Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gaz

2008. július 18., péntek, Máról holnapra

Nyár derekára, amikor a turistaláz a legmagasabb, az idegenforgalom a legsűrűbb, a megyei és községi utak szélét évtizedek óta felveszi a gaz. Tudom, ez a megközelítés nem a legjobb, mert a gyomot, burjánt nem az idegenek, hanem magunk miatt kellene irtanunk, a saját egészségünk védelmében, a szépség és tisztaság megteremtéséért, és nem utolsósorban a termőföldek védelméért, a gazdaságos termelésért kellene a kaszálógépet, kaszát, kapát a büröknek, labodának, szamártövisnek, gyalogbodzának, s ki tudja, még hányféle kórós gyomnak nekieresztenünk, hisz az árkok mélyén, a sáncok martján termett gazzal folyamatosan fertőzzük termőterületeinket.

Amikor az idegenekre hivatkozunk, azért tesszük, mert ők érzékenyebbek, allergiásabbak a turista számára negatív tájesztétikai élményt nyújtó burjános árokmartokra, ha nem éppen Bulgáriából érkeznek hozzánk, ahol a helyzet a miénknél is katasztrofálisabb.

Székelyföldet keresztül-kasul járva az országutak melletti néhány méteres zöld sáv többnyire tűrhető állapotban van. Hogy mennyire az útmenték karbantartásáért felelős közegeken múlik a karbantartás, arra a legfrissebb példa — az egyébként a maga kategóriájában jó minőségű — a Kézdiszentlélek—Csíkkozmás közötti útszakasz. A kászonszéki szakasz a megyehatártól Csíkkozmásig frissen nyírt, az árkokban nincsenek eldobált pillepalackok, a növényzetre felakadt nejloncafatok. Ezzel szemben a hasonló kategóriájú és azonos szerepkört betöltő Kézdivásárhely—Torja útszakasz katasztrofális, a kórós gyomnövények, a laboda, bogáncs, szamártövis embermagasságnál nagyobbra nyúlt. Ez a Bálványos, a Szent Anna-tó turistaforgalma miatt reprezentatív út olyan bizonyítványt állít ki a népdalokban és prózai szövegeinkben annyiszor megénekelt Székelyföld és Erdély szépségéről, amelyet nehéz lesz a szépség világába visszakántálni.

A burján és a gaz bizony bennünk is nő, másképp nem tűrnénk, hogy azok, akik az utak karbantartásáért felelősek, a semmirevalóságunkról ezt a bizonyítványt kiállítsák, miközben a turizmus felette fontos voltáról, a gondozott környezetről és ennek védelméről papolunk.

És hogy ne varrjunk mindent a szakvállalatok nyakába, általános jelenség, hogy ahol kaszálógéppel olyan szélességben, ameddig a gép karja elér, megtakarítják az útpadkát és az árkot, a szántóföldek és rétek gazdáinak birtokán száz métereken át kórózik a laboda.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2008-07-18: Közélet - Farkas Réka:

Autonómia és regionalizmus

A román—magyar párbeszéd legfontosabb kérdése az autonómia ügye — ekképp határozta meg Bakk Miklós politológus a tusványosi szabadegyetem egyik legérdekesebb tegnapi témáját. A román—magyar párbeszéd asztalához mindkét oldalról szép számmal odafértek, politológusok, politikusok elemezték az eddig történteket, a tennivalókat, a magyarság autonómiaügyének létjogosultságát, s bár nem a fősátorban zajlott a program, az érdeklődők nagy száma igazolta, ott is helyet kaphatott volna a beszélgetés. Minden előadó egyértelműen fogalmazott: Romániában az autonómia és a regionalizmus kérdése szorosan összekapcsolódik.
2008-07-18: Közélet - Farcádi Botond:

Hogyan másképp?

Felemásra sikerült az Önkormányzatok — más kép. Másképp? című előadás a tusványosi szabadegyetem második napján: a meghívottak több mint fele távol maradt, egyetlen RMDSZ-es helyi vezető sem jelent meg. A hiányzók között volt Csehi Árpád Szatmár megyei, valamint a Kovászna megyei tanácselnök és Sepsiszentgyörgy polgármestere is. Ennek ellenére érdekes beszélgetés alakult ki: magyarországi önkormányzati vezetők megosztották tapasztalataikat, az erdélyi, frissen választott elöljárók pedig célkitűzéseikről beszéltek.