szakembere. Sőt, a városok közül sem mindeniknek, Kovásznán már egy éve nincs főépítész, Kézdivásárhelyen időleges megoldás született fél évre, mivel a meghirdetett állásra nem akadt jelentkező.
A megállapodás értelmében a főépítésszel nem rendelkező helyi közigazgatási egységek igénylői számára a megyeháza bocsátja ki az urbanisztikai bizonylatokat, építési, illetve bontási engedélyeket. Ehhez Sepsiszentgyörgyre kell utazni. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke közölte, a jelentős épített örökséggel rendelkező Kézdivásárhelyen Bereczk Loránd Alexandru megyei főépítész látja el a feladatkört a következő fél évben, az ő helyét pedig addig Gabriel Niste építész foglalja el. A szakemberhiány enyhítése érdekében arra törekednek, hogy Erdővidéken, az Oltfejben és Felső-Háromszéken a községek közösen alkalmazzanak megfelelő végzettségű szakembert, a jogszabályok ezt most már lehetővé teszik.
A megyeháza közleménye szerint az elmúlt évben a hivatal 683 urbanisztikai bizonylatot, 23 bontási és 246 építési engedélyt adott ki, 56 övezeti településrendezési tervet (PUZ) és egy általános településrendezési tervet (PUG) hagyott jóvá. Az urbanisztikai iroda 65, a műszaki-gazdasági bizottság 69 szakvéleményt bocsátott ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2018-03-08: Közélet - Fekete Réka:

Újabb két haláleset Sepsiszentgyörgyön (Az influenza áldozatai )

Háromra emelkedett a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban az influenza okozta halálesetek száma azt követően, hogy vasárnap hajnalban egy magyarhermányi 17 éves várandós kismama, hétfőn pedig egy megyeközponti 23 éves fiatalember vesztette életét. Bár országosan nyolcvan fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, szakértőkre hivatkozva az egészségügyi minisztérium szerint továbbra sincs járvány.
2018-03-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Figyeljünk Háromszék gazdasági értékeire

Megyei vállalkozói szervezeteket és képviseleteket is bevont a Háromszéki Termék/Háromszéki Vállalkozás védjegyek használatának népszerűsítésébe a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A program kezdeményezőjeként a helyi értékekre kívánják ráirányítani a figyelmet, ezért erős partnerséget építenek ki, hogy minél több érdekeltet tájékoztassanak a védjegy használatának előnyeiről, s ezáltal lehetőséget biztosítanak a regisztrációra.