Műemlékmentés Árapatakon

2008. július 17., csütörtök, Faluvilág

Folyamatban az árapataki református műemlék templom külső-belső mentése, javítása és restaurálása. Vastag törmelék- és földréteget kellett eltávolítani a külső fala mellől, hogy szellőzzék a fundamentum feletti, már igen nedves rész. Vízel-vezető és szellőző réteg készül ide. Az épületre hamarosan felkerül az esővízcsatorna. Bent a karzat alatti falrészt javítják — tájékoztatott Fülöp László lelkipásztor. — Azután következik a külső-belső részleges vakolás és meszelés, és vigyáznak, hogy ne sérüljenek a hajó keleti részén megmaradt falképmaradványok.

Látogatásunk idején éppen nem dolgoztak, a felnyitott, nedves falrészek száradását várták. A folytatáshoz szükséges állami pénzalapok megérkeztek, s mint megtudtuk, az eddigi javítás nem terhelte a gyülekezet kasszáját. A munkálatokat régészeti kutatások, ásatások előzték meg, melyek meglepetéssel szolgáltak: a hajó keleti része eredeti, a fal külsején előkerült a reformáció előtti korból származó katolikus templom sekrestyéjének alapfala. Ennek a konzerválása-tartósítása még hátravan, föléje a műemlék templom külső képével összeillő tetőszerkezetet fognak építeni. Mintegy 40 cm vastagságban feltörték a templombelső pádimentumát fedő betonréteget, s alóla előkerültek a régi templom szentélyének alapfalrészei.

A munkálatokkal egy időben javítanak az 1905-ben épült papi lakás épületében is, fokozatosan kicserélik a nyílászárókat, szerelik a fával működő központi fűtést.

A hívek csoportja ebben az évben látogatást tett a magyarországi Szólád nevű település testvéregyházánál. Az ottaniak 2009-ben látogatnak majd Árapatakra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-07-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Megnyílt a Csukás csárda

Az Olt és a Bodoki-hegység előnyúlványa, a folyóterasz uralta Csukás között, festői környezetben nyitotta meg kapuit július 12-én Gidófalva új vendéglátó-ipari egysége, a Csukás csárda. Azt hihetnők, újabb mulatóhely létesült, pedig az elnevezés csak az alliterációt szolgálja. A millenniumi külsőt sugárzó fenyves előterében valójában egy modern panzió, vendégház áll a nyári lomb takarásában.
2008-07-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Zsúfolt nyár Illyefalván

Sehol nem zsúfoltabb a nyár, mint a Keresztyén Diakóniai Alapítvány háza táján, ahol számos külföldi és hazai, tanulni és pihenni vágyó fiatal, felnőtt szakember fordul meg minden évben ilyenkor. A nyárelőn kívül-belül megújult a tizenöt esztendeje sikeresen működő Keresztyén Ifjúsági Központ épülete. Légkondicionáló berendezést szereltek fel, hogy kényelmes körülményeket teremthessenek a legkülönbözőbb hasznos tevékenységeket folytató csoportok számára.