Megnyílt a Csukás csárda

2008. július 17., csütörtök, Faluvilág

Az Olt és a Bodoki-hegység előnyúlványa, a folyóterasz uralta Csukás között, festői környezetben nyitotta meg kapuit július 12-én Gidófalva új vendéglátó-ipari egysége, a Csukás csárda. Azt hihetnők, újabb mulatóhely létesült, pedig az elnevezés csak az alliterációt szolgálja. A millenniumi külsőt sugárzó fenyves előterében valójában egy modern panzió, vendégház áll a nyári lomb takarásában.

Mulatni ugyan csak annak lehet, aki szobát is foglal, ám a csárda a jó hangzás mellett az egység konyhaművészetét is fémjelzi, ahol csak külön kérésre készül nyugati vagy éppen balkáni ínyencség, egyébként székely étkek szerepelnek az étlapon, népi fűszerekkel (tárkony, lestyán, kapor, csombor) ízesített levesek, székelygulyás, töltött bárány, ordás-kapros lepény, ordás palacsinta. S aki lekvárokban is a különlegeset óhajtja, annak rózsabogyólekvárt, hecsedlit kennek palacsintájára. Két korszerűen berendezett szobában hat személy szállhat meg, de ha heten vagy nyolcan érkeznek, őket is el tudják szállásolni — tájékoztatott Berde Magdolna, a Csukás csárda vezetője. Az épület földszintjén tágas hall, modern konyha, terasz kínálja a kényelmet. A kilátás lenyűgöző: Étfalva mögött a vár koszorúzta Kincsás és a Bodoki-havas masszívumai látszanak, előtérben, a panzió udvarán gazdag és változatos állományú halastó, közepében filagória kínálkozik csendes meditációhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2008-07-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Nyári körúton Bölönben

Új benzinkút és cégsorakozó
Megkapta az engedélyt a helyi önkormányzat egy három alkalmazottal működő Rompetrol töltőállomás megépítésére a község Sepsiszentgyörgy felőli bejáratánál. A hidvégi töltőállomás visszatelepítését hiába szorgalmazta a leköszönt önkormányzat, pedig a megyeszékhely és Barót közötti 52 kilométeres útszakaszon nincs több hasonló egység. A készülő benzinkút Dél-Erdővidék és Székföldje falvait szolgálja majd ki. Ha minden az elképzelések szerint fog menni, augusztus derekán már lehet tankolni Bölön határában.
2008-07-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Műemlékmentés Árapatakon

Folyamatban az árapataki református műemlék templom külső-belső mentése, javítása és restaurálása. Vastag törmelék- és földréteget kellett eltávolítani a külső fala mellől, hogy szellőzzék a fundamentum feletti, már igen nedves rész. Vízel-vezető és szellőző réteg készül ide. Az épületre hamarosan felkerül az esővízcsatorna. Bent a karzat alatti falrészt javítják — tájékoztatott Fülöp László lelkipásztor. — Azután következik a külső-belső részleges vakolás és meszelés, és vigyáznak, hogy ne sérüljenek a hajó keleti részén megmaradt falképmaradványok.