Színészportrék a Bástya házban

2018. április 4., szerda, Közélet

Simion Buia fotóművész sepsiszentgyörgyi színészekről készült fotókiállításának meghitt hangulatú megnyitóját múlt szerda délután, a színház világnapja alkalmából tartották az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai székhelyén. „Én kaptam a feladatot, hogy bemutassam a felszólalókat, de azt hiszem, itt nincs szükség bemutatásra, mert mindenki mindenkit ismer” – köszöntötte a népes közönséget Kopacz Attila, az intézmény vezetője.

  • Simion Buia a Pálffy Tiborról készült potréval. Fotó: Mózes László
    Simion Buia a Pálffy Tiborról készült potréval. Fotó: Mózes László

A kiállítás az Andrei Mureşanu Színházzal partnerségben készült, így elsőként Anna Maria Popa, a színház igazgatója tartott megnyitóbeszédet, melyben elmondta: Simion Buia fotóművésszel a tavalyi D-butan-T fesztivál alkalmából ismerkedtek meg, és a jó együttműködés nyomán előbb saját színészeik portréfotói készültek el, majd a Tamási Áron Színház és az M Stúdió színészeit is megörökítette a művész, így jöhetett létre ez a kiállítás. Anna Maria Popa kijelentette, nagy öröm számára együtt látni a kiállítótérben az általa szeretett és nagyra becsült színészeket, mint mondta, a szem a lélek tükre, ezért ha alaposan szemügyre vesszük a kiállított képeket, felfedezhetjük, hogy milyen csodálatos lelkek lakoznak ezekben az emberekben. Bár sokfélék vagyunk – tette hozzá –, szavak, nyelvek, zászlók nélkül is tudunk kommunikálni egymással, mert a valódi párbeszéd a lélek szintjén történik.

Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője elmondta, egyre jobban hiányoznak neki a színházi rendezvények, ugyanis korábban húsz éven át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa volt, és ez alatt mindig olyan kiemelt eseménnyel ünnepelték a színház világnapját, mint amilyen ez a mostani multikulturális fotókiállítás is. A képekkel kapcsolatosan két dolgot tartott fontosnak kiemelni: a színészi tehetséget, mely a portrék mögött rejlik, és a fotográfiai tehetséget, amit Simion Buia mutat be számunkra azáltal, hogy művein láthatóvá teszi egy részét a legillékonyabb művészetnek. Mint mondta, a budapesti Színháztörténeti Intézetben is látni szeretné ezt a kiállítást.

Simion Buia fotóművész Pálffy Tibor portréjával a kezében köszöntötte a jelenlévőket – mely portré a Szebeni Zsuzsa megnyitóbeszéde alatt váratlanul a földre zuhant – mondván, hogy ezzel a képpel kezdődik a fotóforradalom, ezért ő élő állványa lesz ennek és a többi képnek is a kiállítás két hete alatt. Komolyra fordítva a szót elmondta, véletlenül jutott el Sepsiszentgyörgyre, ugyanis élete utolsó éveiben itt lakott az édesapja, ő pedig nem adta el a lakást, mert minél többször jön ide, annál inkább otthon érzi magát városunkban. Sokkal inkább, mint Bukarestben, ahol született, vagy Düsseldorfban, ahol felnőtt – tette hozzá. Bevallotta, ezúttal nehezebb körülmények között dolgozott, mint általában, stúdió sem állt rendelkezésére, de örül, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi fotót és videót sikerült készítenie, melyeket a www.romanianactors.com honlapon is megtekinthetnek az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1616
szavazógép
2018-04-04: Kármentő - Váry O. Péter:

Szíve fölött

Ellopták a pénztárcáját. Nem örömre való ok, pláne, hogy fele nyugdíja benne volt. Z. bácsi mégis valamiféle derűvel meséli a történetet.
2018-04-04: Jegyzet - :

Székelyzászlókat avattak (Mai levelünk)

A Székely Nemzeti Tanács, valamint a Sepsiszéki Székely Tanács jóvoltából, a Siculitas Egyesület jogi hátterével és a Bethlen Gábor Vagyonkezelő Zrt. támogatásával 25 székely zászló érkezett Sepsiszékre, tartószerkezettel, 6 méteres rúddal, amelyeket a széki tanács egyházközösségeknek ajánlott fel.