Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. július 16., szerda, Belföld
Elutasítják a belső koalíciót

Az MPP elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy a két szervezet úgynevezett belső koalíciót alkosson az őszi parlamenti választásokra — nyilatkozta Szász Jenő MPP-elnök. Miközben Markó Béla és Tőkés László újabb tárgyalást készít elő az egységes fellépés mikéntjéről, Szász továbbra is a választási koalíciót tartja a lehető legjobb megoldásnak. Az RMDSZ gyakorlatilag azt javasolta az MPP-nek, hogy jelöltjeit indítsa az RMDSZ színeiben, felajánlva, hogy megőrizhetik saját arculatukat.

Szász azért nem tartja jó ötletnek ezt, mert ,,akkor minden az RMDSZ-ről szólna, az RMDSZ dicsekedne az eredményeivel". Egy pártkoalíciónak ugyan nyolcszázalékos parlamenti küszöböt kell teljesítenie, és a romániai magyarság aránya csupán 6,5 százalék, de Szász úgy értelmezi a választási törvényt, hogy a magyar—magyar koalícióra is vonatkozik az úgynevezett alternatív parlamenti küszöb. Ez azt jelentené, hogy az RMDSZ—MPP-koalíció akkor is bejuthat a törvényhozásba, ha nem éri el a küszöböt, de legalább hat képviselő- és három szenátorjelöltje első helyen végez az egyéni választókerületekben. Az RMDSZ jogilag kockázatosnak tartja ezt a megoldást, mert ellentmond a jogszabály szellemének, és utólag bárki által megtámadhatóvá teszi az elnyert mandátumokat az alkotmánybíróságon — arra pedig nincs biztosíték, hogy a taláros testület nem érvényteleníti majd azokat.

A rendőrök feladata

A teljesítmény elsősorban az emberi jogok tiszteletben tartását jelenti — mondotta Traian Băsescu államelnök tegnap az Alexandru Ioan Cuza Rendőr-akadémia végzőseinek ballagásán, hangsúlyozva, hogy a rendőrök első kötelessége a polgárok, az állam, a törvény szolgálata, és ez nem mindig könnyű feladat. A rendőr-akadémia 529 végzőse közül 213-an (49 nő és 164 férfi) lesznek rendőrök, 145-en (25 nő és 120 férfi) határrendőrök, 49-en csendőrök, 52-en tűzoltók, 20-an börtönőrök és 50-en dolgoznak majd a levéltárakban.

Nagy fába nem vágnak

Az önkormányzatok haboznak felhasználni az EU-s pénzeket a szelektívhulladék-gyűjtés meghonosítására — jelentette ki Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tegnap, aki szerint a településvezetők inkább a kisebb, az ökologikus gödrök létrehozására irányuló terveket választják. Mielőtt a lakosságot rávennénk a szelektívhulladék-gyűjtésre, nagyon fontos létrehozni a megfelelő infrastruktúrát, amely lehetővé teszi a hulladékok újrafelhasználását, értékesítését — mutatott rá Korodi, hangsúlyozva, hogy ehhez nagy mennyiségű befektetésre és akaratra van szükség.

Hiányzik 35 000 mérnök

35 000 mérnök hiányzik a hazai munkaerőpiacról. Legnagyobb szükség az autóiparban van rájuk, ahol 15 000 felsőfokú szakembert tudnának fogadni, az IT-ágazatban, az építőiparban pedig 10—10 ezret. Az egyetemekről évente csak nyolcezer mérnök kerül ki, ezek egyharmada külföldön keres állást, másik része pedig nem elég felkészült. Romániában ugyan nőttek a bérek — három-négy éves tapasztalattal 1000—2000 euró között mozog egy mérnök adózás előtti fizetése — , de Németországban és Franciaországban legalább kétszer annyit kereshetnek.

Két orvos a bíróság előtt

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt bíróság elé került a belényesi Episcop Nicolae Popov Városi Kórház két orvosa, Vladimir Topală altatóorvos és Radu Scridon nőgyógyász, mivel vétkesnek tartják őket abban, hogy egy 27 éves asszony szüléskor meghalt. A Bihar megyei ügyészség által tegnap kiadott közleménye szerint a két orvos 2006. november 17-én a szükséges analízisek és a szülőszoba minimális felszerelésének biztosítása nélkül végzett el egy császármetszést, amely ráadásul nem is volt teljesen megalapozott. A páciensen nem végeztek el kardiológiai vizsgálatot, nem monitorizálták a beavatkozás közben, és nem készítették elő az élesztőkészülékeket sem. A nő röviddel a szülés után meghalt, a Mina Minovici Törvényszéki Orvosi Intézet legfelsőbb bizottsága szerint akut szívelégtelenségben szenvedett, amely az altatás nyomán lépett fel. Akkor az Orvosi Kamara kihallgatta a két orvost, és nem találta vétkesnek őket, tehát nem hoztak ellenük semmiféle intézkedést. A két orvos jelenleg még mindig a belényesi kórházban dolgozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2008-07-16: Belföld - x:

Hírsaláta

ÚJ GYÓGYSZERLISTA. Tegnaptól érvényes az ingyenes és az ártámogatott gyógyszerek új listája. A kormányhatározat értelmében az új lista tartalmaz gyógyászati protokollumokat és ritka betegségekre előírt gyógyszereket is, az orvosságok pedig 5—12 százalékkal lesznek olcsóbbak. Az A-lista az olcsó gyógyszereket tartalmazza, amelyek 90 százalékban támogatottak, hogy az állampolgárok minél szélesebb körben hozzájuk férjenek. Némely, B-listás gyógyszereket pedig áttettek a C-listára, a teljesen ingyenes gyógyszerek közé. A gyógyászati protokollumok tartalmazzák azokat a kritériumokat, amelyek alapján az orvosok eldöntik, ki kaphat ingyenes vagy támogatott gyógyszert. (România liberă)
2008-07-16: Közélet - Mózes László:

Megkésett téli fűtéspótlék

A megyei népjóléti hivatal elkezdte még a téli időszakról elmaradt, egyszeri fűtési segély kifizetését — közölte Serena Ivan, az intézmény igazgatója. Háromszéken 14 260 családnak, illetve egyedül élőnek jelent ez kis többletpénzt.