Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hogyan másképp?

2008. július 18., péntek, Közélet

Felemásra sikerült az Önkormányzatok — más kép. Másképp? című előadás a tusványosi szabadegyetem második napján: a meghívottak több mint fele távol maradt, egyetlen RMDSZ-es helyi vezető sem jelent meg. A hiányzók között volt Csehi Árpád Szatmár megyei, valamint a Kovászna megyei tanácselnök és Sepsiszentgyörgy polgármestere is. Ennek ellenére érdekes beszélgetés alakult ki: magyarországi önkormányzati vezetők megosztották tapasztalataikat, az erdélyi, frissen választott elöljárók pedig célkitűzéseikről beszéltek.

Nem maradt el a politikai szurkálódás sem: Rácz Károly kézdivásárhelyi polgármester felrótta a megyei tanácselnök ama kijelentését, miszerint fokozottabban figyelik majd a városvezetés teljesítményét. A közigazgatás helyi igazgatást, tehát az autonómia egyik formáját jelenti, szolgálat, amely megvédheti a közösséget az önkénytől, éppen ezért fontos, hogy a megyei önkormányzat ne ellenségként kezelje a kézdivásárhelyi vezetést, hanem együttműködjék vele — fejtette ki. Rácz ismertette főbb célkitűzéseit, hangsúlyozta: ügyfélbarát intézménnyé alakítják át a polgármesteri hivatalt, élnek az elektronikus igazgatás (e-government) lehetőségeivel. Mezei János gyergyószentmiklósi elöljáró a gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan jelige mentén sorolta fel elképzeléseit, hangsúlyozta: rendkívül fontos a régiókban való gondolkodás. A két MPP-színekben megválasztott erdélyi városvezetőnek arra a kérdésre is válaszolniuk kellett, hogy pártbeli hovatartozásuk hátrányt jelent-e majd a kormánytámogatások szempontjából. Rácz hangsúlyozta: uniós alapokra fognak pályázni, nem pedig politikai színezettől függő támogatásokra. Mezei szerint Gyergyószentmiklósnak eddig semmi haszna nem volt abból, hogy RMDSZ-es elöljárója volt, és a szövetség kormányon van.

T. Mészáros András, a magyarországi Érd polgármestere kifejtette: fontos, hogy a városvezetési program a lakosság bevonásával alkuljon ki. Takács Imre, az Aquis Informatika vállalat elnöke a vállalkozói szféra és az önkormányzatok közötti együttműködésről beszélt, Kovács Péter pedig a Budapest XVI. kerületének irányítása során szerzett tapasztalatait osztotta meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1075
szavazógép
2008-07-18: Máról holnapra - Sylvester Lajos:

Gaz

Nyár derekára, amikor a turistaláz a legmagasabb, az idegenforgalom a legsűrűbb, a megyei és községi utak szélét évtizedek óta felveszi a gaz. Tudom, ez a megközelítés nem a legjobb, mert a gyomot, burjánt nem az idegenek, hanem magunk miatt kellene irtanunk, a saját egészségünk védelmében, a szépség és tisztaság megteremtéséért, és nem utolsósorban a termőföldek védelméért, a gazdaságos termelésért kellene a kaszálógépet, kaszát, kapát a büröknek, labodának, szamártövisnek, gyalogbodzának, s ki tudja, még hányféle kórós gyomnak nekieresztenünk, hisz az árkok mélyén, a sáncok martján termett gazzal folyamatosan fertőzzük termőterületeinket.
2008-07-18: Közélet - x:

Kampányban a fiatalság (?)

A Jogar Egyesület szervezésében arról folyt a beszélgetés csütörtökön, hogy milyen csatornákon milyen üzenetekkel lehet a fiatalokat érdekeltté tenni a politika iránt.
Böszörményi Nagy Gergely, a budapesti Nézőpont Intézet munkatársa a média szerepére, valamint a kereskedelmi és politikai marketing összefonódására hívta fel a figyelmet. Elmondta, a politikusok elkezdtek márkanévként viselkedni, holott az embereknek a személyes kontaktusra lenne igényük. Véleménye szerint a fiatalok bizonytalanok, ezért szükség lenne egy olyan kampányra, ami személyesen nekik szól. Ennek a kampánynak a megvalósításában az internet szerepét tartja a legfontosabbnak.