Gesztusoknál többet

2018. március 8., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Virágok, mosolyok, kedvesség. Üzenetek, telefonhívások, átvállalt feladatok. Tavasz, remények, madárfütty. Mindez benne van a mai napban, amikor egy kicsit szebb arcukat próbálják mutatni az emberek, mint minden ünnepen. De vannak árnyékok is: egész nemzedékek, amelyek számára március 8-a még most is a kommunista rendszer által erőltetett alkalom a csak kiáltványokban létező nemi egyenlőség hirdetésére, és újabb kori fanyalgók, akik a férfiak napját kérik számon a nőktől.


A többség azonban megadja a módját: ki szerényebben, ki fényűzőbben próbálja kiemelni március 8-át a hétköznapokból, és mi tagadás, jól is fog mindenkinek, ha kirúg a napi rutinból, kicsit eltréfál a munkatársakkal, és több időt tölt szeretteivel, akár egy banális séta vagy társasjáték erejéig. Próbálunk örömet szerezni, vidámak lenni, és ez jól van így – de vajon hányan vannak azok, akiket mélyebben is foglalkoztat a nők helyzete? Jeles napokon szeretjük kizárni életünkből a csúnya, nehéz, fájdalmas dolgokat, nemigen akaródzik arra gondolni, hogy most is vannak szenvedők, nélkülözők, segítségre szorulók, akik egy napra sem tudnak felszusszanni. Nekik nem elég egy virág, egy gesztus – többre van szükségük a társadalom boldogabbik részétől.
Romániában az alkotmány szavatolja a nők és férfiak egyenlőségét, de a gyakorlat azért másként fest, és nem azért, mert kevés a női árumozgató vagy férfi virágárus. Általában a vezető tisztségekben mérik az egyenlő esélyeket, és e téren jócskán van behoznivaló – ámbár nem kívánt felzárkózásnak is tanúi vagyunk, hiszen már több korrupciógyanús női politikusa is van az országnak. A lakosság körében azonban keményen tartják magukat a régi magatartásminták, amelyekben zömmel az asszonyokra hárul – munka után – a háztartás és a gyermeknevelés, és bár az utóbbi időben egyre többet vállalnak át (átlagban) a férfiak, még mindig aránytalanul oszlanak meg a terhek: civil szervezetek szerint a feleségek kétszer annyit dolgoznak otthon, mint a férjek. Így persze nehezebb karriert építeni – családbarát munkahelyekre és szolgáltatásokra lenne szükség, de hol vannak ilyenek? Az állam nem törődik ezzel – sőt, a részmunkaidős foglalkoztatást most lehetetlenítették el az adóügyi „forradalommal” –, a magánszektorban keveseknek telik nagylelkűségre, például saját óvodára, gyermekek vakációs foglalkoztatására. De vannak ennél súlyosabb gondok is: tizenéves anyák tízezrei, a családon belüli erőszak áldozatai – húszezernél többet jelentettek csak tavaly, háromnegyedét nők ellen, és nincs jó törvény a védelmükre, sürgősségi kormányrendeletet is csak gyilkosság után hoztak –, a külföldi munkavállalás miatt kettévágott családok, a kitelepedett fiatalok magukra maradt idős szülei, akik virágot csak képeslap formájában kapnak, magányos öregek, akiknek még ennyi figyelem sem jut.
Rájuk is gondoljunk. És ne csak ma. Mi javíthatunk a világunkon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 346
szavazógép
2018-03-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Figyeljünk Háromszék gazdasági értékeire

Megyei vállalkozói szervezeteket és képviseleteket is bevont a Háromszéki Termék/Háromszéki Vállalkozás védjegyek használatának népszerűsítésébe a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A program kezdeményezőjeként a helyi értékekre kívánják ráirányítani a figyelmet, ezért erős partnerséget építenek ki, hogy minél több érdekeltet tájékoztassanak a védjegy használatának előnyeiről, s ezáltal lehetőséget biztosítanak a regisztrációra.
2018-03-08: Közélet - Nagy B. Sándor:

Az örök titok

Aki látható és láthatatlan, elérhető és elérhetetlen, mindig elforduló és felénk forduló…