Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kérhető az idei támogatás

2018. március 20., kedd, Gazdakör

Közel 900 ezer gazda kapta meg eddig a 2017-es támogatást. A kifizetéseket tavaly október 16-án kezdték el, március 13-áig 2,5 milliárd eurót utaltak a gazdák számlájára – tájékoztatott a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Arról nem számoltak be, hány gazda várja még a kifizetést.

  • A nagyobb gazdák a megyei hivatalnál adhatják le támogatási kéréseiket (Fotó: Albert Levente)
    A nagyobb gazdák a megyei hivatalnál adhatják le támogatási kéréseiket (Fotó: Albert Levente)

A 2,5 milliárd eurót előlegként és végső elszámolásként kapták meg a támogatások igénylői. 1,58 milliárd euró az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból származik, félmillió euró az Európai Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Alapból jött, 324 millió eurót az országos költségvetésből biztosítottak.

Az Európai Unió szabályzata 75. cikkelyének 1. bekezdése értelmében a tagországoknak a mezőgazdasági támogatásokat a kérvényezés évének december 1-jéje és a következő év június 30-a között kell kifizetniük. A tavalyra megítélt támogatásokat az 1 euró 4,5390 lejes váltókulcs alapján fizetik hazai pénznemben.

Az ügynökség közleményeiben nem számol be a kifizetések késéséről. Kovászna megyében vannak elmaradások, a Kovászna – Zágon –Bodzaforduló övezetben közel ezer gazda várja még a pénzét. A hivatalos magyarázat szerint a körzetben berepüléses (légi felvételekre alapozott) ellenőrzéseket hajtottak végre, a felméréseket a katonaság végezte, de a felvételek értékelése késik, mivel időközben közel száz alkalmazott ment nyugdíjba, kihasználva a kedvezményes nyugdíjaztatás lehetőségét.

Mindez nem nyugtatja meg a gazdákat. Csoma Károly zágoni gazda érdeklődésünkre elmondta: egy lejnyi támogatást sem kapott a tavalyi évre, miközben más gazdatársai a szubvencióból megvásárolhatták az idei évre szükségeseket. Ha most veszi meg a műtrágyát, zsákonként tíz lejes többletárat kell fizetnie az év eleji árakhoz képest – mutatott rá.

Fogadják a támogatási igényléseket

Annak ellenére, hogy a tavalyi támogatást nem kapta meg minden gazda, elkezdődött a folyó évre érvényes támogatási kérések leadásának kampánya. A kéréseket március elsejétől május 15-éig fogadják. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség Kovászna megyei hivatalának vezetője, Popica Marius az utóbbi napokban többször kijelentette: a gazdák ne számítsanak a határidő meghosszabbítására, még büntetés terhe mellet sem fogadják a kéréseket május 15-e után. Az uniós előírásoknak megfelelően a tagországok saját döntésük szerint meghosszabbíthatják a leadási határidőt – amikor napra számolt támogatásmegvonás terhe alatt adhatják le kéréseiket a gazdák –, de ezzel a lehetőséggel idén nem élnek. Épp azért, hogy a támogatások előlegének kifizetését, illetve a végső elszámolásokat minél előbb megkezdhessék – nyilatkozta a napokban többször is Petre Daea mezőgazdasági miniszter.

Országos szinten eddig nyolcvanezer támogatási kérést iktattak a 2018-as évre, több mint 220 ezer hektárra kérve támogatást. Az igénylőknek egyetlen kérést kell iktatniuk függetlenül attól, hogy hány megyében van területük. Az 50 hektárnál kisebb területre támogatást igénylő gazdák a kifizetési ügynökség helyi központjánál iktathatják kéréseiket (Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Kézdivásárhely, Barót), a nagyobb területekre vonatkozó kéréseket a megyei hivatalnál (Sepsiszentgyörgy) kell beadni.

Az ügynökség kéri a gazdákat, az előzetes értesítésben megszabott időpontban adják le kéréseiket, hogy az ügyintézés zökkenőmentes legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2018-03-20: Közélet - Fekete Réka:

Támogatják az akadálymentesítést

Negyedik alkalommal hirdeti meg a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókja az akadálymentesítést és a fogyatékkal élőkkel szembeni elfogadást támogató pályázatát, amelyre erdélyi református gyülekezetek és gyülekezetek mellett működő civil szervezetek jelentkezését várják. A programot a svájci HEKS/EPER és a németországi Brot für die Welt segélyszervezet támogatja.
2018-03-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Egyenlőbbek akarunk lenni

Engedményeket hoznak a trágyatárolók építésének követelményeit illetően. Egyrészt jó, hogy az illetékesek észrevették, hogy az eddigi előírás – amely szerint a tárolót a legközelebbi lakott háztól legalább 500 méterre kellett létesíteni – túlzott. Másrészt az egész újítás nem ér semmit. A legkisebb távolságot 50 méterre csökkentették ugyan, de ez hogyan tartható be?! A hagyományos székely falvakban – de ide sorolhatjuk a szász, sőt, a román vidékek falvait is – biztosan nem. Nézzünk szét. Hány gazdaságban van az istálló – vagy a hely, ahová a trágya lerakható – legalább 50 méterre a szomszéd házától? Vagy a gazda saját lakásától – mert semmilyen előírás nem hangoztatja, hogy az állattulajdonos otthona kivételt képezhet.