Elégedetlen az agrárminiszter

2018. április 17., kedd, Gazdakör

Videokonferencián érdeklődött Petre Daea mezőgazdasági miniszter és Ioan Merca, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség igazgatója a mezőgazdasági támogatások kérelmezési kampányának előmeneteléről. A videóértekezletbe bekapcsolódtak az ügynökség megyei vezetői és a kampányban részt vevő mezőgazdasági igazgatóságok képviselői, és kivétel nélkül arról számoltak be, hogy az ügyintézés zökkenőmentesen zajlik, az ütemterv szerint halad, és a május 15-ei határidőig befejezik a munkát.

  • Ioan Merca képernyőn keresztül faggatta a megyei hivatalok vezetőit. Albert Levente felvétele
    Ioan Merca képernyőn keresztül faggatta a megyei hivatalok vezetőit. Albert Levente felvétele

Ioan Merca tudomásul vette a jelentetteket, de Petre Daea nem volt elégedett. Határozottan mondta: nem hisz a beszámolóknak, tudja, hogy gondok vannak, nem olyan rózsaszín a helyzet, mint ahogy a megyékből jelentik. Csökkentett ütemben zajlik a kampány – össze­gezett. A videóértekezlet különlegessége, hogy a mezőgazdászok szakmai szervezeteinek képviselői is meghívást kaptak, így „élőben” mondhatták el az agrárium vezetőinek a problémákat, amivel nap mint nap szembesülnek.

A miniszter elmondta, kiszállásai alkalmával teljesen mást látott, mint amit a megyékből jelentenek. A vállalások nem érnek két banit sem, ha nem tartják be őket. Tavaly ebben az időpontban ötvenezer kéréssel többet iktattak, idén még csak 42–43 százalékát iktatták a pályázatoknak, hogyan fejeződik be a munka május 15-ig? – tette fel a kérdést. Nem megy tovább az „igenis, megértettem” szlogenekkel – rótta meg a megyei hivatalok vezetőit.

A támogatások kifizetése az elsődleges feladata kell hogy legyen a kifizetési ügynökségeknek, még akkor is, ha munkaidőn kívül kell dolgozniuk. Az alkalmazottak jó fizetéseket kapnak, hogy időben folyósíthassák a támogatásokat.

Még nem kaptak pénzt azok a gazdák, akiknek területe légi felvételes ellenőrzés alá esett, a lucernatámogatást, illetve a termeléshez kötött állattenyésztési támogatást igénylő termelők, de az őket illető kifizetéseket is hamarosan folyósítják – mondta el a miniszter. Azt is beismerte, az informatikai rendszerrel vannak gondok, és ez is késlelteti a munkát. Ezentúl minden héten megtartják a videokonferenciát este hét órától, hogy napközben legyen idő dolgozni – jelentette ki.

A megyei hivatalok teljesítményét értékelve Petre Daea külön kitért Kovászna megyére, elismerve a kifizetési ügynökség, a megyei mezőgazdasági igazgatóság munkáját, valamint ezek jó együttműködését a gazdaszervezetekkel.

Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökeként szólalt fel az értekezleten. Elmondta, Háromszéken 240 kérvényező nem kapta még meg a támogatást. A gazdákat súlyosan érinti a pénztelenség a tavaszi mezőgazdasági kampányban, ezért sürgős intézkedésekre van szükség, hogy mindenki mielőbb megkapja járandóságát – figyelmeztette a minisztert.

„Ébresztőt fújt” a vadkárok tekintetében is. A károk hatalmasok, nemcsak a termést, a haszonállatokat veszélyeztetik a vadak, hanem a mezőn, legelőkön dolgozó emberek életét is. Továbbítsák a környezetvédelmi minisztériumba, hogy növeljék a medvék kilövési kvótáját – kérte Petre Daea minisztert.

Vlad Constantin a bodzavidéki gazdák nevében szólt hozzá. A vaddisznók porrá tették, felszántották a legelőket. Hiába dolgozzák el a károsított területet, másnapra ugyanúgy „elintézik”. Mi lesz, ha a kifizetési ügynökség ellenőriz, és tönkretett legelőket talál? – tette fel a kérdést. Hatalmasak a vadkárok a gabonákban, pityókában is – jelezte. Adjanak nagyobb kilövési kvótát, a vadásztársaságok pedig tegyenek meg mindent, hogy a vadakat az erdőben tartsák – kérte. A két gazdaképviselő felvetéseire konkrét választ nem adott a miniszter. Ismeri a helyzetet, a parlamentben három törvénytervezet vár elfogadásra, amelyek megoldhatják a problémát – mondta, a konkrétumokat kerülve.

A videokonferencián kívül az egybegyűltek a vadak okozta károk ügyintézésének módját értékelték: a károkat írásban kell jelezni a polgármesteri hivataloknál, az átiratot a kifizetési ügynökségeknél is iktatni kell – hangzott el. Ha ez megtörténik, vis maior esetnek tekinti a károkat (amikor egy előre nem látott körülmény meggátol egy kötelezettség teljesítésében).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2018-04-17: Magazin - :

A művészet alibi a szabadságra (Reflex4 Sepsiszentgyörgyön)

A Hodworks, Kelet-Európa egyik legfontosabb mozgásszínházi társulata először lép fel Sepsiszentgyörgyön. A társulatot 2007-ben alapította Hód Adrienn. A szabadúszó alkotókkal működő,  magyarországi és a nemzetközi kortárstánc színterén is aktív együttes önálló művészi alkotókészségen és nagyfokú összpontosításon alapuló, érzékeny és provokatívan friss szemléletű alkotócsoport.
2018-04-17: Gazdakör - Incze Péter:

Kovászna megye országos negyedik (Vidékfejlesztés )

Jó hírt kaptunk a napokban Cătălina Savintól, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség megyei hivatalának vezetőjétől: a pályázati pénzek kifizetésénél a megye országszinten a megtisztelő negyedik helyet foglalja el az első félévben egy országos kimutatás szerint. Az ügynökség az október 15. és a következő év október 15. közötti időszakot tekinti pályázati évnek.