Julius Caesar-kiállítás

2008. július 16., szerda, Magazin

Julius Caesart, s mindazokat, akik szerepet játszottak a Római Birodalom legismertebb politikusának és hadvezérének életében és halálában, felvonultatja az a kiállítás, amely október végén nyílik az olasz fővárosban.

Ez az első tárlat, amelyet valaha teljes egészében Julius Caesarnak (Kr. e. 100—44) szenteltek. A kiállításon száznyolcvan régészeti emlék és műtárgy segítségével mutatják be Caesar uralkodásának történelmi összefüggéseit, a korabeli politikai légkört és kulturális életet. A látogatók megismerhetik Caesar hadjáratait, irodalmi munkásságát, felemelkedését és brutális meggyilkolását — olvasható az Archaeologica angol nyelvű régészeti honlapon. A kiállítás bemutatja a Caesar-kultuszt, amely halála után bontakozott ki, a legendákat, amelyek túlélték a sötét középkort, s azt a népszerűséget, amelyre a XVIII—XIX. században tett szert Róma első diktátora, akit különösen csodált Bonaparte Napóleon. A szervezők Julius Caesar hitelesnek tartott mellszobrait kölcsönzik ki a Vatikánból és Berlinből. A tárlaton felvonultatják azon személyek mellszobrát is, akik kulcsszerepet játszottak Caesar életében. Így szerepel majd Pompeius és Crassus, akik Caesarral az első triumvirátust alkották. Pompeius mellszobrát Velencéből, Crassusét pedig a Louvre-ból kölcsönzik ki. Marcus Antonius és Cicero mellszobrát római gyűjtemények, Kleopátráét pedig a Vatikán, valamint torinói és berlini múzeumok bocsátják a szervezők rendelkezésére. Bemutatnak régészeti emlékeket, így ékszereket, kéziratokat, mozaikokat és festményeket, amelyek a legkülönfélébb forrásokból származnak, beleértve Caesar apósa, Calpurnius Piso herculaneumi villáját. A tárlat bemutatja, hogy a Caesart övező legendák miként befolyásolták a későbbi századok képzőművészetét: a rendezők felvonultatják egyebek közt Rubens, Cuercino, Pietro da Cortona és Guido Reni festményeit. Bemutatják Tiepolo Julius Caesart ábrázoló nagyszabású festményét is, amelyet 1800-ban adtak el az orosz cárnak, s amely több mint két évszázados távollét után most először tér vissza Olaszországba. Külön szekció foglalkozik a kiállításon Julius Caesar ábrázolásával a filmművészetben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2008-07-16: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó gyermek, édesapa, testvér, rokon és ismerős,
KELEMEN LAJOS
életének 53. évében tragikus körülmények között elhunyt.
Temetése 2008. július 16-án 15 órakor lesz a kézdivásárhelyi református ravatalozóháztól.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
4209868
2008-07-16: Magazin - x:

Meghalt a világ legidősebb bloggere

Száznyolc éves korában elhunyt Olive Riley, a világ legidősebbként számon tartott blogszerzője.