Márciusi tárlat Kézdivásárhelyen

2018. március 24., szombat, Képzőművészet

A kézdivásárhelyi márciusi kiállítás híd a régió művészei és a befogadó közösség között. A kiállításon a forradalom hívószava a nézőben legyőzni hivatott a napi fáradságot és közönyt. A kortárs képzőművészet teret talál az ünnepi szertartásokban, de hogyan viszonyul a hagyomány és közösségi elvárás konvencióihoz? Hol a híd a magas művészet fellegvára és a tömegízlés béklyója között? Megy-e a művész után a világ, vagy szigetek képződnek, ahol a közös tárlatokon a művésztársak az elsődleges befogadói egymás műveinek?

  • Ábrahám Jakab: Egyensúly
    Ábrahám Jakab: Egyensúly

A kézdivásárhelyi tárlat erősségét a művészek összefogásában látom. Csoportos fellépésükkel nemzedékeket kapcsolnak össze. A csoportos tárlaton értelmezve mérlegelik a kiállított munka életműben betöltött helyét, keresik a változó és előremutató szándékot, vagy az ismert állóvizeket fedezik fel.

Nagyon érdekesnek találom a fiatal generáció markáns jelenlétét. Március útkeresésében a fiatalok alkotásaitól haladok az idősebb nemzedék művei felé. A fiatalok alkotásai gyakran visszahozzák a be nem fejezett párbeszéd szándékát. Kimozdítanak a múzeumok intelmeiből, aktívabb részvételre késztetnek.

Mitől műalkotás Péter Eszter Lelkek kapuja című képe? Az egyszerű formák monumentális hatásától, színek összhangjának varázsától és az anyaghasználat bámulatos merészségétől válik műalkotássá. A kiállítás szerencsés elrendezése, hogy az előbb említett kép előtt helyezték el Éltes Barna Összetartozás című faszobrát. A bádogtetővel védett fejfák miniatűr imitációja az örökségben a végeérhetetlen nyitottságot teszi láthatóvá. Nem aprózza fel gondolatait stilizációval, nem rejtőzködik túlfaragott jelképek mögé. Mértéktartása hitvallás, amely visszautat jelez abba időbe, amikor még a világ mértéke a rend volt. A népművészet kortárs művészetben való megidézése számomra ilyen formában életképes. Szókimondó és tömör bölcseletet tartalmaz.

Éltes Barna: Összetartozás

Egy jó csoportos kiállítás áldott állapota, ha feszültségeket teremt. Sárosi Mátyás Zsolt Sonora I. című alkotása a precizitással ámulatba ejtő kaktuszsivatag látképe. A formakultúra káprázatos variációi a nagy felületen bravúros alkotói folyamatról szólnak. Szúrós illúzióba ránt bele, ahol globális életérzés kerít hatalmába, amelyben már nem érzem annyira otthonosan magam.

Sárosi Mátyás Zsolt: Sonora I.

Az Áldozati hely, Tomos Tünde képe újabb sorompó előttem. A kiállításon részt vevő művészek közül ő lép ki leginkább életművének keretéből, az eddigi nagyon ingergazdag szürreális álmokból, és itt egy finom suttogás halk moraját színezi. Ezt a művészi szándékot láttam pár napra rá Sepsiszentgyörgyön a Barabás Miklós Céh csoportos kiállításán szereplő képénél is. A ciklusokban alkotó művész újabb korszakának előterébe léphettünk.

Ábrahám Jakab Egyensúly grafikája rendkívüli érzékenységgel és magas mesterségbeli tudással utal rá, hogy a művészetnek egzisztenciális kérdéseket kell feltennie. Ezzel szemben Sárosi Csaba A szép akasztottja markáns iróniával beszél a múlt töredékeire épülő világ szétesettségéről. Munkájában dicséretes, hogy a márciusi kiállítás tematikájával kezd dialógust. Éles bírálattal kérdőjelezi meg a közösségi szerepköröket.

