Hírsaláta

2008. július 16., szerda, Belföld

ÚJ GYÓGYSZERLISTA. Tegnaptól érvényes az ingyenes és az ártámogatott gyógyszerek új listája. A kormányhatározat értelmében az új lista tartalmaz gyógyászati protokollumokat és ritka betegségekre előírt gyógyszereket is, az orvosságok pedig 5—12 százalékkal lesznek olcsóbbak. Az A-lista az olcsó gyógyszereket tartalmazza, amelyek 90 százalékban támogatottak, hogy az állampolgárok minél szélesebb körben hozzájuk férjenek. Némely, B-listás gyógyszereket pedig áttettek a C-listára, a teljesen ingyenes gyógyszerek közé. A gyógyászati protokollumok tartalmazzák azokat a kritériumokat, amelyek alapján az orvosok eldöntik, ki kaphat ingyenes vagy támogatott gyógyszert. (România liberă)

MEGTERVEZTÉK A KÖVETKEZŐ TANÉVET. A 2008—2009-es tanév szeptember 15-én kezdődik és június 13-án fejeződik be. A tanügyminisztérium határozata szerint a következő tanév 35 hétből áll, amelyet két félévre osztanak. Az első szeptember 15-től január 30-ig, a második pedig február 9-től június 12-ig tart. Október 27. és november 2. között a kisdiákok vakációt kapnak, a két félév közötti szünidő január 31. és február 8. között lesz. (HotNews)

EJH, RÁÉRÜNK ARRA MÉG! Elhalasztotta a döntést az alkotmánybíróság a házszabály egyik passzusának ügyében: a D-LP azt kifogásolta, hogy kétharmados többséggel lehet csak megszavazni egy miniszter-honatya elleni bűnvádi eljárás megindítását, miközben az államfőt például egyszerű többséggel is fel lehet függeszteni. Olteanu házelnök azért kért halasztást, hogy tanulmányozzák az alkotmánybíróság házszabályt érintő hasonló döntéseit. Különben is van idő, mert legközelebb szeptemberben ülnek össze, hogy eldöntsék, indítható-e korrupció miatt bűnvádi eljárás Adrian Năstase volt kormányfő és Miron Mitrea volt szállítási miniszter ellen. (NewsIn)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2008-07-16: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Mintha Tusványoson beszélgetnénk

Ha tavaly nagykorúságát ünnepelte a tusványosi szabadegyetem és diáktábor — hiszen tizennyolcadik alkalommal szervezték meg —, idén a Más kép jelige mentén zajlanak majd a beszélgetések. És a kép valóban más: sok minden változott a tavalyi helyzethez képest az erdélyi magyar politikai életben is: Tőkés László függetlenként jutott európai parlamenti képviselői mandátumhoz, és az RMDSZ is két képviselőt küldött a testületbe. De azóta új magyar párt is alakult, az önkormányzati választásokon pedig meg is méretkezett. És változás történt az önkormányzatok háza táján is: számos helyen új emberek kerültek hatalomra, kicserélődött a vezetői csapat.
2008-07-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Elutasítják a belső koalíciót
Az MPP elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ-nek azt a javaslatát, hogy a két szervezet úgynevezett belső koalíciót alkosson az őszi parlamenti választásokra — nyilatkozta Szász Jenő MPP-elnök. Miközben Markó Béla és Tőkés László újabb tárgyalást készít elő az egységes fellépés mikéntjéről, Szász továbbra is a választási koalíciót tartja a lehető legjobb megoldásnak. Az RMDSZ gyakorlatilag azt javasolta az MPP-nek, hogy jelöltjeit indítsa az RMDSZ színeiben, felajánlva, hogy megőrizhetik saját arculatukat.