Nem ártalmas a kerékpározás

2018. április 5., csütörtök, Család

A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét – állapította meg egy új tanulmány. Korábban úgy vélték, a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére. A kutatók szerint az előnyök számosabbak a hátrányoknál, a kerékpáros munkába járás például felére csökkenti a rák kockázatát.

  • Fotó: rd.hu
    Fotó: rd.hu

A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben szexuális és húgyúti állapotukról számoltak be. A három csoport egészségi állapota a két területen nem mutatott jelentős különbségeket, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre.

Nem volt jelentős különbség a szabadidős és nagy intenzitással edző – több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő – kerékpárosok között.

A tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, melyek adataival összevetették volna a kerékpárosokét, valamint a résztvevők létszáma is kicsi volt.

„A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, melyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat” – mondta Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2018-04-05: Közélet - :

Hamarosan indul a jegyárusítás a Reflexre

A május 4–16. között Sepsiszentgyörgyön megrendezendő Reflex nemzetközi színházi fesztivál előadásaira április 10-től lehet majd jegyeket vásárolni.
2018-04-05: Család - :

Ritkaság a jó apa? (3.)

Apának lenni kiemelten fontos feladat, és nem volt még soha hasonló korszak,amikor fontosabb lett volna, mint ma. Az édesapák léte vagy nemléte döntő fontosságú tényező egy fiatal fiú vagy lány testi és lelki egészsége szempontjából.