Támogatják a paradicsomtermesztést

2018. április 10., kedd, Gazdakör

Idén is támogatják a védett körülmények (üvegházak, fóliasátrak) közötti paradicsomtermesztést, a kormány az intézkedéssel a hazai paradicsomszükséglet biztosítását kívánja serkenteni. A de minimis (kis értékű) támogatást termelői igazolással rendelkező fizikai személyek (nem szükséges a jogi személyiség), egyéni és családi vállalkozások, jogi személyiséggel rendelkező termelők igényelhetik. Az igénylők 3000 eurós (13 481 lejes) támogatást kaphatnak – a szubvenció értéke nem haladhatja meg a 15 ezer eurót, a folyó és utóbbi két évben a kérvényező által kapott de minimis támogatások összegét.

  • A hazai paradicsomfogyasztást biztosítanák
    A hazai paradicsomfogyasztást biztosítanák

A támogatást igénylő paradicsomtermesztőknek az alábbi követelményeket kell teljesíteniük: legalább 1000 négyzetméteren, védett körülmények között termesztenek paradicsomot, a helyet megjelölik a „A paradicsomtermesztés fenntartása – 2018” feliratú táblával, amelyen szerepel a finanszírozási kérés száma is; • négyzetméterenként legalább kétkilós termést érnek el, ezer négyzetméterről legalább kétezer kilogramm paradicsomot értékesítenek; • be vannak jegyezve a termelési terület körzete polgármesteri hivatalának gazdalajstromába; • a termést a január–május, illetve november–december 20. időszakban értékesítik.

Országos szinten közel 180 millió lejt szánnak az intézkedés támogatására, a kéréseket a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál lehet iktatni.

Április másodikáig 12 421 kérést iktattak, 11 310 igénylés az első időszakra szól, 1111 a másodikra.

Kovászna megyében eddig kilenc paradicsomtermesztő igényelte a támogatást. Ketten az első időszakban, a többiek a másodikban vállalták az értékestést. Még két termelő kéri a támogatást, ők tavaly is kihasználták a programot, a pénzt mindenki meg is kapta – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2018-04-10: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Csak közös erővel Uzonban

A tavasz sokakat a konyhakertbe szorít, kevesebb idő marad az annyira fontos kulturális eseményekre. Számos kistelepülésen téli álmot aludt a magyar kultúrmozgalom. Nincs olyan személy, aki felvállalhatná – mondják. Még a községközpontban sincs fizetett kultúrfelelős, akinek hivatása, feladata lenne az ilyen munka. Kivételek azonban mindig akadnak.
2018-04-10: Gazdakör - :

Módosult az érvényességi idő

Módosították és kiegészítették a mezőgazdasági termékek piacának szabályozását biztosító 2014/145-ös törvényt.