InfluenzaIgazolták a vírusfertőzést

2018. március 13., kedd, Közélet

A múlt héten elhunyt tizenhét éves magyarhermányi várandós kismama és a huszonhárom esztendős sepsiszentgyörgyi fiatalember esetében a bukaresti Cantacuzino Intézet igazolta az influenzavírus jelenlétét – közölte lapunkkal dr. Antal Álmos, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója. A megyei kórházban továbbra is érvényben a látogatási tilalom, a személyzet segít abban, hogy a hozzátartozók a legszükségesebb személyi holmikat eljuttassák a bent fekvőknek.

 

Dr. Antal Álmos elmondta, az említett két esetben elkerülhető lett volna az elhalálozás, ha a páciensek megkapták volna az influenza elleni védőoltást, amely tartalmazza a náluk is kimutatott A(H1) típusú vírust. Az igazgató szerint az országosan közel kilencven halálesetből tanulni kellene, és mert évek óta ugyanabban az időszakban tombol az influenza az országban, időben és szélesebb körben kellene felkészülni a lakosság immunizálására.
A szakember szerint a járvány megelőzését a lakosság 15 százalékának oltottsága feltételezné, ami Kovászna megyében 30 000 ember beoltását jelenti, de ettől igen messze állunk. Háromszéken csupán 3300 adag oltóanyagot osztott szét a megyei közegészségügyi igazgatóság kórházaknak és családorvosoknak, és a lapunk által megkérdezett gyógyszertárakban sem vásároltak sokan. Egyik nagy forgalmú patikában közel száz influenza elleni vakcina fogyott el ebben az idényben, de legtöbb helyen legfennebb tíz-húsz, és az is inkább az olcsóbb (20–30 lej), egy komponensű készítményből. Antal igazgató úgy véli, a hivatalos országos statisztikai adatok nem fedik teljesen a valóságot az influenza okozta halálesetek számát tekintve, mert csak azokat az eseteket jegyzik, amelyeket vírusvizsgálattal is igazoltak.
A megyei közegészségügyi igazgatóság közlése szerint az utóbbi hetekben több mint háromezer felső légúti megbetegedést jelentettek a háromszéki családorvosok. Szakemberek szerint az esetek 90 százaléka enyhe vagy középsúlyos. A megyei kórház rendelkezik a megfelelő gyógyszerekkel, súlyos állapotból is sikerült felépülniük a beutaltaknak, három ember ellenben meghalt az influenza okozta szövődmények miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1902
szavazógép
2018-03-13: A múlt hét - Kuti János:

A nagy kongresszus

Megnyugodhatunk, jó szociáldemokrata kezekben Románia jövőjének irányítása, és uralkodásuk alatt még sok-sok boldog év vár ránk. Nem akárkik képviselték a múlt szombati bukaresti kongresszuson győzedelmes pártunk tagságát és szavazóit. Nekik már jól megy, és ettől arrafelé ők, a baloldaliak csakis azzal foglalkoznak majd, hogy az otthon maradt párttagok és a rájuk szavazók sorsa is egyre jobbra forduljon.
2018-03-13: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Harangszentelés Mikóújfaluban

A mikóújfalusi ravatalozóház előtt tették közszemlére azt az 56 kilogramm súlyú, A hangolású és „szép szavú” lélekharangot, amelyet a múlt héten népes küldöttség hozott el Ballószögből Mikóújfaluba. A babérkoszorúval ékített ajándékot a hétvégén szentelték meg.