A tárlat szervezői két textilt helyeztek egymás szomszédságába. Deák M. Ria Tömörülés című gyapjúmunkája élettel telített játékkal uralkodik a kiállításon.

Deák M. Ria: Tömörülés

Simó Enikő Szárnyalása nem véletlenül szerepel a tárlatot kísérő katalógus borítóján. A vékony cérnaszálakból szőtt kép felívelő madárkompozíciója jelképiségében nagyon pozitív. Grafikus vonalak árnyaló finomsága, festői tónusok gazdagsága és a fonal ritmusa emeli ki szépségét.

Simó Enikő: Szárnyalás

Kosztándi B. Katalin Felismerés című képével zárom a szubjektív tárlatvezetést. A márciusi tárlatok négy alkalommal mutatták fel itt élő alkotó vallásos témákat feldolgozó képeit. Az akvarellalapon fémes hatást keltő ragasztásokkal teremt plasztikus szilárdságot. A Szentlélek eljövetele a tanítványok halandó léte felé emelkedő áramlatban és a felmutatott tiszta centrumban a beteljesedett igét váltja képpé. A részletgazdag kidolgozottság az alkotó alázatos meditációját közvetíti.

Kosztándi B. Katalin: Felismerés

A kézdivásárhelyi márciusi tárlat sokszínűsége eltérő jelentőségű művészpályák lenyomataiból építkezik. Az ünnepre való felhívás az alkotókat a nagysághoz való viszonyulásra és állásfoglalásra készteti. A képeket nézve úgy érzem, elzúgtak forradalmaink a művészetben is. A művészetnek pedig egy érzékenyebb világlátásra és a felszín moraja alatti mélyebb szívdobbanásra kell emlékeztetnie! „Csak csend ne legyen!” (Farkas Árpád), hogy az ő nyelvén halljunk álmokat, terveket egy élhetőbb világról.

 

Kiállító művészek: Albert Levente, Ábrahám Imola, Ábrahám Jakab, Balázs István, Barb Nicu, Bartha Árpád, Bartha Bíborka, B. Hajdú Enikő, Csillag Mónika, Csutak Levente, Deák Barna, Deák M. Ria, Éltes Barna, Gyulai Nagy Margit, Haszmann Júlia Réka, Hervai Katalin, Ilés-Muszka Rudolf, Jakabos Olsefszky Imola, Koszta Ervin, ifj. Kosztándi Katalin, Kosztándi B. Katalin, Kovács Géza, Miklóssy Mária, Petrovits István, Péter Eszter, Rosinetz László, Sárosi Csaba, Sárosi Mátyás Zsolt, Simó Enikő, Szász Edit Melinda, Szente-Szabó Ákos, Tomos Tünde, Vajna László, Vălean Tünde, Vargha Mihály, Vetró András, Vetró B. Sebestyén András és Vetró Zsuzsa.

DEÁK FERENC LORÁND

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2018-03-25: Nemzet-nemzetiség - Csinta Samu:

Harc a „magasabb szintű” tilalmak ellen (Beszélgetés Dabis Attilával, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjával)

Spekulációkba nem kíván bocsátkozni, de politikai indíttatásúnak, illetve egyértelműen jogsértőnek tartja Romániából való kitiltását Dabis Attila. Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja ellen a székely szabadság napját megelőzően foganatosítottak beutazási tilalmat a román hatóságok.
2018-03-23: Sport - :

Visszavonultatták Görbicz Anita válogatott mezszámát (Kézilabda)

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) visszavonultatta a női válogatott 13-as mezszámát, amelyben Görbicz Anita szerepelt. A csütörtöki, győri magyar–holland Európa-bajnoki selejtező bemelegítését minden magyar játékos „Köszönjük, Görbe!” feliratú, 13-as számú trikóban végezte. A kezdés előtt a 34 éves klasszis utánpótlás-játékosok sorfala között, a közönség ovációja mellett sétált a pályára. „Tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de nem gondoltam volna, hogy ennyire izgatott leszek” – mondta meghatottan.