Röviden

2007. július 7., szombat, Világfigyelő

A szerb elnök kizárta Koszovó függetlenségének lehetőségét

Boris Tadic szerb elnök tegnap Brüsszelben ismét kizárta annak lehetőségét, hogy a döntően albánok lakta Koszovó függetlenséget kapjon. Ugyanakkor megígérte: mindent megtesznek azért, hogy december végéig letartóztassák a boszniai szerbek egykori katonai főparancsnokát, az állítólag Szerbiában bujkáló Ratko Mladicot, akit a jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás vádjával köröz. Az EU hosszabb szünet után júniusban felújította a tárgyalásokat Szerbiával a stabilitási és társulási egyezmény megkötéséről. Barroso ezúttal is leszögezte: az egyezmény aláírására csak akkor kerülhet sor, ha bebizonyosodik, hogy Belgrád ,,teljes mértékben együttműködik" Hágával. Tadic jelezte: ők szeretnék, ha decemberben megtörténhetne az aláírás, de tisztában vannak azzal, hogy ehhez szükséges Mladic elfogása. Ami Koszovó sorsát illeti, a szerb elnök közölte: készek a kompromisszumra, de a tartomány függetlenné válását nem fogadják el, ,,a kompromisszum számunkra nem jelent függetlenséget". Tadic szerint Koszovó függetlensége veszélyes nemzetközi precedenst jelentene, modellként szolgálva a világ más szeparatista régióinak. ,,Szerbia saját területi integritását és szuverenitását védi" ― tette hozzá. Koszovó kérdésköre pillanatnyilag a legfőbb külpolitikai téma az Európai Unió számára, mert kihatással lehet a kontinens stabilitására. Megfigyelők szerint az EU az elmúlt hónapokban két tűz közé került: Washington azt sürgeti, hogy mielőbb adják meg a függetlenséget Koszovónak, Moszkva viszont erre az esetre vétóval fenyegetőzik az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Kivonultak Közép-Gázából

Kivonult az izraeli hadsereg tegnapra virradóra a Gázai övezet középső körzetéből, ahol a katonák előzőleg váratlan támadást hajtottak végre, és tizenegy palesztin harcossal végeztek. Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy ,,a művelet befejeződött", és a katonák visszatértek Izrael területére. A tizenegy halálos áldozat között volt a Hamász radikális mozgalom hat aktivistája. A műveletben további 25 palesztin megsérült, köztük több polgári személy. Két izraeli katonát egy tankelhárító rakéta sebesített meg.

Elmarasztalták a médiát...

Közös nyilatkozatban marasztalták el a szlovákiai médiát az ország legfőbb közjogi méltóságai, amiért csütörtökön nem a hazafias elvárásoknak megfelelő figyelmet szenteltek a szláv írásbeliség megteremtőinek, Cirillnek és Metódnak szentelt állami ünnepen, s helyette olyan ,,jelentéktelen esemény" vonzotta a figyelmüket, mint a kerékpárosok tüntető felvonulása. Ivan Gasparovic államfő, Pavol Paska házelnök és Robert Fico kormányfő a csütörtöki ünnepen Dévény várának történelmi romjain, igen szerény létszámú érdeklődő előtt ünnepeltek és mondtak erősen hazafias hangú beszédeket. Eközben mintegy száz tiltakozó kerékpáros vonult a helyszínre, akiknek nem tetszett, hogy a parlament a minap elfogadott egy törvényt, amely Szlovákia erdőségeiből kitiltja a kerékpárosokat, miközben nem gátolja géperejű közlekedési eszközök erdei közlekedését. Nyilatkozatukban az ország vezetői bírálják a dévényi állami ünnepség iránt tanúsított ,,siralmas és félvállról vett" sajtóérdeklődést, ,,a szellemi éretlenség" jelének minősítve a médiának a szlovák történelem iránti közönyét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-07: Világfigyelő - x:

Rendőrségi bla-bla (Jelentés a tavaly október 23-án történtekről)

Alapvetően törvényesnek, de több elemében szakszerűtlennek ítélte a tavaly október 22―24-i rendőrségi fellépést Budapesten a Papp Károly rendőr dandártábornok vezette vizsgálóbizottság, melynek jelentését tegnap tették közzé a magyar rendőrség honlapján. A Fidesz szerint a bizottság megállapításai igazolni látszanak a párt korábbi álláspontját, amely szerint 2006. október 23-án a rendőrség súlyos jogsértéseket követett el, és szakszerűtlen intézkedéseket hozott.
2007-07-07: Közélet - Iochom István:

Kézdiszéken is van igény az önrendelkezésre (Belső népszavazás)

Sepsi- és Orbaiszékhez, valamint Erdővidékhez viszonyítva Felső-Háromszéken rendkívül lassú ütemben zajlott a népszavazás, többször módosítottak határidőt, és így sem tudták június 30-ig befejezni. Kézdiszék több mint harminc településének valamivel több, mint felében nyilatkoztak az emberek.