Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Még érkeznek a szavazólapok, ne postán küldjük vissza!

2018. április 4., szerda, Közélet

Többen panaszkodnak, hogy nem érkezett meg az április 8-i magyar országgyűlési választásokon való részvételhez szükséges szavazólap. Szerkesztőségünkben is többen jelezték a gondot, de a Demokrácia Központokat, illetve az RMDSZ-irodákat is számos szavazni vágyó kereste meg az ügyben. Nem ritka az olyan eset sem, hogy a család valamely tagja már megkapta a borítékot, ugyanott lakó hozzátartozója pedig nem. Minthogy péntekig még érkezhetnek a borítékok, a legfontosabb, hogy azokat ne postára tegyük fel, mert nem biztos, hogy visszaérnek Budapestre időben, inkább a partnerszervezetekhez adjuk le – segít az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt, az EMNT, az SZNT, a magyar egyházak –, amelyek eljuttatják a csíkszeredai főkonzulátusra.

  • Szavazás a kézdivásárhelyi Demokrácia Központban. Iochom István felvétele
    Szavazás a kézdivásárhelyi Demokrácia Központban. Iochom István felvétele

Tóth László, a csíkszeredai főkonzulátus vezetője lapunk érdeklődésére türelemre intette a szavazni vágyókat, mint fogalmazott, a kézbesítés folyamatos, a választási iroda a regisztrációs folyamat lezárása után kezdte el a szavazólapok kiküldését, aki később regisztrált, ahhoz később jut el a szavazólap is.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a Facebook közösségi portálon osztotta meg aggodalmait: bár érzékelhetően nagy a részvételi kedv, a korábbi alkalmakhoz viszonyítva is kevesebb levélcsomag érkezett Erdélybe. „Kissé érthetetlen, hogy Magyarországról elindultak a küldemények, Bukarestből viszont akadozva érkezik a megyei postahivatalokhoz, ezért – bár a helyi postások lelkiismeretesen végzik a dolgukat – sokan nem kapták még meg. Éppen ezért, arra kérünk mindenkit, figyelje a postaládáját, kérjen segítséget és haladéktalanul juttassa el az RMDSZ-hez a levélszavazatát, hogy nehogy későn érkezzen be” – írta a polgármester.

Az RMDSZ Háromszéki szervezete tegnap közleményben jelezte: szerdán és csütörtökön még mintegy 20 ezer szavazólapot kézbesít a posta a megyében. Nagyon fontos viszont, hogy most már semmiképpen se adjuk postára a válaszborítékot, mert nem biztos, hogy visszaér időben, inkább juttassák el az RMDSZ-irodákba. „Még 4 nap van a magyarországi választásig. Álljunk oda mi is, mert rólunk is szól! Aki eddig nem küldte vissza a szavazólapját, kérjük, hogy már ne bízza a postára, mert nem biztos, hogy meg fog érkezni időben. Vigye el sürgősen, legkésőbb április 6-ig az RMDSZ irodákba vagy adja át az RMDSZ helyi munkatársainak. A hátralevő időben is minden eszközünkkel segítünk a szavazni vágyóknak. Arra kérünk minden magyar állampolgárt, hogy éljen szavazati jogával” – írja felhívásában Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök.

Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke ismertette: a négy városi RMDSZ irodában péntekig 8 és 20 óra között, szombaton 8 és 16 óra között, a szavazás napján, április 8-án pedig 8-15 óra között tartanak nyitva, továbbá a megye minden településén kollégáinknál is leadhatóak a borítékok. Azon személyek számára, akik a csíkszeredai konzulátusra kérték a szavazólapot, szombaton és vasárnap ingyenes buszjáratot biztosítanak, amennyiben ezt jelzik legkésőbb péntek, 12 óráig a 0732 133 138-as telefonszámon.

A csíkszeredai főkonzulátus naponta reggel 6-tól, este 10-ig tart nyitva. A magyarországi lakcímmel rendelkezők a külképviseleteken március 31-ig előzetes bejelentkezés alapján április 8-án adhatják le voksukat.

Kézdivásárhelyen is nagy az érdeklődés

A levélszavazás utolsó hetében egyre többen keresik fel a kézdivásárhelyi EMNT- és RMDSZ-irodát. Ferencz Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki elnöke arról tájékoztatott, hogy az EMNT és a Demokrácia Központ munkatársai ezen a héten is hosszabbított programmal – ma és holnap 9 és 20, szombaton pedig 9-14 óra között – dolgoznak és mindenkinek segítenek a szavazólaphoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében. Az iroda munkatársai vállalják, hogy a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot biztonságos körülmények között, még időben eljuttatják a csíkszeredai főkonzulátusra. Azok, akik még nem kapták meg a szavazathoz szükséges lapokat, de a napokban kézhez veszik, legkésőbb április 7-én, szombaton délután 16 óráig vigyék el az EMNT főtéri irodájába.

Szerdán az RMDSZ-irodában is nagy volt a jövés-menés, az iroda munkatársai itt is segítettek az azonosító nyilatkozat kitöltésében. Az Apafi Mihály utca sarkán levő RMDSZ-iroda szintén hosszabbított programmal várja a szavazókat, ma és holnap 8-20, szombaton 8 és 16 óra között, a szavazás napján, április 8-án pedig 8-15 óra között tart nyitva.

Farcádi Botond, Iochom István

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1059
szavazógép
2018-04-04: Belföld - :

Otthon ülhetik le börtönbüntetésüket a korrupcióért elítéltek?

Lakóhelyükön tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve azokat is, akiket korrupciós bűncselekmények miatt küldtek bíróság elé – többek között erről rendelkezik az a törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt a képviselőház jogi bizottsága.
2018-04-04: Belföld - :

Nem jön korábban a nyugdíj

A közalkalmazottak megkapják fizetésüket az ortodox húsvét előtt, a nyugdíjakat azonban nem folyósítják korábban – közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök.